Een wiegdeken kan goed gebruikt worden als wandelwagen deken. De afmetingen van onze wiegdekens zijn 75 x 100 cm. Een ander handig formaat wanneer je een deken in de kinderwagen gebruikt, is 60 x 80 cm.
Wordt jouw kindje in de winter geboren dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een winterse wiegdeken aan te schaffen voor de eerste koudere maanden en een zomerse ledikantdeken voor richting het voorjaar. Zo´n zomerdeken kan je ook combineren met een babyslaapzak, mocht de deken alleen nog een beetje te fris zijn.
Kies voor een (gebreide) deken met teddy of fleece voering. Deze dekens hebben een TOG waarde van 2.0 en zijn daarmee geschikt voor een kamertemperatuur tussen de 20-22 graden. De deken kan gecombineerd worden met een luier en een romper/laken.
Ons advies. Gebruik geen dekbedje voordat je kind 2 jaar oud is. Je kunt je kind in een slaapzakje leggen of onder een babydekentje met een laken. Zorg dat het hoofd van je baby onbedekt en vrij blijft.
Twee dekens voor ledikant, drie dekens voor wieg+kinderwagen (qua maat past dat prima). 4-5 lakens voor ledikant en 2-3 lakens voor kinderwagen + wieg.
Om de warmte te bewaren en omdat de baby's nog geen terugtrek reflex hebben moet de kruik tussen de dekens in liggen. Iets waar wij als volwassenen geen last van hebben, want als wij iets te heet vinden trekken wij ons automatisch terug.
Je hebt niet meer nodig dan 2 molton onderleggers, 3 hoeslakens, 4 lakens en 2 dekens. Let wel op dat je het bedje kort opmaakt, zodat je baby niet verstikt.
Het antwoord is vrij simpel en stemt ook overeen met de algemene richtlijn van de AAP (American Academy of Pediatrics): in het eerste levensjaar vermijden we het gebruik van een deken in een babybed, aangezien dit nog niet veilig is voor de baby.
Je kunt een dunne babyslaapzak samen met een lakentje of dunne deken gebruiken, mits je deze stevig en dwars over het voeteneinde instopt. Slaapt je baby zonder slaapzakje, maak het dekentje en lakentje stevig en kort op, met de voetjes tegen het voeteneinde. Geen dekbed; Gebruik de eerste twee jaar geen dekbed.
Zowel van het dekbedovertrek als van het hoeslaken is het te adviseren dat u er twee van neemt: één 'op' uw matras en één voor in de kast. Dit zorgt voor gemak bij het verschonen van het overtrek en hoeslaken.
Een deken met een laken biedt goede ventilatie en je kunt het bed goed kort opmaken. Verder kun je het beddengoed aan de zijkanten instoppen, zodat je kind er niet onder kan schuiven. Een tweede deken is maar zelden nodig.
In de winter voorzie je wel gewoon een lekker warm fleecedekentje. Leg dit zowel boven als onder je kleintje zodat er niet te veel koude van onder de bak komt. Ook kan je de kinderwagen opmaken met een wikkeldekentje waarin je kleintje plaatsneemt of je kan de voetenzak van je Maxi-Cosi gebruiken.
Een doek over de kinderwagen om de baby koel te houden, kan zelfs levensgevaarlijk te zijn. In 2016 waarschuwden Zweedse onderzoekers al, want de baby's worden dan wel beschermd voor de zon, maar niet voor oververhitting. Het is schokkend hoe snel de temperatuur op kan lopen in een afgedekte kinderwagen.
Je kindje slaapt veilig en warm onder een wiegdeken of ledikantdeken van wol of katoen. Wol geeft van nature warmte af en zorgt er dus voor dat je kindje goed op temperatuur blijft, ook als in de slaapkamer de verwarming niet aan is.
Wanneer je de overstap maakt van een slaapzak naar een deken is ons advies om te zorgen dat je je kind goed aankleedt. Veel kinderen die net met een deken gaan slapen, rollen zich halverwege de nacht onder de deken vandaan waardoor ze het koud krijgen. Dit kan het (vroeg) wakker worden bevorderen.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
Combineer nooit een slaapzak met een dekbed. Dat geeft een hoog risico op verstikking en/of oververhitting. Gebruik bij een dunne slaapzak eventueel een laken of een dunne deken. Stop die dwars over het voeteneinde rondom stevig in.
Je baby kan zich niet blootwoelen; Je baby kan niet met het hoofdje onder de dekens terechtkomen; Omrollen gaat minder soepel in een slaapzak, dit kan wiegendood voorkomen; Je baby (of tegen die tijd: dreumes) kan niet zo makkelijk uit bed klauteren.
De TOG-waarde voor een babydeken of slaapzak (met romper) ligt tussen 1 tot maximaal 4 TOG. Hierbij gaan we uit van een normale lichaamstemperatuur tussen de 36,5 tot 37,5° C en een ideale kamertemperatuur van 18 tot 20° C.
Een baby kan het allerbeste in zijn eigen bedje worden neergelegd, maar (de eerste maanden) liefst wel op de kamer van de ouders. Door je baby bij jullie op de kamer te laten slapen voelt je baby jullie aanwezigheid. Bovendien merk jij sneller als er iets aan de hand is met je baby.
Het beste garen voor een babydeken zijn natuurlijke producten, zoals wol of katoen. Voordeel van wol is dat het snel opwarmt en lang warm blijft. Maar het is wel aan te raden om een katoenen laken onder de wollen deken met een kleine omslag te doen, dat de kindjes niet op het deken kunnen sabbelen.
Als je je baby in bed legt, kan er nog een vuist tussen zijn voetjes en het voeteneinde. Zorg er wel voor dat hij zijn benen nog kan strekken. Dek je baby toe over zijn schouders tot zijn kin. Het laken mag goed strak, let er op dat het matras vlak ligt en niet in een kuiltje.
Om er voor te zorgen dat je baby veilig en comfortabel slaapt is het belangrijk om je baby de juiste nachtkleding aan te doen. Vóór de eerste verjaardag draagt hij/zij als pyjama een boxpakje of onesie. Een romper met daarover een slaapzak is ook een optie.