U mag maximaal 25% van het bruto minimumloon inhouden. Het gaat om het minimumloon waarop uw werknemer recht heeft. Uw werknemer woont in een woning van een woningcorporatie. Of zijn woonruimte voldoet aan de kwaliteitseisen voor huisvesting die in uw cao staan.
Vraag de Huurcommissie om huurverlaging
U betaalt dan een lagere huur tot uw verhuurder het gebrek oplost. De Huurcommissie kan maximaal 80% huurverlaging geven. U betaalt in dat geval 20% van uw huur. U blijft uw oude huur betalen tot de Huurcommissie een lagere huur vaststelt.
Kan ik als huurder de huur inhouden? Ja, in sommige gevallen kan je als huurder de huur een tijdje inhouden. Bijvoorbeeld als de verhuurder weigert om achterstallig onderhoud te verrichten. Je kan de huur alleen opschorten, dat wil zeggen dat je die later alsnog moet betalen.
De rechter stopt uw huurcontract vaak bij een huurachterstand van 3 maanden of meer. Of als u regelmatig te laat betaalt. Als de rechter uw huurcontract stopt, moet u uw huis uit.
Als je de huur niet meer kunt betalen, neem je best snel contact op met de verhuurder of de sociale woonmaatschappij. Dat getuigt van goede wil. De kans dat de verhuurder begrip toont en je enkele dagen of weken respijt geeft, is dan sowieso een stuk groter.
Hoe lang mag je huurachterstand hebben? Bij een huurachterstand van 3 maanden wordt het huurcontract vaak stopgezet door de rechter. Mocht je regelmatig te laat betalen, dan kan de rechter deze termijn inkorten.
Steeds meer mensen hebben moeite om hun huur te kunnen betalen. Dat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vrijdag. De huurders willen vaak wel betalen maar kunnen het niet omdat ze te weinig inkomsten hebben.
Particuliere huurder betaalt steeds niet
Stuur bij iedere maand betalingsachterstand een schriftelijke aanmaning (WIK-brief). Dit bent u wettelijk verplicht. Doe dit iedere maand opnieuw als de huur van de betreffende maand niet is betaald.
Uw verhuurder mag niet zomaar de huur opzeggen van uw woning. Dat kan alleen met een goede reden. Bijvoorbeeld omdat u geluidsoverlast geeft. Het maakt niet uit of u een vast huurcontract heeft.
uit het jaarverslag van deurwaarderskoepel KBvG dat het aantal huisuitzettingen in dat jaar gelijk bleef aan 2020. Zowel in 2020 als 2021 werden er zo'n 3000 woningen ontruimd. Volgens Aedes nam het aantal ontruimingen van corporatiewoningen af van 1700 in 2020 naar 1400 in 2021.
Indien de huurder nog steeds niet betaalt, moet u naar de rechter stappen. U kunt naast de betaling van de huurgelden dan eventueel ook de ontbinding van de huurovereenkomst vragen. Naast de achterstallige huurgelden ('de hoofdsom') kunt u ook nalatigheidsinteresten en/of een schadevergoeding vragen.
Huurders die in 2021 een laag inkomen hadden, hebben recht op een huurverlaging vanaf 1 juli 2023. De huurprijs wordt € 575 per maand. Is uw huurprijs al € 575 of minder? Dan krijgt u geen huurverlaging.
Zelf huur sociale huurwoning controleren (huurprijscheck)
U controleert zelf of uw huur redelijk is. Of dat u te veel huur betaalt voor uw huurwoning. Dat doet u met de Huurprijscheck. Die geeft aan hoeveel punten uw woning of kamer heeft.
Heeft u bijvoorbeeld last van tocht, vochtproblemen, lekkages of schimmel. Meld slecht onderhoud eerst bij uw verhuurder. Stuur een e-mail of schrijf een brief waarin u op een rij zet welke gebreken er zijn. En waarin u uw verhuurder vraagt deze gebreken binnen 6 weken te repareren.
Als huurder heb je twee verplichtingen: je moet huur betalen en je moet jezelf als goed huurder gedragen. Tegenover deze verplichtingen staan twee rechten: woongenot en huurbescherming. Woongenot houdt in dat je op een normale manier gebruik moet kunnen maken van de woning.
Kleine huurherstellingskosten zijn voor de huurder. Als uit het onderhoud blijkt dat er grotere kosten gemaakt moeten worden om de ketel reglementair te krijgen of zelfs te vervangen, dan is dat voor rekening van de verhuurder.
Je kunt dus niet uit je (sociale) huurwoning gezet worden. Woningcorporaties kunnen wel met maatregelen komen om scheefwonen tegen te gaan, bijvoorbeeld door de huren flink te verhogen.
Vaak wordt vanaf 2 maanden onbetaalde huur de voorkeur aan uitzetting gegeven. De vrederechter spreekt uiteindelijk het vonnis uit. De eigenaar moet dit vonnis door een deurwaarder aan de huurder laten betekenen. Eén maand na de betekening gaat de deurwaarder over tot de uitzetting van de huurder.
Een verhuurder mag niet onaangekondigd een woning betreden. Hij of zij dient altijd aan te bellen of te kloppen en te wachten tot de deur wordt opengedaan. Een verhuurder mag niet zomaar te pas en te onpas bij de huurder aankloppen.
Heeft u een huurachterstand maar wilt u toch verhuizen naar een andere woning van Woontij? Zorg dan dat u de huurachterstand heeft betaald voordat u reageert op een woning. U komt alleen in aanmerking voor een woning als u geen huurachterstand heeft op het moment dat u reageert.
Financieel effect bij dreigende huisuitzetting
De woningcorporatie is gemiddeld per huisuitzetting 7.500 euro kwijt.
De deurwaarder wordt ingeschakeld als u huurachterstand heeft en de huur niet betaalt. In dat geval loopt uw huurschuld op en zal uw verhuurder actie ondernemen om zijn dreigende huurschade te beperken. Als de huurachterstand net pas is ontstaan, kan de deurwaarder voor twee zaken worden ingeschakeld.
De Woningbouwvereniging zal direct na de ontruiming aan de gemeente vragen om u bij de burgerlijke stand uit te schrijven van het adres waar u uw huis uitgezet bent. Het gevolg daarvan is dat uw bijstandsuitkering of uwv-uitkering en uw toeslagen worden stopgezet.
De afgelopen jaren daalde het aantal huishoudens met huurachterstand, waarbij ook de omvang van de huurachterstand daalde. Het aantal huisuitzettingen door corporaties nam verder af van 3.000 in 2018 naar 1.400 in 2021. Dit blijkt uit de enquête die Aedes heeft gehouden onder bijna 150 corporaties.
Bent u door de rechter veroordeeld tot ontruiming van uw woning, dan zal de deurwaarder snel tot uithuiszetting overgaan. Afhankelijk van de situatie kunnen wij de uithuiszetting voorkomen. Onze hulp om uit huis zetting te voorkomen, is gratis voor mensen met geen of laag inkomen.