Het onderzoek uit de VS toont duidelijk aan dat katten iets voor hun baasje voelen. Ook in een vreemde omgeving voelen ze zich veilig in de buurt van hun baas.
Hieruit concluderen de onderzoekers dat katten niet alleen hun baasje herkennen, maar ook door de tijd heen leren in welke gemoedstoestand hun mens zich bevindt en zich daarop instellen.
Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat katten emoties als angst, blijdschap en woede kunnen ervaren, maar kunnen katten ook zogenaamde complexe emoties als jaloezie en schaamte ervaren?
Sociale interactie: katten met pijn kunnen ook anders op u en andere katten reageren. De meeste katten zullen minder behoefte hebben aan contact en zullen vaak vluchten bij benadering. Ook zullen ze bijvoorbeeld niet toestaan dat u de pijnlijke plek aanraakt en kunnen ze agressief reageren als u dit toch wel probeert.
“Voelen katten liefde?” Het is een vraag die veel katteneigenaren zich hebben afgevraagd. Het korte antwoord is ja. Katten voelen liefde van hun menselijke vrienden en metgezellen.
Kortom, niets wees op enig teken van verlatingsangst. Katten 'missen' ons dus niet. Wij hen misschien wel als we op vakantie zijn, maar wij zijn dan ook sociale dieren en lijken eigenlijk meer op honden.
Maak alleen contact met je kat wanneer zij het initiatief neemt. Geef 'kattenkusjes' door je ogen zachtjes dicht te doen en probeer zo min mogelijk in de ogen van je kat te kijken. Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden. Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met je kat.
Buik laten zien is geen uitnodiging tot buik-aaien
De kat gaat er immers 'eens lekker voor liggen'. Deze lighouding wordt dan ook vaak beantwoord door aanraking van de buik. Vervolgens bijt je kat tijdens het aaien, ofwel meteen of na wat langer aaien.
Beeld: Pixabay/Pexels. Sommige kattenbaasjes wisten het al lang, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: katten luisteren als er tegen ze wordt gepraat. Maar dan wel alleen als hun baasje dat doet.
Zich veilig voelen
Iedereen heeft een gevoel van veiligheid nodig. Jouw kat is geen uitzondering. Wanneer je kat op zoek is naar een slaapplaats, willen ze niet alleen comfort en warmte, ze willen ook een plek die veilig is en vertrouwd. En die plek ben JIJ!
Sommige katten laten wel degelijk gedragsveranderingen zien als een huisgenoot weg is. Ze kunnen overmatig gaan miauwen, meer aandacht vragen of zelfs tijdelijk onzindelijk worden. Het heeft er alles mee te maken dat haar routine verstoord is en mogelijk mist je kat haar maatje ook wel echt.
Wanneer een kat zich veilig voelt en zijn omgeving (inclusief jou) vertrouwt, zal hij zijn ogen ontspannen, langzaam sluiten of loensen. Geef je kat dezelfde signalen door dichtbij hem te gaan zitten, je ogen dicht te knijpen en langzaam je ogen te sluiten.
Katten zijn nieuwsgierige beesten dus hun aandacht verplaatst zich snel van het ene naar het andere. Maar wanneer een kat blijft staren en traag met haar ogen knippert, betekent het dat ze je bewondert.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Eenvoudig gezegd, katten houden van hun familie en hun familie houdt van hen. In een baanbrekende studie die in 2011 werd gepubliceerd, toonden onderzoekers voor het eerst aan dat de banden tussen katten en mensen net zo sterk zijn als die tussen mensen.
Dit is iets wat zeker niet mag gebeuren bij katten. Katten kennen immers geen verzoeningsgedrag wat wil zeggen dat zij geen 'sorry' kunnen zeggen.
Zeg met harde stem nee, zet hem op de grond, en geef hem geen verdere aandacht. Laat ook geen eten liggen op tafel of aanrecht en blokkeer zoveel mogelijk de plek.
Allereerst: praten met je kat in dezelfde taal is vrijwel onmogelijk. Je kunt uiteraard wél tegen je kat praten, maar of ze daar naar luisteren is eigenlijk een retorische vraag. De app MeowTalk zal hier geen verandering in brengen. Maar deze app kan er wel voor zorgen dat je jouw kat beter leert begrijpen.
Een kat slaapt simpelweg bij jou omdat die je leuk en gezellig vindt, ze voelen zich comfortabel en vallen daardoor gemakkelijk in slaap. Een kat markeert zijn territorium, zodat deze plek vertrouwd aanvoelt.
Je hebt het spreekwoord 'Geen slapende honden wakker maken' en dat klopt volledig. Als je kat of hond in de REM-fase zit en je zou ze wakker maken, kunnen ze erg schrikken. Door het schrikken zouden ze dan wel eens kunnen uithalen naar jou of je kind.”
Als je kat graag bij je komt zitten, en ook nog eens lekker bij je in slaap valt, is dat een teken dat hij jou helemaal vertrouwt. Waarom loopt een kat je altijd achterna? Sommige katten 'helpen' je bij alles wat je doet en lopen je graag voor de voeten. Dat betekent dat hij je heel graag mag.
“Een kat toont vaak angst voor externe prikkelingen, zoals een andere kat of een persoon. Ze maken dan vaak een typisch geluid dat mensen doet denken aan een 'boze' kat – een grom, sis of grauw,” zegt Miller.
De kus is bij een kat een teken van respect. En met kus bedoelen we een likje, een soort mini-wasbeurt. Als katten dit likje aan een ander dier geven, laten ze weten dat ze de positie van het andere dier te respecteren. Als u dus hetzelfde doet bij uw kat, zegt u hem dat u hem respecteert.
Wanneer je kat veel bij jou komt om kopjes aan je benen, je lichaam of je gezicht te geven doet je kat dit om aan te geven zich veilig en vertrouwd bij je te voelen. Ook wanneer het wel eens wat harder gaat en meer op een kopstoot lijkt, doet je kat dit nog steeds uit vriendelijkheid naar jou toe.
Dit Zweedse onderzoek laat zien dat de meeste katten het geen probleem lijken te vinden om vier uur alleen te zijn. Maar de sterkere uitnodiging tot contact vanuit de kat, wanneer zij haar eigenaar langdurig niet heeft gezien, wijst erop dat de eigenaar een belangrijk onderdeel van de sociale omgeving van de kat is.