1. MyDoom, 2004. Veroorzaakte voor circa 48 miljard euro aan schade. MyDoom was een worm, een virus dat zich zonder geactiveerd te hoeven worden naar andere computers verspreidt.
Clop Ransomware
Ransomware is malware die jouw bestanden versleutelt totdat je losgeld aan de hackers betaalt. “Clop” is een van de nieuwste en gevaarlijkste ransomware-dreigingen. Het is een variant van de bekende CryptoMix-ransomware, die zich vaak op Windows-gebruikers richt.
Brain, het eerste pc-virus, begon in 1986 5,2"-diskettes te infecteren. Zoals Securelist meldt, was dit het werk van twee broers, Basit en Amjad Farooq Alvi, die een computerwinkel hadden in Pakistan.
Aanwijzingen dat je computer geïnfecteerd kan zijn
Je ziet - bijvoorbeeld tijdens het surfen op internet - constant pop-ups in beeld waar je niet om gevraagd hebt. Je krijgt vreemde meldingen te zien. Je firewall of virusscanner wordt soms automatisch uitgeschakeld. Je harde schijf is (voor een deel) gewist.
Computervirussen worden zo genoemd omdat ze zich, net als echte virussen, kunnen vermenigvuldigen. Nadat je computer is geïnfecteerd met een virus, verspreiden ze zich. Wanneer een computervirus je computer heeft geïnfecteerd, kan het de computer vertragen, waardoor deze niet goed meer werkt.
Een virus kan op allerlei manieren op je computer, smartphone of tablet zijn gekomen als je apparaat niet goed beveiligd is. Je hebt bijvoorbeeld op een link geklikt waarmee je op een website bent gekomen die op dat moment een virus op je computer heeft gezet.
Virussen zijn kleine organismen. Zo klein, dat je ze met een gewone microscoop niet kunt zien. Op zichzelf kan een virus niets.
Het RIVM houdt veranderingen in het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)-CoV (coronavirus)-2 en de gevolgen ervan goed in de gaten.
Een computervirus kan je computer beschadigen. Een virus kan verstopt zitten in een filmpje of een mailtje en kan bijvoorbeeld je gegevens stelen of je webcam aanzetten. Gelukkig zijn er speciale virusscanners die virussen opsporen en onschadelijk maken.
"Trojaans paard" is een algemene term die schadelijke software beschrijft die een vermomming gebruikt om zijn ware doel te verbergen. In tegenstelling tot een virus is het echter niet in staat om zelfstandig bestanden te kopiëren of te infecteren.
Hoewel bijna alle malware de computer beschadigt en de privacy van de gebruiker schendt, kan de ernst van malware erg verschillen. Soms is malware slechts lichtelijk irritant. Dan krijgt een gebruiker bijvoorbeeld met enige regelmaat een advertentie te zien of wordt er een extra taakbalk geïnstalleerd in de webbrowser.
Alle virussen zijn malware, maar niet alle malware is een virus. Een belangrijke eigenschap van een virus is dat ze zich dupliceren en verspreiden zonder dat je dit doorhebt. Net zoals een virus als de griep, bijvoorbeeld. Computervirussen zijn er in alle soorten en maten.
Malware en virussen zijn niet precies hetzelfde, ook al worden de termen vaak door elkaar gebruikt. U wilt beide vermijden, maar malware is een algemene categorie voor alle soorten schadelijke software, terwijl een virus een type malware is.
Een RS-virusinfectie is een luchtweginfectie die wordt veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus. Het virus veroorzaakt vooral ernstige ziekte bij jonge baby's die benauwd worden door een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of een longontsteking.
Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en zo besmet raken. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus ook op de handen of op bijvoorbeeld speelgoed terecht. Via de handen kan het virus in het oog of in de mond of neus komen.
Voor de behandeling van een infectie met een virus worden antivirusmiddelen gebruikt. Deze middelen remmen de groei van het virus. Het virus wordt niet gedood, maar blijft in het lichaam aanwezig. Het kan opnieuw klachten geven.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie. Maar ook salmonella, staphylociccus aureus of Neisseria gonorrhoeae komen op de lijst voor.
Ja er kan een virus worden meegestuurd in de broncode van een afbeelding. Maar… je pc kan hierdoor niet geinfecteerd raken doordat er geen mogelijkheid is dat de code van de virus wordt uitgevoerd. Dit komt doordat een fotoviewer geen rechten heeft om programma's te installeren of te wijzigen.
Android-apparaten kunnen in aanraking komen met virussen en malware. Ze kunnen schade toebrengen door dure sms-berichten te verzenden, uw apparaat te versleutelen voor losgeld, geld te stelen via uw bankieren-apps, uw wachtwoorden te stelen, enzovoort.
Kunnen iPhones een virus krijgen? Gelukkig voor Apple-fans zijn iPhone-virussen uiterst zeldzaam, maar ze komen wel voor. Een iPhone is meestal veilig, maar een van de manieren om ze kwetsbaar te maken voor virussen is als de telefoon 'jailbroken' is.