De levensduur van harde schijven kan per apparaat verschillen, maar ze zullen allemaal op een gegeven moment defect raken. Sommige falen plotseling zonder enige waarschuwing, terwijl andere gedurende enige tijd langzaam achteruit kunnen gaan, zonder dat de gebruiker zich hiervan bewust is.
De meeste defecten aan een harde schijf gebeuren niet plotseling maar na verloop van tijd. Symptomen van een defecte harde schijf zijn een computer die steeds langzamer wordt, niet meer goed opstart of vastloopt. Ook als uw harde schijf tikt is dat een signaal dat de harde schijf kapot is of gaat.
De levensduur van externe harde schijven wordt geschat tussen 2 tot 10 jaar bij permanent gebruik. Dat is op het eerste gezicht niet lang, maar in die tijd is het niet ongebruikelijk een nieuwe pc aan te schaffen.
Met een schroevendraaier kun je de schijf voorzichtig uit de behuizing halen. Als je ziet dat het kabeltje van de connector is losgekomen, kun je deze weer in de harde schijf pluggen. Controleer vervolgens of de externe harde schijf het dan weer doet.
Klik met je rechtermuisknop op het startmenu en kies voor 'Apparaatbeheer'. Zoek hier naar 'Schijfstations' en open het menu. Klik met je rechtermuisknop op de schijf waar het om gaat en kies voor 'Stuurprogramma bijwerken' en volg de stappen op het scherm. Herstart je pc om te kijken of de harde schijf nu werkt.
Een gemiddelde interne harde schijf kost zo'n €140,-. Hij heeft dan een cachegeheugen van 64 MB en heeft een snelheid van wel 5900 RPM waardoor hij erg zuinig is. Duur: Een dure interne harde schijf kan zo €500,- kosten. Dit is er dan eentje met zeer veel geheugen, bijvoorbeeld 14 TB.
Waar moet u op letten? Het eerste punt waar u op let bij de aankoop van een externe harde schijf is de soort (HDD of SSD). Daarnaast zijn het formaat, het aansluittype en de prijs van belang. Ook moet u erop letten voor welk besturingssysteem de externe harde schijf geschikt is.
Om in te kunnen schatten of je al aan de slag moet, kun je een snelle blik op Verkenner werpen: als je op 'Computer' (Windows 7) of 'Deze pc' klikt (Windows 10) en bij 'Beeld' vervolgens 'Inhoud' selecteert, zie je een overzicht van hoe vol alle schijven zijn.
De 5 beste externe harde schijven in een oogopslag
WD My Passport Ultra 4 TB - Dit is dé beste koop externe harde schijf. Adata SD700 1 TB - Dit is de lichtste en compactste externe harde schijf. Samsung T5 1 TB - Dit is de beste externe harde schijf voor het overzetten van zeer grote bestanden.
Wanneer een externe harde schijf of ssd opeens niet meer door Windows wordt herkend, kan dat meerdere oorzaken hebben. Controleer eerst of Windows het opslagmedium in het schijfbeheer herkent. Controleer daarna de schijfletter. Als laatste redmiddel kun je de schijf (opnieuw) formatteren.
Gezien dit feit komen we erachter dat SSD's over het algemeen veel betrouwbaarder zijn dan HDD's. Dit komt door de constructie die geen bewegende delen heeft. SSD's worden dus niet beïnvloed door trillingen of thermische problemen, waardoor ze langer meegaan.
De kop en de schijfjes kunnen kapotgaan, bijvoorbeeld door veelvuldig stoten. De harde schijf is dan gecrasht. Maar vaak is het nog mogelijk gegevens van de schijf te halen. En een hele nieuwe computer is ook niet altijd nodig.
Ons advies is om uw harde schijf te laten vernietigen door een CA+ gecertificeerde vernietigingsspecialist. De harde schijf wordt vernietigd in een shredder en het restmateriaal wordt vervolgens gerecycled. Zo bent u zeker van 100% vernietiging van uw data.
Als de harde schijf stopt met werken nadat het een schok heeft gekregen of met water in aanraking is gekomen, dan kun je veilig aannemen dat het om een fysiek defect gaat. Een logische crash van de harde schijf komt meestal na symptomen als trage prestatie, onverwacht dataverlies en schijffouten.
Wat is beter, de USB stick of de externe harde schijf? Zowel de USB stick als de externe harde schijf presteren uitstekend in data-opslag. De externe harde schijf heeft een grotere capaciteit, snellere overdrachtssnelheid, en een langere levensduur. Maar hij is ook duurder.
Omdat een SSD geen bewegende onderdelen bevat, zit er geen tussenstation tussen het verzenden en ontvangen van data. Hierdoor zijn SSD's gemiddeld tot wel 4 keer sneller dan HDD's. Zo hebben de snelste NVMe SSD's een schrijfsnelheid van maximaal 7.000 megabytes per seconde.
Conclusie. Wanneer je vooral tekstbestanden gaat bewaren en foto's, dan volstaat 1 TB aan opslagruimte. Wil je echter veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc, dan is het verstandig om minimaal 2 TB aan opslagruimte te reserveren in je computer.
Een HDD heeft vaak een levensduur van 3 tot 5 jaar, een SSD tot minimaal 10 jaar. Dit komt doordat een SSD geen bewegende onderdelen heeft. Zo zijn er geen onderdelen die slijten door intensief gebruik, die een HDD wel heeft.
Een externe harde schijf is hiervoor dé oplossing. Ideaal voor het moeiteloos opslaan van al uw foto's en video's, het maken van back-ups van uw belangrijkste databestanden. Daarnaast is het ideaal wanneer u grote bestanden wilt meenemen. De compacte versies zijn namelijk makkelijk mee te nemen.
Selecteer Start > Instellingen > Apparaten. Selecteer het apparaat en selecteer Apparaat verwijderen. Controleer ten slotte bij de fabrikant van de hardware of er nieuwe stuurprogramma's of andere updates zijn.
Om te zien waarom je HDD of SSD niet gevonden wordt, open je schijfbeheer. Dit doe je als volgt: ga links onderin het scherm naar het Windows icoontje, klik hier met je rechtermuisknop op en selecteer Schijfbeheer ofwel Disk management. Je kunt ook de sneltoets Windows+X gebruiken en dan schijfbeheer selecteren.
10 jaar), hebben SSD's een ingebouwde 'tijd van overlijden'. Doordat data ongeveer tussen de 3.000 en 100.000 keer geschreven kunnen worden op een opslagcel in de chip, ontstaat een elektrisch effect waardoor de levensduur beperkt is. Daarna 'vergeten' de cellen nieuwe gegevens.