Dagelijks gooit we in Nederland meer dan 400.000 broden weg. Dat komt neer op drie sneetjes per gezin en 127 miljoen kilo brood per jaar. In het hoofdstuk voedselverspilling is brood de kampioen.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Toch worden er in Nederland dagelijks nog 700.000 broden per dag teveel gebakken. Ongeveer de helft daarvan wordt verspild door consumenten thuis, maar ook in de keten valt nog winst te halen.
Nederlanders eten gemiddeld 3,3 sneeën brood per dag. Volwassen vrouwen eten gemiddeld 93 gram brood per dag en mannen 132 gram. Dat staat gelijk aan iets meer dan 2,5 sneetje voor vrouwen en iets meer dan 3,5 sneetje voor mannen. Dat ligt iets lager dan het minimale niveau van het advies in de Schijf van Vijf.
Een zelfgebakken brood is (meestal) goedkoper dan een brood van de warme bakker. In de prijs van een zelfgebakken brood zitten namelijk geen kosten voor de arbeidstijd of de verkooptijd, zoals dat het geval is bij de warme bakker.
Niet alleen de prijs van tarwe schiet het dak uit, ook andere voedselgrondstofprijzen stijgen. Op het moment is de prijs van gas waarmee bakkersovens draaiende worden gehouden, ook erg hoog. 'Gemiddeld kost een kilo brood 2,71 euro. Dat kan weleens een bedrag ruim boven de vijf euro worden.
Ieder dag komen 700.000 broden te veel uit de ovens van bakkerijen.
Van een akker van een hectare wordt zo'n 8 à 9 ton (= 9.000 kilo) tarwe geoogst. Soms zelfs nog veel meer. Van een hectare graan kun je heel wat broden maken: 100 kilo tarwe is genoeg voor ongeveer 120 broden. Dan weet jij vast wel hoeveel broden je van 9.000 kilo kunt bakken, namelijk broden.
Een volwassene eet gemiddeld 4 à 5 sneetjes brood per dag. Wie meer brood eet, krijgt namelijk op een gezonde manier meer voedingsvezel, vitamines en andere belangrijke voedingsstoffen binnen.
Bak je meerdere broden tegelijk, laat dan meer dan 10 cm tussen de verschillende bollen deeg. Op een doorsnee bakplaat kan je zo maximaal twee broden kwijt. Dek het deeg af en laat opnieuw rijzen. Voor het bakken volg je de baktijd en -temperatuur van het recept.
Als je te veel brood eet, is het mogelijk dat je veel zout binnenkrijgt. Je kunt ook voor een zoutarme variant kiezen. Daarnaast voelen sommige mensen zich slap na het eten van brood. Het kan zijn dat het brood wat je eet niet volledig volkoren is en daardoor minder vezels bevat.
Het advies voor vrouwen is om per dag 4-5 sneeën te eten. Voor mannen is dat 6-8 sneeën. Varieer ook lekker met havermout en volkoren granen zonder toegevoegd suiker.
Nederlanders eten gemiddeld 110 gram brood per dag. Van die 3 tot 4 sneetjes zul je niet snel aankomen. Maar voer je 't aantal sneetje flink op, dan kan brood helpen om aan te komen: ook in spiermassa.
Zo is brood een belangrijke leverancier van koolhydraten en voedingsvezels. Bovendien bevat brood een aantal essentiële mineralen zoals ijzer, koper en magnesium en voorziet voor een belangrijk deel van onze inname aan jodium. Tenslotte biedt brood ons in belangrijke mate vitaminen en andere mineralen.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe.
De bruto opbrengsten bedroegen in 2020 voor wintertarwe zo'n 9,2 ton per hectare en voor zomertarwe 6,4 ton per hectare. In totaal werd in 2020 bijna een miljoen (953.929) ton tarwe geproduceerd, 17,6% minder dan in 2019.
Een boer krijgt op dit moment € 2,10 voor tien kilo tarwe. Een gewoon Hollands brood weegt ca. 800 gram en kost gemiddeld € 2.
In 2021 bedroeg de drogestofopbrengst gras in kg per ha op melkveebedrijven in het LMM gemiddeld zo'n 11.300 kg per ha met circa 260 kg stikstof en circa 40 kg fosfor per ha (wat neerkomt op circa 92 kg fosfaat).
In het algemeen kun je stellen dat een marge van 5% laag is, 10% is gemiddeld en 20% is positief. Het is zoeken naar een balans tussen de winst die je wilt maken en wat realistische prijzen zijn die je aan je klanten kunt/wilt vragen.
De meerderheid van Bakkers en banketbakkers verdient een salaris tussen € 1.455 en € 3.321 per maand in 2023. Een maandloon voor beginnende Bakkers en banketbakkers varieert van € 1.455 tot € 2.221. Na 5 jaar werkervaring zal hun inkomen tussen € 1.798 en € 2.641 per maand liggen.
De gemiddelde omzet van een Nederlandse bakker in 2021 bedroeg circa 1.036.000 euro. 43% van de omzet bestond uit broodproducten, 25% patisserie, 11% chocoladeproducten en 21% aan andersoortige producten zoals koffiekoeken, hartige producten, beleg...
Een brood voor 1,40, een kilo runderlappen voor een tientje en een liter benzine voor 1,05.
In principe zit er geen verschil tussen de broden van de reguliere supermarkt en die van de bakker (qua voedingswaarde). Wanneer je kijkt naar twee dezelfde broden, zal er qua voedingswaarde niet zo veel verschil in zitten. Dit is de reden dat brood bij de bakker niet per se gezonder is.