Behaal je een 8 of een 9 voor een opleidingsonderdeel, dan heb je de credits voor dat opleidingsonderdeel niet verworven. Dit onvoldoende resultaat kan wel worden getolereerd. Dat wil zeggen dat je – onder bepaalde voorwaarden– niet verplicht wordt om dat opleidingsonderdeel te hernemen.
In het eerste deliberatiepakket van je bacheloropleiding kan je maximaal 20% van het feitelijk aantal opgenomen studiepunten tolereren. In het tweede deliberatiepakket van je bacheloropleiding is dat 10%. Let op: in het eerste deliberatiepakket is tolereren enkel mogelijk bij een studierendement van minstens 60%.
Onder bepaalde voorwaarden kan je in een bacheloropleiding of schakel-, voorbereidings- of postgraduaatsprogramma een tolerantie inzetten voor opleidingsonderdelen waarvoor je een lichte onvoldoende behaalde (8/20 of 9/20).
Om toleranties te kunnen inzetten moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je moet: een 8 of een 9 behaald hebben op de OPO's waarvoor je tolerantie wil inzetten. ten minste 50% studie-efficiëntie hebben.
De tolerantie kan maximaal 1% bedragen, wat betekent dat in een deliberatiepakket van 60 studiepunten maximaal 12 punten kunnen worden getolereerd: bv. één tekort voor een vak met 12 studiepunten; één 9/20. bv.
Behaal je een 8 of een 9 voor een opleidingsonderdeel, dan heb je de credits voor dat opleidingsonderdeel niet verworven. Dit onvoldoende resultaat kan wel worden getolereerd. Dat wil zeggen dat je – onder bepaalde voorwaarden– niet verplicht wordt om dat opleidingsonderdeel te hernemen.
Als je voor je 1ste examenkans niet geslaagd bent, moet je je dus het volgende academiejaar opnieuw inschrijven voor dat opleidingsonderdeel.
Als je niet voor al je vakken een resultaat hebt behaald, wordt er geen gewogen gemiddelde berekend en kan je niet worden gedelibereerd. Je hebt maximum 2 tekorten (alles onder de 10/20 is een tekort), geen enkel tekort is lager dan 8/20 en je hebt maximum één 8/20.
Het tekort wordt berekend door het tekort op het examencijfer voor het opleidingsonderdeel te vermenigvuldigen met de studiepunten die aan dat opleidingsonderdeel zijn toegekend. Concreet: een 9/20 kan gedelibereerd worden voor een vak van 6 studiepunten, niet voor een vak van 7 studiepunten.
Als je dit niet haalt, dan krijg je een negatief bindend studieadvies (BSA) en dan mag je niet verder met je studie. Bij mijn studie waren vakken meestal 2 of 3 punten, dus dan mag je ongeveer 4 vakken missen om over te gaan naar het volgende jaar.
Wanneer ben je geslaagd? Om te slagen voor een opleidingsonderdeel moet je ten minste 10/20 of de beoordeling 'geslaagd' behalen.
Voor opleidingsonderdelen waarvoor u niet slaagt of waarvoor u gedelibereerd wordt, bent u de ingezette studiepunten definitief kwijt. Als u met een diplomacontract ingeschreven bent, krijgt u de eerste 60 studiepunten die u terugverdient dubbel terug.
Per academiejaar krijg je dan 10 extra studiepunten, tot je opnieuw 60 punten leerkrediet hebt. Je behaalde een diploma in het hoger beroepsonderwijs (hbo5), hebt een leerkrediet lager dan 60 en wil opnieuw inschrijven. Je leerkrediet wordt dan bij inschrijving aangevuld tot 60 studiepunten.
Afhankelijk van je situatie mag je eenzelfde opleidingsonderdeel maximum twee of drie keer opnieuw opnemen in je Individueel Studieprogramma (ISP), je hebt dus maximaal twee of drie inschrijvingskansen.
Je bent geslaagd als al je eindcijfers 6 zijn of hoger, met de volgende uitzonderingen: Je mag één eindcijfer 5 halen, maar de overige vakken moeten dan allemaal een 6 of hoger zijn. Je mag één eindcijfer 4 halen, maar dan moet je voor één ander vak een eindcijfer 7 halen.
Bindende voorwaarden impliceren dat je aan bepaalde criteria moet voldoen opdat je een bepaalde opleiding mag blijven volgen.
Eén studiepunt staat voor 25 à 30 uren studietijd. Studietijd is de tijd die je besteedt aan lessen volgen, je (thuis) voorbereiden en studeren, papers, oefeningen of andere opdrachten maken en examens afleggen.
Ben je geslaagd voor het opleidingsonderdeel, dan win je de studiepunten terug. Ben je niet geslaagd of zet je een tolerantie in, dan verlies je de studiepunten. Op die manier weerspiegelt het leerkrediet je studiesucces. Een te laag leerkrediet heeft dan ook invloed op het verdere verloop van je studieloopbaan.
Eén punt staat voor 28 uur aan werk. Stel, je kunt voor een vak 2 studiepunten halen, dan moet je gemiddeld 2 x 28 = 56 uur werk in dat vak steken om een voldoende voor je tentamen te halen. Dit is een gemiddelde, dus het kan zijn dat je voor sommige vakken meer of juist minder uren maakt en toch die twee punten pakt.
U bent geslaagd als u 50% hebt behaald op het examen of de indicator geslaagd hebt gekregen.. Als u een examen meerdere keren aflegt (bv. als u nog eens wilt deelnemen in de hoop een betere score te behalen) behoudt u het hoogste resultaat, ook als u bij een volgende poging slechter scoort.
Heb je bij je eerste kans een voldoende gehaald, maar wil je toch een beter cijfer halen? Dan heb je recht op 1 herkansing. Dat mag ook op een hoger niveau (maximaal 3F) zijn. De school mag je ook meer dan 2 kansen aanbieden.
Wat zijn mijn slaagkansen? In 2019-2020 slaagde 25% na twee examenperiodes voor het volledige eerste bachelorpakket. Let wel, de drop-outs zitten ook vervat in dit percentage. De rechtenopleiding kent jaarlijks een drop-out van ongeveer 20%.
Op de vraag welk examen het moeilijkst en het makkelijkst waren, kregen we veel verschillende antwoorden. Als moeilijkste examens werden de vakken wiskunde en natuurkunde het meest genoemd, op de voet gevolgd door economie, Nederlands en geschiedenis.
De meeste leerlingen die gezakt zijn, doen het examenjaar opnieuw. Dat betekent dat je kind alle vakken uit het schooljaar opnieuw doet. Dus ook de vakken die je kind wel gehaald had. Kijk altijd in de schoolgids voor de schoolregels over zittenblijven in het examenjaar.
De meest gangbare optie is om het examenjaar opnieuw te doen. Het jaar daarop zal je dan weer het volledige centraal examen doen. Je kan er ook voor kiezen om alleen de vakken waar je voor bent gezakt opnieuw te halen via het staatsexamen.