U heeft recht op minstens 13 vrije zondagen per jaar. In uw cao of bedrijfsregeling kan een lager aantal staan. Maar dit geldt pas nadat u heeft ingestemd met minder dan 13 vrije zondagen per jaar, bijvoorbeeld wanneer het voor uw functie nodig is om op zondag te werken.
Dat wil zeggen dat je maximaal 30 weekenden ingeroosterd mag worden, ongeacht of je een fulltime of een parttime contract hebt. In geval van parttime contract is het verstandig in het individuele contract afspraken te maken over werktijden.
In Nederland is wettelijk niets geregeld over een hogere betaling wanneer je werkt op een feestdag. Maar vaak zijn er wel afspraken met je baas over extra loon voor werken op zo'n dag. Helaas is niet elke feestdag een officiële feestdag in Nederland.
Supermarktpersoneel kreeg op zondag altijd voor 200 procent betaald, maar dat wordt in het werkgeversvoorstel de komende drie jaar afgebouwd naar 150 procent. Want, zo stellen werkgevers, dat past bij de 24 uurseconomie van 2021.
De werknemer heeft recht op ten minste 22 weekends vrij van iedere dienst per jaar. In overleg met de werknemer mag hiervan worden afgeweken, met dien verstande dat de werknemer per jaar ten minste dertien zondagen vrij van iedere dienst is.
Een werknemer heeft namelijk recht op minimaal 13 vrije zondagen in een jaar (52 achtereenvolgende weken). Van deze regel mag je alleen afwijken als in de cao een lager aantal vrije zondagen is afgesproken.
Alleen voor de vakantiewerkers is de toeslag van 100% op zondag niet van toepaassing. M.a.w: hulpkrachten en oproepkrachten krijgen op zondag wel voor 200% uitbetaald.
Waarom krijgen we op Zondag dubbel betaald? - Quora. Van oudsher is dit een rustdag. Zeker vroeger wilde mensen dan niet werken. Het extra salaris diende als een incentive om mensen toch zo ver te krijgen.
Uw werkgever kan u niet verplichten op zondag te werken, behalve als u en uw werkgever hierover afspraken maken. Organisatieomstandigheden kunnen werken op zondag echter nodig maken. In dat geval moet uw werkgever hierover eerst overeenstemming bereiken met de ondernemingsraad. Bovendien is ook uw toestemming nodig.
Per 1 januari 2022 is de toeslag voor werk op zondag verlaagd van 100% naar 50%. Let op: werkte je in 2021 al op zondag? Dan behoud je de toeslag van 100% tot 1 januari 2025. Dit geldt echter alleen voor het aantal zondagen dat je in 2021 hebt gewerkt.
U mag maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Voor jongeren tot 18 jaar en voor zwangere en pas bevallen vrouwen gelden aparte regels. In uw cao kunnen afwijkende regels staan.
Bij McDonald's ontvang je een salaris dat is vastgelegd in de Horeca-cao. Dat salaris stijgt wanneer je ouder wordt of promotie maakt. Een zondagtoeslag is er niet maar je vakantiegeld en je bouwt vrije dagen op. Daarnaast zijn de werktijden vaak flexibel.
Werk je langer dan 5,5 uur per dag, dan heb je recht op minimaal 30 minuten pauze. Je mag dit splitsen in 2 keer 15 minuten. Als je langer dan 10 uur werkt, dan is de pauze minstens 45 minuten.
Overuren vallen onder de wettelijke maximale tijd die uw werknemer voor u mag werken. Dat is 12 uur per dag of 60 uur per week. In de wet staat niet hoeveel extra loon uw werknemer moet krijgen voor overwerk. U kunt hier zelf afspraken over maken in uw arbeidsvoorwaarden.
Werknemers van 18 jaar en ouder mogen maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. In een periode van 16 weken mag een werknemer gemiddeld niet meer dan 48 uur per week werken.
Nederland telt 11 officiële feestdagen. Er is geen wettelijke bepaling dat officiële feestdagen vrije dagen zijn. Er is evenmin een wettelijke bepaling over extra loonbetaling bij werken op feestdagen. Wel kan de cao een toeslag voorschrijven.
Eerste en Tweede Paasdag zijn officiële feestdagen en als je werkt op deze dagen staat daar een extra vergoeding tegenover.
Wanneer op een zondag (ongeacht of het wel of geen feestdag is) wordt gewerkt, wordt per gewerkt uur het uurloon betaald, verhoogd met een toeslag van 100%.
Toeslag en beloning op zon- en feestdagen Wanneer op een zondag (ongeacht of het wel of geen feestdag is) wordt gewerkt, wordt per gewerkt uur het uurloon betaald, verhoogd met een toeslag van 100%.
Alle zon- en feestdagen 200% uitbetaald - 7 medewerkerszekerheden | Jumbo Stramproy.
Er zijn geen wettelijke afspraken over extra vergoeding als u 's nachts, in het weekend of op een feestdag werkt. Een toeslag op uw salaris hangt af van wat u met uw werkgever heeft afgesproken.
Over de gewerkte uren van personeel met een oproepcontract wordt er namelijk meestal geen toeslag berekend. Deze medewerkers zijn immers aangenomen om op onregelmatige arbeidstijden opgeroepen te worden. In dit geval is het salaris per uur vaak hoger, waardoor de afwezigheid van de ORT minder opvalt.
Deze toeslag maakt onderdeel uit van uw salaris. Of u een onregelmatigheidstoeslag krijgt en hoe hoog deze is, wordt bepaald door uw werkgever. Het besluit van uw werkgever is vaak afhankelijk van de gemaakte afspraken. Het uitkeren van een 'ORT' is geen wettelijke verplichting.
Als je werkt tijdens een officiële feestdag (of feestavond, zoals Kerstavond en oudejaarsavond) krijg je in alle zorg cao's een riante onregelmatigheidstoeslag (ORT).