Vliegtuigmaatschappijen vragen je om je telefoon in deze stand te zetten, omdat de radiosignalen die telefoons uitzenden en ontvangen, de signalen in de cockpit kunnen verstoren. Vooral landen en dalen zou dan meer risico's met zich meebrengen.
Sinds 2014 is het in de EU niet meer verboden om elektronische apparaten te gebruiken in het vliegtuig. Om storingen en ruizen te voorkomen is het wel de bedoeling om de apparaten op vliegtuigstand te zetten, dit moet sowieso tijdens het opstijgen en landen.
Als er telefoons aan blijven staan, veroorzaken ze namelijk storing op de radio's van het vliegtuig en dat horen piloten in hun koptelefoons. Ze horen dan een vervelend geluid: het geluid als je je telefoon te dicht bij een speaker houdt. Irritant!
Met de vliegtuigmodus schakel je in één beweging alle draadloze verbindingen van de telefoon uit. Denk aan het belsignaal, maar ook de wifi- en bluetoothverbinding. Met andere woorden: je bent helemaal niet meer bereikbaar. Soms is dat heel fijn, bijvoorbeeld als je je even van de buitenwereld wilt afsluiten.
De snelheid van internet in het vliegtuig kan je nog niet vergelijken met die op de vaste grond, maar je kunt er prima mee Whatsappen, e-mailen en zelfs een beetje op sociale media rondkijken.
Aangezien je in vliegtuigmodus niet kan bellen, geen berichten kan verzenden en niet op het internet kan surfen, schakelen heel wat mensen hun toestel gemakshalve gewoon uit. Muziek beluisteren die op je telefoon is opgeslagen kan je echter gerust blijven doen.
Alle verbindingen (gsm, bluetooth, wifi) moeten uit omdat je telefoon daarmee potentieel gevaarlijke elektromagnetische straling veroorzaakt. En je laptop mag niet op schoot tijdens het opstijgen en landen omdat 'ie het gangpad kan blokkeren of door de cabine kan schieten als er iets misgaat.
Het antwoord is vrij duidelijk: Ja, u mag WiFi gebruiken in het vliegtuig. Sinds 2013 hoeft u uw mobiele toestellen zelfs niet meer volledig uit te schakelen zolang ze in de vliegtuigmodus staan. Dit is besloten door het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA).
Alle zenders van jouw iPhone of Android-telefoon staan nu uit, maar dat geeft niet. In de lucht kun je immers toch niet bellen of gebeld worden en (vroeger althans) ook niet internetten.
4G in vliegtuigen
De vliegtuigen vangen dit signaal op en zetten het om tot een wifi-netwerk, waar jij als passagier gebruik van kunt maken. Passagiers moeten inloggen op dit wifi-netwerk. Je kunt dus niet je eigen 4G-verbinding gebruiken.
Met het inschakelen van de vliegtuigmodus log je letterlijk even uit. Je hoeft niet meer om de nanoseconde het scherm te checken, want er kunnen geen meldingen binnenstromen. Dat zorgt ervoor dat je net wat relaxter in bed ligt.
De meeste luchtvaartmaatschappijen verbieden het gebruik van bluetooth-hoofdtelefoons om veiligheidsredenen (risico op interferentie met apparaten aan boord) maar er zijn ook uitzonderingen.
Zoals de bel-, wifi- en bluetoothverbinding. In de vliegtuigmodus bent u dus niet bereikbaar. Ook kunt u zelf geen contact opnemen met anderen. Maar allerlei zaken waarvoor geen verbinding nodig is, blijven gewoon werken.
Vliegtuigmodus inschakelen
Wanneer je de vliegtuigmodus inschakelt, worden alle radio's (behalve Bluetooth) uitgeschakeld. Als je Bluetooth uitschakelt terwijl de vliegtuigmodus is ingeschakeld, zal het apparaat dat onthouden en zal het de volgende keer dat je de vliegtuigmodus inschakelt, ook Bluetooth uitschakelen.
Zolang u thuis meer tijd doorbrengt dan in het buitenland, of zolang u uw mobiele telefoon meer thuis gebruikt dan in het buitenland, wordt dit gezien als roaming. U betaalt voor uw gesprekken, sms'jes en dataverbruik in de EU evenveel als in eigen land.
Je gaat vliegen
Ga je vliegen? Dan ben je verplicht je telefoon uit te zetten of vliegtuigmodus in te schakelen. Mobiele telefoons kunnen de communicatiezenders in een vliegtuig verstoren.
Vliegtuigmaatschappijen vragen je om je telefoon in deze stand te zetten, omdat de radiosignalen die telefoons uitzenden en ontvangen, de signalen in de cockpit kunnen verstoren. Vooral landen en dalen zou dan meer risico's met zich meebrengen.
Tijdens de vlucht raak je buiten het bereik van de telefoontorens waarmee je mobiele telefoon constant verbinding zoekt. Omdat je telefoon geen verbinding kan vinden stuurt hij een steeds sterker wordend elektrisch signaal de wereld in op zoek naar deze torens.
Als je met KLM of Transavia naar een vakantie of zakelijke bestemming vliegt kun je ook radio luisteren. Een geselecteerd aantal zenders is op grote hoogte te beluisteren met een inflightprogramma.
Dit is in de meeste gevallen weldegelijk mogelijk, maar de aanwezigheid van stopcontacten verschilt per vliegtuig. Het is raadzaam om van te voren uit te zoeken of het vliegtuig waarmee je op reis zult gaan stopcontacten bevat, zodat je je goed kunt voorbereiden.
Kortom, het schakelt de mobiele, Bluetooth- en wifi-verbindingen van je telefoon, tablet, laptop of andere gadgets uit. Passagiers mogen nu wifi en Bluetooth inschakelen terwijl een apparaat in de vliegtuigmodus staat, maar zorg ervoor dat de mobiele verbinding nog steeds is uitgeschakeld.
Telefoongesprekken en berichtjes komen in de Niet Storen-modus gewoon binnen, alleen krijg je hier geen melding van. Je smartphone zal dus niet oplichten, geluid maken of trillen.
Dat betekent (bij iPhone) dat je dubbelklikt op de homebutton en dan WhatsApp weg veegt. Dit doe je ook zo bij Android, maar dan druk je op de multitask knop. Zet nu je vliegtuigstand weer uit en voilà, niemand kan zien dat jij het bericht hebt gelezen!
Mag je Airpods gebruiken in het vliegtuig? Houd er rekening mee dat je tijdens het opstijgen en landen alle elektronische apparaten moet uitschakelen, inclusief je AirPods. Dit om te voorkomen dat elektronische apparaten de communicatie- en navigatiesystemen van het vliegtuig verstoren.
Mag je eten meenemen in het vliegtuig? Ja dat mag. Let wel op met eten in verpakkingen die onder de vloeistofregels vallen, zoals bijvoorbeeld een pot of tube yoghurt, mayonaise, pindakaas of chocopasta.