In de Finse keuken zijn wild, vis, bessen, bospaddestoelen en roggebrood populair. Tijdens de feestdagen worden in Finland vooral zoetwatervis, rivierkreeftjes, Oostzeeharing en verschillende soorten wilde bessen en paddestoelen geserveerd.
Poronkäristys is een heerlijk typisch Fins gerechtje op basis van gebakken rendier. Het is een van de meest populaire hoofdgerechten van het land en wordt geserveerd met bosbessenjam, aardappelpuree en wortelen (soms ook augurken).
's Avonds geniet je in Fins Lapland, net als in Zweeds Lapland, van gerechten met wild als hoofdingrediënt. Er wordt in het noorden van Finland erg veel vis en rendier gegeten. Dit combineren ze met aardappelpuree, bessensaus en beetgaar gekookte groenten. Een bijzondere gewoonte in Finland is kalsarikannit.
Het ontbijt in Finland lijkt op dat van Nederland. Het bestaat uit brood met boter en beleg, zoals kaas en vleeswaren. Er wordt veel roggebrood gegeten.
Ga je binnenkort naar Finland en wil je weten hoe laat de Finnen eten? Het ontbijt is vaak redelijk vroeg en wordt meestal om 07.00 uur geserveerd. De lunch begint dan om 11.00 uur en voor het avondeten kun je vanaf 17.00 uur terecht.
Het goede nieuws is dat Finland vaak goedkoper is dan de andere Scandinavische landen. Het is wel zo dat het duurder is dan Nederland. Dit is het gevolg van de hoge belastingen die over producten zoals vlees, vis en alcohol betaald moeten worden.
Drinkwater in Lapland
Het kraanwater is in Fins, Noors & Zweeds Lapland van uitstekende kwaliteit en geschikt als drinkwater.
Alcoholprijzen liggen gemiddeld veel hoger dan in Nederland omdat er flink belasting over betaald moet worden. Een glas bier kost 6 tot 7 euro. Een glas wijn kost al gauw 10 euro.
Vroeger stond Finland bekend als een duur land, tegenwoordig valt dit na de invoeringen van Euro erg mee. De prijzen zijn redelijk vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Hierbij geldt dat vooral de prijzen van alcoholische dranken hoger gelegen zijn als in Nederland, gemiddeld is dit zelfs 42% duurder.
Finland is omringd door water en het is daarom niet zo gek dat de Finnen veel verse vis eten. Als je naar Helsinki gaat, zie je dan ook regelmatig vis op het menu staan. Bestel rivierkreeft als je in een wat luxer restaurant dineert of ga voor een lekkere haring, wat de Finnen ook graag eten.
Het grootste deel van de bevolking, circa 90%, behoort tot de Evangelisch Lutherse staatskerk. De Finse Lutherse staatskerk is de op twee na grootste van de wereld. Op nummer 1 staat Duitsland. De tweede staatsgodsdienst is de Griekse-Orthodoxe kerk, ongeveer 1% van de bevolking behoort tot deze religie.
De Finse taal behoort tot de Finoegrische stam van de Oeralische taalfamilie. Het Fins lijkt erg op het Estisch (Estland) en het Karalisch (Rusland, deelrepubliek Karelië).
Stamppot. De lijst zou niet compleet zijn zonder het meest traditionele Nederlandse gerecht – de stamppot.
Helsinki, de hoofdstad van het land, is een bruisende stad gelegen aan de zee. En vormt het hart van het land. Met 1,4 miljoen inwoners is Helsinki is de grootste stad van Finland.
Het vervoeren van goederen is in principe vrij voor Finland. Er zijn daarbij wel een paar uitzonderingen, je mag geen spullen meevoeren die wettelijk verboden zijn. Daarnaast zijn er ook producten waar accijns op wordt geheven, zoals alcohol en tabak. Je mag alcoholische dranken vanuit een ander EU-land invoeren.
Er is overal 4G.
Betalen in Lapland
De munteenheid van Finland is de Euro, in principe kun je overal in Lapland pinnen en met creditcard betalen.
U kan in 20 EU-landen met de euro betalen: België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje.
Weetjes. Onderwijs is gratis in Finland, ook hogescholen en universiteiten. Say what?! Ja, het is echt waar.
Mannen en vrouwen schudden elkaar ook de hand. Vrienden of familieleden kunnen elkaar ook begroeten door te knuffelen. Kussen op de wang is echter niet gebruikelijk. Als je met anderen praat, kijk ze dan in de ogen.
In Zweden gaan ze wat ontbijt betreft graag voor smörgås: open boterhammen met verschillende soorten beleg en knäckebröd. Ook verschillende soorten pap zijn er populair: niet alleen havermout maar ook pap gemaakt van andere granen staan hier vaak op het menu.
Officieel is het land tweetalig. Finland is de Zweedse benaming van het land, de Finnen noemen het Suomi.