Tips & tricks om je gewichtstoename te beperken
Zorg ervoor dat je steeds een grote drinkfles met water bij je hebt. Geen zin om te koken maar wel om gezond te eten? Ga dan voor diepvriesgroenten! Trakteer jezelf minstens elke week op wat zoetigheid: een gebakje, een ijsje, een stuk chocolade, …
Wij raden het sterk af om te gaan lijnen tijdens een zwangerschap. Jouw lichaam heeft alle krachten nodig om te fungeren als een 'veilig huisje' voor je kleintje. Wanneer je een dieet start, verstoor je de natuurlijke ontwikkeling en kan dit leiden tot vroeggeboorte of een miskraam.
Het is aangeraden om tijdens de zwangerschap 12,5 tot 18 kg gewicht bij te komen. Voor vrouwen met ondergewicht en een tweelingzwangerschap zijn er geen richtlijnen voor gewichtstoename.
Wanneer kom je aan
0-12 weken 10% 13-20 weken 15% 21-30 weken 50% 31-36 weken 20%
Het meeste kom je aan tijdens het tweede trimester, vaak zo'n 6 kilo (bij een gemiddeld BMI). In het eerste trimester valt de gewichtstoename vaak wel mee, 1 tot 2 kilo's. Er zijn ook vrouwen die juist dan afvallen omdat ze veel last hebben van ochtendmisselijkheid.
Langzaam afvallen is altijd belangrijk. Je hebt minder honger, behoudt je spiermassa en krijgt nog voldoende voedingsstoffen binnen. Dat laatste is als je net bevallen bent erg belangrijk voor een goed herstel en zeker als je borstvoeding geeft. Een richtlijn is om niet meer dan 0,5 kilogram per week af te vallen.
De groeiende baby in je buik zorgt dat je gewicht stijgt tijdens je zwangerschap. Daarnaast maakt je lichaam ook extra bloed aan, sla je wat meer vet op en neemt je gewicht toe door je groeiende baarmoeder, placenta en de hoeveelheid vruchtwater.
Blijven bewegen en sporten tijdens de zwangerschap is belangrijk. Zolang u zich er prettig bij voelt, kunt u de meeste sporten gewoon blijven doen. Over het algemeen raden we een dertigtal minuten matig-intensieve lichaamsbeweging aan. Neem wel geen onverantwoorde risico's.
Aan het einde van de zwangerschap ligt de basaalstofwisseling ongeveer 20% hoger dan voor de zwangerschap. In het eerste trimester kost dit 48 kcal per dag, in het tweede trimester 96 kcal per dag en in het derde trimester 263 kcal per dag. Over de gehele zwangerschap bedraagt de gemiddelde toename 135 kcal per dag.
Doe geen oefeningen meer zoals sit-ups, de plank, toes to bar etc. Houd je buik ook in de gaten. Wanneer er op de buik een tuit ontstaat (coning) dan is de buikdruk te hoog. Het is dan verstandig de oefening aan te passen of niet meer te doen.
Is er sprake van een ongecompliceerde zwangerschap, dan kun je met een gerust hart hardlopen. Het zal geen miskraam veroorzaken of de baby pijn doen. Die zit namelijk veilig en goed beschermd in je baarmoeder.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Hoeveel aangekomen bij 16 weken? De gewichtstoename is in deze periode ongeveer een pond per week. Maar als je minder groeit is dat helemaal niet erg. Als je maar let op voldoende en gezonde voeding.
Je baby in week 21
Je zit nu in de 21e week van je zwangerschap en je baby is vergelijkbaar met een artisjok, ongeveer 27 cm en circa 380 gram. Hoewel je kindje qua lengte al over de helft is, zal hij nog bijna 10 keer zo zwaar worden. Vanaf nu komt hij iedere week zo'n 60 gram aan en jij 500 gram per week.
Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die je heel goed tot het einde van de zwangerschap kunt doen. Sportte je al en ben je zwanger, dan kun je gewoon blijven sporten.
9. Je kan de hele zwangerschap door blijven wandelen op je eigen tempo. 10. Wandelen is een geweldige manier om te zorgen voor jezelf; dat is tijdens je zwangerschap namelijk belangrijker dan ooit.
Het herhaald tillen van zware gewichten houdt een risico in voor de zwangerschap. Bij het tillen neemt de druk in buikholte toe, waardoor de doorbloeding van de baarmoeder vermindert. Dit heeft op zijn beurt invloed op de groei van de baby en kan leiden tot spontane abortie of een miskraam.
Doordat je lichaam continu te weinig binnenkrijgt gaat hij in de spaarstand werken, dat blijft je lichaam ook doen als je later weer normaal gaat eten met als gevolg dat je gaat aankomen van een normaal eetpatroon.
Het tweede trimester loopt van week 13 tot en met week 26. Dit is voor veel zwangere vrouwen een fijne periode van de zwangerschap. Je voelt je energieker en ook de kans op een miskraam is aanzienlijk kleiner geworden.
Het derde trimester van de zwangerschap loopt van week 28 tot en met week 41. De laatste loodjes van je zwangerschap. Nog even en je kunt je kindje(s) in je armen sluiten.
Dus waar moet je als mama beginnen met het trainen van je buikspieren na je bevalling? Als je een platte buik wilt, begin dan met het activeren van je dwarse buikspieren. Je dwarse buikspieren houden niet alleen je bekken en ruggengraat in positie, ze zorgen er ook voor dat je buik platter wordt.
De voorweeën gelden nog niet als bevallingstijd. Een gemiddelde bevalling duurt ongeveer 12 tot 24 uur.
In deze periode ondersteunen en begeleiden de verloskundige en de kraamverzorgende jou en de rest van je gezin om jullie een goede start te geven. De kraamverzorgende doet controles bij jou en houdt de temperatuur, kleur, het plassen, poepen en gewicht van de baby in de gaten.
Alcohol, sigaretten en drugs tijdens de zwangerschap
Om met de dooddoeners te beginnen; alcohol, sigaretten en drugs zijn écht uit den boze als je zwanger bent. Ook voor alcohol geldt dat zelfs kleine hoeveelheden zeer schadelijk kunnen zijn voor je baby. Gewoon echt niet doen dus!