Hoewel magere en volle kwark dus allebei gezond kunnen zijn, zijn er wel verschillen. De volle versie is alleen aan te raden als je niet op je calorieën hoeft te letten. Ook kun je het beter niet gebruiken in een dieet dat al rijk is aan verzadigde vetten. Magere kwark is in die gevallen een goede keuze.
– In de categorie magere kwark is de winnaar: de milde naturel kwark van Campina. Relatief veel eiwitten, weinig koolhydraten waarvan suikers en weinig vet. En maar liefst 15,4 gram koolhydraten waarvan suikers per 100 gram.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Het verschil tussen volle en magere kwark
Kwark wordt namelijk bereid van magere melk, waardoor je magere kwark krijgt. Aan volle kwark wordt nog room aan toegevoegd om het vetgehalte op peil te brengen (Vandaar ook die lekkere romige smaak). Het verschil zit dan ook in het vetgehalte, eiwitten en koolhydraten.
Moet je wat extra calorieën binnenkrijgen om aan te komen in gewicht, en eet je over het algemeen relatief slank? Dan kan volle kwark ideaal zijn. Wanneer je juist minder calorieën wilt eten, maar toch een flinke dosis eiwitten nodig hebt, is de magere variant waarschijnlijk een betere keus.
Vergeleken met melk en yoghurt scoort kwark ook beter qua vitamines, en dan met name in vitamine B2 en B12. Een schaaltje kwark levert je zo'n 40 procent van wat je dagelijks aan vitamine B2 nodig hebt en voor vitamine B12 is dit zelfs 50 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
Hoeveel zuivel per dag: kwark
Wanneer kwark niet je enige zuivelbron is, dan is 1 kom van 200-250g of een halve bak kwark voldoende. Eet je kwark voor spieropbouw? Dan kun je de portie mogelijk verhogen van een halve bak tot 1 bak kwark van 500g. Voor een vrouw van 50-70kg is een halve bak ruim voldoende per portie.
Magere varianten lijken beter (want daar zitten immers minder calorieën in), maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat je juist beter volvette yoghurt en kwark kunt eten om af te vallen. Zoals bijvoorbeeld Griekse yoghurt. Dat komt omdat niet alleen eiwit (ook wel proteïne genoemd) je een verzadigd gevoel geeft.
Als sporter word je niet voor niks aan de magere kwark (naturel) gezet. Magere kwark bevat het hoogste gehalte aan eiwit in vergelijking tot volle kwark of bijvoorbeeld magere vruchtenkwark.
Magere kwark is de beste keuze als je wilt afvallen door simpelweg minder calorieën te eten.
Kwark staat enorm bekend om zijn eiwitgehalte, maar Skyr weet dit te overtreffen. Dankzij deze eiwitten en het feit dat er bijna een halve gram vet in zit, maakt het Skyr ook wat calorierijker. Aan de andere kant staan eiwitten bekend om bouwstoffen.
Wat kun je het beste kiezen? “Halfvolle en magere melkproducten hebben exact dezelfde samenstelling als volle melkproducten qua eiwitten en vitamines en mineralen. Het enige verschil is dat halfvolle zuivel en magere zuivel minder vet en daardoor ook minder calorieën bevatten dan volle zuivel.
Misschien houdt u meer van een gezond ontbijt met zuivel. Dat is zeker een goede keuze, want zuivel bevat veel eiwitten. Kies bij voorkeur voor halfvolle of magere zuivel. Kwark en yoghurt zijn goede opties voor een gezond ontbijt.
Voorheen adviseerde ik nog om kwark en yoghurt te eten. Maar de laatste tijd zijn er steeds meer onderzoeken die er op wijzen dat zuivel je spijsvertering verstoort. Door het pasteuriseren zijn de goede enzymen en bacteriën gedood, waardoor je darmen de zuivel niet goed meer kunnen verwerken.
melk, yoghurt, kwark of plantaardige zuivel en eventueel wat fruit: Ben je niet echt actief dan is 25-40 gram voldoende, heb je een actieve levensstijl dan is een ontbijt van 40-50 gram voor jou geschikt.
Melk bevat het antinutriënt caseïne. Dit is een eiwit dat uit lange aminozuurketens bestaat waardoor het lastig verteerbaar is. Caseïne kan het immuunsysteem in de darmen activeren en zo bijdragen aan laaggradige ontsteking.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Magere kwark zonder al te veel suikers, dus voornamelijk de naturel variant, is een gezond ontbijt.
In kwark zitten relatief de meeste van die eiwitten en doordat ze vooral bestaan uit caseïne, neemt je lichaam deze ook heel geleidelijk op. Vandaar dat dit een goede keuze is voor het slapen.
Beide zuivelproducten bevatten suikers, ook wel lactose genoemd. De hoeveelheid melksuikers verschilt per product, maar gemiddeld zit er in 100 milliliter gewone yoghurt of kwark zo'n 2,5 tot 5 gram suiker.
Het verschil: yoghurt, kwark & skyr
Het grote verschil tussen kwark en de andere twee is het productieproces. Daardoor is kwark – in tegensteling tot skyr en yoghurt – eigenlijk een hele jonge kaas. Skyr verschilt vooral van de andere twee door het hoge eiwitgehalte.
Ja magere kwark is gezond. Het bevat weinig suiker (minder dan 6 gram suiker per 100 gram) en weinig verzadigd vet. Kortom een gezonde keuze.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
Wat je volgens de ayurveda wat meer zou moeten eten als je vocht vasthoudt is ghee (geklaarde boter), honing, bittere groenten (en dan met name radijs) en droge granen (spelt, geen tarwe). Wat je juist beter niet kunt eten is zout, suiker, rijst, sesamolie, yoghurt, kwark, kaas en voeding uit pakjes en blikken.