Als je geen schadeformulier bij je hebt, kan je de app mobielschademelden.nl van het Verbond van Verzekeraars gebruiken of het Schade Aangifte Formulier (SAF) digitaal in pdf invullen en deze per e-mail opsturen. Belangrijk bij het invullen is dat beide bestuurders op de voorzijde een handtekening zetten.
Wat als er geen schadeformulier is ingevuld? Zonder een schademelding kunnen verzekeraars de schade niet in behandeling nemen. De verzekeraar heeft informatie nodig om in te kunnen schatten wie verantwoordelijk is voor de schade. Als er niet gelijk een schadeformulier ingevuld is, moet het dus later nog.
Automobilisten zijn verplicht om altijd een Europees schadeformulier bij zich te hebben. U heeft dit formulier nodig voor het noteren van alle gegevens van degenen die bij de aanrijding zijn betrokken. Ook geeft u hierop aan welke schade u heeft opgelopen en wat de toedracht van de aanrijding was.
Bij twijfel, ondertekent u het formulier niet, en vullen u en de tegenpartij elk een eigen formulier in. Zelfs als een politieagent het formulier heeft ingevuld, bent u niet verplicht om het te ondertekenen. Als u geen Europees aanrijdingsformulier in uw wagen hebt, vraagt u best twee exemplaren aan uw agent.
Heb je autoschade? Vul deze dan wel zo snel mogelijk op en stuur dit naar je autoverzekering. Autoschade moet je namelijk zo snel mogelijk bij je autoverzekering melden. Het liefste binnen 24 uur.
Heb je geen schadeformulier (meer)? Dan kun je een nieuw Europees schadeformulier voor je auto downloaden bij het Verbond van Verzekeraars. Je kunt natuurlijk ook een nieuwe Europees schadeformulier aanvragen bij je autoverzekeraar.
Drie jaar de tijd voor melden schade
De verzekeraar kan de tegenpartij niet dwingen een schade te melden. Dit mag niet volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen.
Het antwoord is: ja. Het Europees aanrijdingsformulier is ook nodig als er politie bij een ongeval komt. Ook als er een proces-verbaal wordt opgesteld, is een ingevuld en ondertekend formulier van essentieel belang voor een snelle afhandeling van de schaderegelingen door de verzekering.
Elk jaar dat je geen schade claimt, krijg je er één schadevrije jaar bij. Claim je geen, één of meer schades in een verzekeringsjaar? Dan val je terug naar het aantal schadevrije jaren zoals in de tabel staat. Bij 4 of meer schades val je altijd terug naar -5 schadevrije jaren.
Wanneer u betrokken bent bij een ongeval of een aanrijding moet u een Europees schadeformulier invullen. Dat kan digitaal. Maar u kunt het schadeformulier ook downloaden en printen.
Schade melden kan ook online
Het is ook mogelijk om online schade te melden. Dat kan via de app 'MobielSchadeMelden' of via de website mobielschademelden.nl. Met de app kun je foto's uploaden en op die manier de schade eenvoudig melden.
Je kunt altijd een nieuw schadeformulier bij jouw verzekeraar of tussenpersoon bestellen. Je kunt het schadeformulier ook downloaden en printen of de schade melden via de mobiele app.
Ook zonder tegenpartij, dan kun je het aanrijdingsformulier gebruiken om de schade vast te leggen. Zelfs als je een schade niet wilt claimen is het verstandig om toch direct een aanrijdingsformulier in te vullen en aan de verzekeraar te versturen.
Vul het schadeformulier zo snel mogelijk in na een aanrijding. Zo voorkomt u dat u achteraf in een discussie terechtkomt over de schade en het ontstaan ervan. Bovendien is uw schadevergoeding vaak sneller geregeld met een juist ingevuld schadeformulier.
Gedragsregel 7 van de Gedragscode Behandeling Letselschade luidt: Binnen 14 dagen uitkeren. De verzekeraar keert aan de benadeelde de schade uit die is verschenen en door haar is erkend, dan wel tussen partijen definitief is vastgesteld. Dit gebeurt binnen 14 dagen na de erkenning of de definitieve vaststelling.
Dan zal deze twee keer ingevuld moeten worden door u en de tegenpartij. Een geprint schadeformulier drukt namelijk niet door. Het is belangrijk dat beide partijen in het bezit zijn van een volledig ingevuld schadeformulier. U stuurt het schadeformulier ook beiden op naar uw eigen verzekeringsmaatschappij.
Neem liever een pijnstiller, zodat u uw hoofd en nek zo normaal mogelijk kunt blijven bewegen. Neem één of twee dagen rust als de pijn erg hevig is. In de eerste dagen na de botsing kunnen de hoofdpijn en nekpijn vrij hevig zijn. Neem dan vooral rust.
Bij elke schade die je claimt, daal je vijf treden op de bonus-malus-ladder. Heb je meer dan vijftien schadevrije jaren? Dan val je bij het claimen van een schade automatisch terug naar trede tien. Je kunt tot maximaal vijf schadevrije jaren in de min terugvallen.
De boete varieert van € 280,- tot € 450,- maar bij letsel van een slachtoffer kan een taakstraf worden gegeven. Bij zwaar letsel of bij een overleden slachtoffer wordt vaak een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd.
Bij een verkeersongeluk kan sprake zijn van strafbaar gedrag. In de Wegenverkeerswet 1994 staat welk gedrag in het verkeer strafbaar is en welke straf daarvoor maximaal mag worden opgelegd.
Stuur het aanrijdingsformulier naar je verzekeraar van zodra je het formulier hebt ingevuld. De wet schrijft voor dat je dit binnen de week na het ongeval doet, maar het is aangeraden dit zo snel mogelijk te doen zodat de schaderegeling sneller van start kan gaan.
Bijvoorbeeld reparatiekosten en medische kosten. Zo kan je aantonen hoeveel schade je hebt. Je mag alleen schade claimen die je daadwerkelijk hebt. Schade als bijvoorbeeld een oude kras die er al was, mag je uiteraard niet claimen.
Maar waar stuurt u het formulier heen? Vaak naar de eigen verzekeraar of uw tussenpersoon, maar zeker niet altijd. De verzekeraar legt u de verplichting op om bij een aanrijding een schadeformulier in te vullen. Samen met de eventuele tegenpartij vult u deze in.