Koffie en andere dranken die cafeïne bevatten drijven het vocht in je lichaam af, waardoor verstoppingen in de darmen kunnen ontstaan, wat dan weer tot een opgezette buik kan leiden. Drink niet teveel koffie en andere cafeïnehoudende dranken.
Is koffie slecht voor je maag? Hoewel bovenstaande informatie misschien in eerste instantie anders doet vermoeden, is koffie niet slecht voor je maag. Ja, het verhoogt de zuurgraad in de maag en daardoor kunnen mensen die last hebben van brandend maagzuur eerder maagpijn krijgen. Maar schadelijk is het niet.
Je maag kan voedsel onvoldoende verteren
Cafeïne stimuleert de samentrekking van de spieren in je maagdarmkanaal. Hierdoor geeft je maag z'n inhoud al te vroeg door aan je dunne darm1. Door cafeïne geeft je maag voedsel wat nog niet volledig verteerd is al door aan je dunne darm.
Niet schadelijk voor het maagslijmvlies
Het eindoordeel is dan ook: koffie op de lege maag is niet schadelijk. Maag-darm-leverarts Paul Boekema heeft onderzocht wat de effecten van koffie op het maag- en darmstelsel zijn. Daarbij zijn vrijwel geen negatieve effecten ontdekt.
Te veel cafeïne kan leiden tot hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren, hartkloppingen, rusteloosheid, prikkelbaarheid, slaapproblemen en angstgevoelens.
De onderzoekers ontdekten dat mensen die meer dan 6 kopjes koffie per dag dronken, ongeveer 22% meer risico liepen op hart- en vaatziekten dan mensen die 1 tot 2 kopjes per dag dronken. Waarbij de bovengrens voor het maximaal aantal koppen koffie per dag op 6 werd gesteld.
Overgevoelig voor cafeïne
Sommige mensen kunnen koffie niet goed verdragen. Een grote gevoeligheid voor cafeïne lijkt hiervan de oorzaak te zijn. Je kunt daarbij last krijgen van je maag, je opgejaagd voelen of slecht voelen. Je kunt van een snellere hartslag krijgen of zelfs een tijdelijke onregelmatige hartslag.
Koffie heeft een licht laxerende werking, wat voornamelijk komt door cafeïne. Cafeïne stimuleert de peristaltiek. Dit is de knijpende beweging die ervoor zorgt dat voedsel vooruit wordt geduwd in het maag-darmstelsel of urine in de ureter.
Je lichaam went echter snel aan cafeïne en je raakt er makkelijk aan verslaafd. Wanneer je stopt met koffie drinken, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen van de cafeïne, zoals spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid.
Mogelijke oorzaken rommelende darmen
Hier kunt u last van hebben wanneer u tijdens het eten te veel lucht inslikt, bijvoorbeeld doordat u tijdens het avondeten uw eten te snel eet. Rommelende buik- en darmgeluiden kunnen ook samenhangen met darmmotiliteit, de normale beweging van de darmen.
Er is ook goed nieuws, want: koffie en afvallen gaan goed samen! Cafeïne stimuleert namelijk de vetverbranding en vermindert het hongergevoel. Koffie en afvallen is dus een goede combi.
Cafeïne stimuleert de spieren in je darmen, daardoor zullen ze eerder samentrekken. Maar omdat koffie een diureticum is zal de ontlasting harder zijn. Dus als je toch al erge last van verstopping hebt is het misschien beter om de koffie te laten staan tot een beter moment.
Dit kan helpen tegen een opgeblazen gevoel: Tip 1: drink heet water of een kop thee (met name kamille, gember of groene thee). Warme dranken hebben namelijk een positieve invloed op je spijsvertering. Tip 2: maak na het eten van een maaltijd een (kleine) wandeling.
Een opgeblazen gevoel of opgeblazen buik is meestal onschuldig en wordt veroorzaakt door gas in het darmstelsel. Vaak gaat het gepaard met winderigheid, boeren of andere maagdarmklachten. De gasvorming ontstaat door darmbacteriën en door lucht die je inslikt. Soms is er een onderliggende (maagdarm)aandoening.
Het klopt dat je van koffie drinken dikker kan worden, zeggen experts, maar gelukkig heeft niet iedereen daar last van. "Vaak wordt er ook veel koffie gedronken om de eetlust te remmen", zegt Reijs in het interview met de krant. "Maar dat kan er weer voor zorgen dat we overmatig veel cortisol in ons lijf krijgen.
Een opgeblazen buik ontstaat vaak na een maaltijd. Het kan een onaangenaam gevoel zijn en ontstaat doordat het maag-darmkanaal is opgezwollen door een verstoring van de spijsvertering of doordat er een hogere aanwezigheid is van gas in het maag- en darmstelsel. Dat is dan wat zorgt voor het opgeblazen gevoel.
Waarom zou je niet gelijk na het opstaan koffie mogen drinken? Na het opstaan zorgt je lichaam voor een verhoogde dosis cortisol, een stresshormoon. Wanneer je op dat moment koffie zou drinken, zou er minder cortisol worden aangemaakt, waardoor je op termijn weer meer koffie nodig zou hebben om goed wakker te worden.
Teveel koffie werkt averechts
Het kan namelijk tot slaapproblemen leiden, wat een onderschat probleem is. Denk daarbij aan moeilijk in slaap kunnen komen of wakker worden 's nachts omdat je slaap minder diep is. Gevolg: je bent overdag moe en denkt dat op te lossen door nog meer koffie te drinken.
Stoppen met koffie: de voordelen
Zo vermindert het de kans op hartziekten, beroertes en depressies. Er zitten ook best wel wat gezonde stoffen in koffie, zoals vitamine B2, B5, B1 en B3, magnesium en antioxidanten. Die dragen allemaal bij aan een goede lichamelijke gezondheid.
Om te genieten van alle voordelen van koffie, zonder last te hebben van een overdaad aan cafeïne is het voor gezonde volwassenen aan te raden niet meer dan 3 tot 4 kopjes koffie per dag te drinken. Een kopje koffie bevat ongeveer 80-100 mg cafeïne waardoor je dus uitkomt op een maximum van 400 mg cafeïne per dag.
Gastro-enterologen waarschuwen dat de cafeïne in koffie ervoor kan zorgen dat het voedsel de maag te snel verlaat, wat voor een opgeblazen maag zorgt. Het heeft ook de neiging om spasmes in het spijsverteringskanaal en darm te veroorzaken. Ook dit kan voor een opgeblazen maag zorgen.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
De cafeïne in koffie kan positieve en negatieve effecten hebben. In kleine hoeveelheden kan het je alertheid en concentratie verhogen, en je sportprestaties verbeteren. Maar te veel cafeïne kan zorgen voor rusteloosheid, hoofdpijn en slaapproblemen.
Gezondheidsvoordelen van koffie
Zo heb je ongeveer tien procent minder risico op hartziekten als je twee tot vier koppen per dag drinkt. Ook is er sterk bewijs dat je zo'n dertig procent lager risico hebt op diabetes type 2 als je vijf koppen koffie per dag drinkt, in vergelijking met geen koffie op een dag.
Kortom: thee beter dan koffie
Thee smaakt voor veel mensen beter dan koffie, is gezonder voor je, heeft meer antioxidanten dan koffie (ook al bevat groene thee maar ongeveer de helft van de hoeveelheid cafeïne als koffie), bevat minder calorieën dan koffie én zit boordevol voedingsstoffen.