Het verschil tussen bulgur en couscous is dat de tarwe van bulgur eerst wordt gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen. Bulgurkorrels zijn dus groter dan couscouskorrels en hebben een iets andere bereidwijze.
Hoe kan je het vervangen? Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is bulgur in geen velden of wegen te bekennen bij je supermarkt. Je kunt het vervangen door een andere koolhydraatbron. Quinoa en couscous zijn hier bijvoorbeeld geschikt voor.
Parelcouscous wordt, net als couscous, gemaakt van grofgemalen gries van durumtarwe. Doordat parelcouscous groter is dan couscous, is de bereidingswijze ook anders. Parelcouscous moet je namelijk ongeveer 10 minuten laten koken. Parelcouscous heeft een zachtere en vollere smaak dan couscous.
parelcouscous! Hoewel het veel op elkaar lijkt, wordt ptitim ook wel verward met mograbieh en maftoul genoemd. Alledrie worden ze wel parelcouscous genoemd, maar er zijn grote verschillen in bereiding en hoofdingrediënt.
Alhoewel je couscous en bulgur ongeveer hetzelfde kunt gebruiken zijn er wel verschillen: Couscous is zowel de naam van het product als van het gerecht.
Wat is bulgur? Bulgur is een bijzondere bereiding van durum (harde) tarwe. Voor bulgur worden de tarwekorrels gestoomd, gedroogd en dan gebroken of grof gemalen. Het is daarom groter dan couscous (dat gemaakt wordt van tarwebloem en water) maar kleiner dan rijst.
Het verschil tussen bulgur en couscous is dat de tarwe van bulgur eerst wordt gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen. Bulgurkorrels zijn dus groter dan couscouskorrels en hebben een iets andere bereidwijze. Bulger bevat dus ook gluten.
Is couscous beter dan pasta? Wel is de hoeveelheid vezels in couscous relatief laag. Ter vergelijking, volkoren pasta bevat ongeveer twee keer zo veel vezels per 100 gram. Een grotere hoeveelheid vezels is beter, omdat je daarmee bloedsuikerpieken tegengaat en je darmen gezonder houdt.
Quinoa wordt niet onterecht als gezond gezien. De zaadjes zijn een prima alternatief voor granen, van nature glutenvrij en ze bevatten grote hoeveelheden eiwit, vezels, diverse vitaminen en mineralen. In vergelijking met rijst of couscous is quinoa zelfs een stuk voedzamer, terwijl het minder energie levert.
De grootste verschillen met bulgur zijn dat freekeh wordt gemaakt van zeer jong geoogste tarwe, en na het oogsten niet wordt gestoomd of voorgekookt maar geroosterd. Door die jonge tarwe kan het daarom een groenige gloed hebben, en de smaak is wat rokeriger dan bij bulgur. Heel lekker!
Bulgur heeft een zachte nootachtige smaak en is verder neutraal (net als havermout, rijst en quinoa). Hierdoor kun je oneindig veel bulgur recepten maken!
Parelcouscous is een graanproduct. Het wordt gemaakt van durumtarwe dat eerst gemalen wordt tot meel waar een deeg van wordt gemaakt.
Wat je wel kunt kopen is parelgerst of parelcouscous. Maar dit is niet hetzelfde. Parelgerst is in feite de volkoren variant van parelgort. Dus je kunt wel parelgerst gebruiken, maar dan ontstaat een risotto met extra veel bite (ook gezonder!).
Is bulgur gezonder dan pasta? Bulgur is erg vezelrijk Bulgur bevat echt veel meer vezels dan bijvoorbeeld pasta of rijst. Allereerst, omdat vezels ontzettend belangrijk zijn voor onze gezondheid. Vezels zijn namelijk nodig voor een goede darmwerking.
De gezondste keuze
Dit is de enige glutenvrije graansoort. Wel bevat quinoa meer calorieën en vetten dan bulgur. Maar voor de stoelgang is bulgur dan weer goed, omdat deze de meeste vezels bevat. Beide zitten vol vitamines en daarom is er niet per se een betere keuze.
Al met al zijn de verschillen eigenlijk zo klein, dat het verwaarloosbaar is. Toch kun je zeggen dat couscous nét iets gezonder is dan rijst, omdat het iets lager is in calorieën en koolhydraten, maar wel meer eiwitten en vezels bevat.
Je kunt couscous perfect combineren met allerlei soorten groenten, ideaal wanneer je gezond wilt afvallen. Maar ook met kip, vlees, of vis kun je heerlijke maaltijden bereiden. Warm, of in een salade, de keuze is aan jou! Laat je inspireren door de onderstaande WW recepten met couscous.
Bulgur valt onder de volkoren granen, wat betekent dat de hele tarwekorrel – met inbegrip van de kiem, het endosperm en de zemelen – is gebruikt (1).
100 g bevat 370 calorieën.
De parelcouscous is licht verteerbaar en heeft een vollere en zachtere smaak dan couscous.
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in (khorasan)tarwe, spelt, rogge en gerst (gort). Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt, zoals couscous, bulgur en griesmeel. Daarom moeten deze granen vermeden worden.
Bruin bulgur wordt geproduceerd uit rode zachte tarwe zoals bezostaja en golia. Het is zachter maar heeft een sterkere smaak vergeleken met de gele bulgur. Bruine bulgur, die elastischer is dan gele bulgur, wordt meestal gebruikt voor rauwe vleesballetjes genaamd 'Çiğköfte'.
Couscous bevat sowieso meer dan dubbel zo veel energie als aardappelen (150 kcal per 100 g). Bovendien bevatten aardappelen meer mineralen. En ook vitamine C, iets dat helemaal niet voorkomt in couscous. Dus: geniet van je couscous, maar laat er niet elke dag je aardappel voor.
Couscous bevat vooral koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Verder bevat couscous vezels, B- vitamines en mineralen zoals magnesium en zink. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) past in een gezond voedingspatroon.