Wil je bijvoorbeeld starten met Accountancy maar heb je geen Wiskunde A of B in je profiel? Dan kun je een instaptoets wiskunde doen. Zo zijn er ook instaptoetsen Economie, Natuurkunde, Engels en Nederlands.
Bij wiskunde B krijg je onderwerpen die belangrijk zijn voor opleidingen in de exacte hoek, bijvoorbeeld aan een technische universiteit. Ook voor universitaire studies zoals natuurkunde en scheikunde is wiskunde B verplicht.
Wiskunde B bereidt voor op universitaire vervolgstudies met een exacte signatuur, zoals bètawetenschappen, technische wetenschappen en econometrie.
Op de meeste scholen wordt wiskunde B aangeraden voor natuurkunde. De belangrijkste reden hiervoor is dat je voor natuurkunde hetzelfde soort logisch denken nodig hebt dat je ook bij wiskunde B gebruikt. Degene die goed zijn in wiskunde B hebben vinden natuurkunde (meestal) niet moeilijk.
Wiskunde B is wat moeilijker. Het is vooral bedoeld voor wie graag wiskunde deed in de onderbouw en het ook goed kon. Het is een keuzevak, behalve voor scholieren die het profiel Natuur en Techniek kiezen.
Statistiek is daarbij belangrijk. Volgens vele leerlingen wordt wiskunde B als moeilijker ervaren. Dit komt waarschijnlijk doordat wiskunde B abstracter is dan A. Wiskunde B legt meer nadruk op de exacte wetenschappen.
Voor het centraal examen mogen kandidaten altijd schrijfmateriaal, (teken)potloden, liniaal, passer, geodriehoek en gum meenemen. Voor sommige vakken zijn extra hulpmiddelen toegestaan.
Van de leerlingen met wiskunde B kiest zo'n 7% ook voor wiskunde D. Dit percentage ligt lager dan in het begin, toen ongeveer 10% voor wiskunde D koos. Het percentage is de laatste jaren echter vrij stabiel. Op het vwo is wiskunde verplicht.
Veel havo- en vwo-scholieren kiezen wiskunde A, B of C en dit vak hoort altijd bij de kernvakken. Sommige scholieren hebben echter ook wiskunde D. Wiskunde D is altijd een keuzevak en hoort daarom NIET bij de kernvakken. Op de havo is wiskunde geen verplicht vak wanneer je het profiel C&M kiest.
Economie en maatschappij is het meest gevolgde profiel door havo-geslaagden, zowel door jongens als meisjes. Daarna volgt het profiel Natuur en gezondheid, dit profiel wordt door meer meisjes dan jongens gekozen. Natuur en techniek wordt juist vaker door jongens gevolgd.
Momenteel is wiskunde verplicht voor een bachelor hbo-communicatie. Voor studiejaar 2020-2021 wordt de wiskunde-eis zeer waarschijnlijk afgeschaft. Het omgekeerde kan ook gebeuren: opleidingen kunnen besluiten voortaan een bepaalde eis te stellen. Vervelend als je het vak al hebt laten vallen.
De leerling mag niet in beide vakken examen afleggen. Volgens het Inrichtingsbesluit (artikel 26b) mag het examenpakket van de leerling niet meer dan één vak uit het rijtje wiskunde A, B en C hebben (wiskunde D heeft een andere positie).
Wiskunde B is met name geschikt voor jou als je denkt aan een vervolgstudie in de bètarichting. Dat kan bijvoorbeeld geneeskunde zijn of scheikunde. Met wiskunde B in je profiel ben je sowieso minder beperkt in je studiekeuze dan met wiskunde A.
Daarnaast moet je meetkundige berekeningen kunnen uitvoeren met afstanden en hoeken. Ten slotte moet je kunnen rekenen met de afgeleide. Op het Wiskunde B eindexamen krijg je open vragen over deze onderwerpen. Je kunt naar schatting rond de 18 vragen verwachten.
Toelating en inschrijven
Om je te kunnen inschrijven voor de bachelor Scheikunde, heb je een vwo-diploma nodig met de volgende profielen en vakken: Natuur en techniek. Natuur en gezondheid met wiskunde B en natuurkunde. Economie en maatschappij met wiskunde B, natuurkunde en scheikunde.
Zowel met wiskunde A als met wiskunde B is toelating mogelijk. Voldoe je niet aan deze eisen, dan ben je deficiënt en dien je de ontbrekende bètavakken in te halen en een toelatingsbeschikking aanvragen.
De kernvakkenregel houdt in dat je om te slagen hooguit één 5 als eindcijfer mag hebben voor de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde. Deze regel geldt zowel voor de havo als het vwo.
In Nederland is wiskunde verplicht voor vwo-leerlingen. Havisten kunnen wiskunde laten vallen als ze kiezen voor het profiel cultuur & maatschappij (c&m). In het vmbo is wiskunde bij veel profielen een keuzevak.
In 2022 hebben 31.979 leerlingen examen in wiskunde B gedaan. Bovenstaande grafiek toont het aantal examenkandidaten voor wiskunde B per soort middelbareschool voor de periode 2000 tot en met 2022. Alleen de data van 2020 ontbreken. In 2020 is het Centraal Eindexamen niet doorgegaan als gevolg van de Corona pandemie.
In 2022 hebben 922 leerlingen examen in wiskunde C gedaan.
Leren voor wiskunde B – vwo
Het vak wiskunde B is voor veel middelbare scholieren erg lastig. Om het toch goed te kunnen beheersen vóór het eindexamen, is het belangrijk om veel te oefenen met de lesstof. Naast het maken van je huiswerk van school kun je dit ook doen door te oefenen met oude wiskunde B examens.
Het gemiddelde van al je cijfers op het centraal examen is een 5,5 of hoger (voldoende). Je voldoet aan de kernvakkenregel. Dit houdt in dat je maximaal één 5 als eindcijfer mag staan voor de kernvakken Nederlands, Engels of Wiskunde.
Het profiel Cultuur en Maatschappij mag op de havo zonder wiskunde worden afgesloten. De verplichte vakken voor dit profiel op de havo zijn dan ook Geschiedenis en een moderne vreemde taal.