Voorbeelden van lichamelijke gevolgen door hersenletsel zijn gedeeltelijke verlamming, verlies van spierkracht, incontinentie, epilepsie of lichamelijke pijn. Mensen kunnen ook problemen ondervinden met zintuigen (taal, zicht).
De beschadigde hersencellen herstellen niet, maar andere delen van de hersenen nemen functies over. Er worden nieuwe netwerken in de hersenen gemaakt, waardoor functies die uitgevallen zijn herstellen. Bij een groot deel van patiënten met hersenletsel gaan niet alle klachten over.
De gevolgen van traumatisch hersenletsel verschillen per persoon. Klachten na een hersenschudding gaan vaak binnen een paar maanden over, maar niet bij iedereen. De gevolgen van een hersenkneuzing duren meestal langer. Soms blijf je er je hele leven last van houden.
Steeds meer mensen leven langer met de gevolgen van hersenletsel. En ook in de chronische fase kan het herstel doorgaan. Het is dus niet zo dat er na dat eerste jaar geen of maar weinig herstel optreedt; zeker niet. Er kunnen jarenlang kleine verbeteringen optreden, ook in de chronische fase.
Matig tot ernstig hersenletsel laat littekens achter die duidelijk te zien zijn op MRI of CT-scans. Maar het brein heeft een beperkte capaciteit om zichzelf te genezen; en in sommige gevallen, kan het bewijs na enkele jaren niet meer op een scan aangetoond worden, hoewel de cognitieve tekorten blijven.
Late gevolgen van een traumatisch hersenletsel, de zogenaamde restverschijnselen, uiten zich vooral op cognitief en psychisch vlak en veroorzaken vaak problemen bij wonen, dagbesteding en sociaal-emotioneel functioneren. Vereenzaming, verminderd zelfvertrouwen en depressieve gevoelens komen frequent voor.
Heeft u hersenletsel opgelopen door een ongeval? Dan is het erg belangrijk dat u voldoende tijd neemt om te herstellen. Liever teveel, dan te weinig. Rust goed uit om weer (zo goed als mogelijk) deel te kunnen nemen aan het dagelijkse leven en alles een plekje te geven.
De essentie van functionele neurologie is het inzetten van de plasticiteit (aanpassingsvermogen) van het brein om herstel op te laten treden. Neuroplasticiteit is dus essentieel voor het herstel van hersenen en zenuwen. Door het brein op de juiste wijze te stimuleren, kan het brein zichzelf herstellen.
Ernstig traumatisch hersenletsel: over deze aandoening
Bijvoorbeeld door een val, een klap op het hoofd of een verkeersongeluk. Door deze beschadiging kunnen hersencellen, bloedvaten en zenuwbanen kapot gaan. Hierdoor ontstaat een zwelling in de hersenen, soms in combinatie met een bloeduitstorting.
Er zijn twee soorten hersenletsel: traumatisch en niet-traumatisch.
NAH of niet-aangeboren hersenletsel is een beschadiging aan de hersenen die iemand tijdens zijn leven oploopt als gevolg van een beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenaandoening. Er bestaat ook aangeboren hersenletsel.
Traumatisch hersenletsel ontstaat door een oorzaak buiten het lichaam. In de meeste gevallen vindt er een botsing plaats met een hard oppervlak, bijvoorbeeld bij een val van de trap of een ongeluk met de fiets, brommer of motor. Ook een harde klap tegen het hoofd kan hersenletsel tot gevolg hebben.
De eerste 4 weken is de kans op een nieuwe beroerte en op overlijden het grootst. In het ziekenhuis letten artsen daarom heel goed op je. Na een herseninfarct kan 1 van de 2 mensen na 6 maanden weer voor zichzelf zorgen. Na een hersenbloeding kan 1 van de 3 mensen na 6 maanden weer voor zichzelf zorgen.
Vitamines en mineralen vind je vooral in groente en fruit. Eet elke dag minimaal 250 gram groenten en twee stuks fruit. Wat fruit betreft worden vooral bessen, zoals blauwe bessen, bosbessen en goji-bessen aangeraden.
Veel suiker zit in frisdrank en fruitsap. Probeer deze producten te vervangen door water, koffie of thee. Verzadigd vet zit in veel dierlijke producten zoals vet vlees en volle zuivelproducten. Ook zit het in koek, gebak en snacks.
Een verminderd geheugen is helaas niet te herstellen in die zin dat het weer op de 'oude manier' gaat werken. Bij geheugenproblemen kun je wel leren op een andere, meer bewuste manier informatie op te nemen en deze weer op te diepen.
Traumatisch hersenletsel is een specifieke naam voor schade als gevolg van trauma aan het hoofd. Veelvoorkomende oorzaken zijn ongelukken met motorvoertuigen, geweld, vallen en verwondingen door sporten.
Beschadigde hersencellen herstellen niet
Misselijkheid en verwardheid verdwijnen soms al na enkele uren. Klachten als vermoeidheid, verminderde concentratie en een geheugenproblemen houden meestel langer aan en kunnen blijvend van aard zijn.
Wat stel je vast bij hoofdletsel? Hoofdpijn, verwardheid, misselijkheid, evenwichtsproblemen of duizeligheid, dubbel of slecht zicht. Het slachtoffer is verward, laat ongewoon gedrag zien of reageert niet helder. Extra gevoeligheid voor licht of geluiden.
Voor verder onderzoek naar NAH maakt de arts vaak gebruik van een MRI-scan van de hersenen en van een neuropsychologisch onderzoek. Met behulp van het MRI-onderzoek kunnen pezen, spieren, hersenweefsel, kraakbeen, tussenwervelschijven, organen of bloedvaten zichtbaar worden gemaakt.
Bij een leukodystrofie gaat er iets mis met de witte stof in je hersenen. Als dit door een foutje in je genen komt, dan noemen we het een leukodystrofie. Door deze ziekte krijg je vaak problemen met denken en bewegen.
Wanneer kom je in aanmerking voor een MRI-scan? Dat gebeurt wanneer een neuroloog heeft vastgesteld dat problemen in het centraal zenuwstelsel de oorzaak van je klachten zijn. Er kan dan een MRI-scan (Magnetic Resonance Imaging scan) gemaakt worden.