Ben je het niet eens met de tegenpartij, probeer dan met getuigen te komen bij de verzekeraar. Maak ook zoveel mogelijk foto's van de schade en de situatie. Kom je er niet uit, vraag juridische hulp of schakel je rechtsbijstandverzekeraar in.
Mogelijk kunt u dan een beroep doen op uw reis- en annuleringsverzekering. Het is bij sommige verzekeraars mogelijk om u aanvullend te verzekeren tegen ongevallen en medische kosten op reis. Dan krijgt u naast uw materiële schade ook uw medische kosten vergoed.
Rechtszaak gewonnen: mogelijk kosten voor tegenpartij
Wint u een civiele of bestuursrechtelijke zaak? Dan kan de rechter uw tegenpartij veroordelen tot het betalen van uw kosten. Dit heet kostenveroordeling. U moet deze kosten dan zelf van de tegenpartij terugeisen.
Wat als de tegenpartij niet meewerkt? Ook als de tegenpartij, de veroorzaker van het ongeluk niet meewerkt, kun je je direct tot zijn verzekeringsmaatschappij wenden. Het is dan wel belangrijk om zoveel mogelijk onderbouwing te verzamelen (foto's, getuigenverklaringen, schadeaangifteformulier etc).
Gedragsregel 7 van de Gedragscode Behandeling Letselschade luidt: Binnen 14 dagen uitkeren. De verzekeraar keert aan de benadeelde de schade uit die is verschenen en door haar is erkend, dan wel tussen partijen definitief is vastgesteld. Dit gebeurt binnen 14 dagen na de erkenning of de definitieve vaststelling.
Heb ik recht op schadevergoeding, zo ja, hoeveel? Bent u te voet of fietsend aangereden door een auto, en is er geen sprake van overmacht, dan heeft u recht op schadevergoeding. 50 tot 100% van uw schade wordt vergoed. Valt u niets te verwijten, dan wordt uw volledige schade vergoed.
Zodra de schade definitief is vastgesteld, keert de autoverzekeraar de schade binnen 14 dagen uit. Is er ook sprake van letselschade? Dan kan het langer duren voordat het schadebedrag uitgekeerd wordt, omdat dat vaak complexe zaken zijn.
Wie schade heeft geleden, kan de tegenpartij aansprakelijk stellen. Dat gebeurt middels een aangetekende brief. Vanaf dat moment spreken we van een aansprakelijkstelling. Niet in alle gevallen hoeft degene die schade heeft geleden de brief zelf te formuleren en te versturen.
Wanneer je schade wil verhalen op een tegenpartij moet je iemand eerst aansprakelijk stellen voor de schade. Dit gebeurt altijd schriftelijk. De gegevens van de tegenpartij worden uitgezocht en de tegenpartij wordt officieel aansprakelijk gesteld. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurt.
Tegen een tegenpartij die liegt over een aanrijding kunt u zich alleen wapenen door na het ongeval zoveel mogelijk bewijs te verzamelen. Noteer na een aanrijding altijd de namen en contactgegevens van zoveel mogelijk getuigen. Neem zoveel mogelijk foto's van de plaats van het ongeval en de gevolgen van het ongeval.
Heeft u een laag inkomen en weinig spaargeld? Dan hoeft u de kosten van de advocaat misschien niet te betalen. De overheid betaalt de kosten dan voor u. Dit noemen we 'gesubsidieerde rechtsbijstand' of 'een toevoeging'.
Voor juridische bijstand of advies kan u een vergoeding krijgen voor de kosten van een advocaat of bemiddelaar. Bij een strafbeschikking van het Openbaar Ministerie kunt u soms een gratis gesprek krijgen met een advocaat. De overheid subsidieert deze vormen van rechtsbijstand.
Op de website van het Juridisch Loket vindt u informatie en adviezen over juridische onderwerpen. Als u een laag inkomen heeft, kunt u ook naar een inloopspreekuur van het Juridisch Loket gaan. U krijgt dan gratis advies. Verder kunt u per telefoon juridisch advies krijgen.
Smartengeld voor familie
Hiervoor kunt u een vaste vergoeding krijgen van € 12.500 tot € 20.000. Uw partner of gezinslid raakt door een ongeluk ernstig gewond of overlijdt, door de schuld van een ander (shockschade). U zag dit gebeuren of u zag de gevolgen ervan. En u heeft hierdoor geestelijke schade.
Iemand kan aansprakelijk worden gesteld als diegene onrechtmatig gehandeld heeft, ook wel een onrechtmatige daad genoemd. Dit betreft situaties waarin de dader een fout heeft gemaakt waarin hij/zij iets had kunnen veranderen om het te voorkomen.
Verjaringstermijn voor aansprakelijk stellen. Op grond van Artikel 3:310 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek kunt u in het algemeen tot vijf jaar na het ongeval een schadevergoeding of smartengeld uitkering claimen bij de voor het ongeval aansprakelijk persoon. Soms zijn de verjaringstermijnen echter korter.
Geef duidelijk aan in een brief wat er is gebeurd en welke fouten de tegenpartij heeft gemaakt. Daarnaast vermeld je welke schade je hebt en of er getuigen aanwezig waren. Als dit laatste het geval is, stuur dan een getuigenverklaring mee. Maak gebruik van onze modelbrieven en het voorbeeld van een getuigenverklaring.
Wie is aansprakelijk voor mijn verkeersongeluk? De persoon die het ongeluk veroorzaakt, moet de schade betalen. Hebben meer mensen schuld aan het ongeluk, dan betalen zij elk een deel van de schade. Voor fietsers, voetgangers en kinderen gelden bijzondere regels.
Een aansprakelijkstelling is niets meer dan de vermelding daarvan aan de tegenpartij. U vermeldt wat er is gebeurd, dat er schade is geleden, dat u de tegenpartij daarvoor aansprakelijk stelt, op grond waarvan en dat u wil dat alle geleden en nog te lijden (materiële en immateriële) schade wordt vergoed.
De aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. U mag dus zelf weten of u zich voor schade aan anderen wilt verzekeren. Nou zijn Nederlanders wel vaak oververzekerd, maar dit is er toch wel eentje in de categorie 'sterk aangeraden'.
Buitencontractuele aansprakelijkheid
Men spreekt ook van 'foutaansprakelijkheid'. Als u door een foute handeling schade veroorzaakt aan een ander, dan bent u daarvoor aansprakelijk. Ook rechtspersonen – vennootschappen en verenigingen – kunnen tegen zo'n foutaansprakelijkheid aanlopen.
De schade-expert stelt de omvang van de schade vast. Ook controleert hij of het verzekerde bedrag voldoende is, of dat er onverhoopt sprake is van onderverzekering. Hij kan herstelbedrijven of schoonmaakbedrijven inschakelen en voor je informeren naar de mogelijkheden voor tijdelijke huisvesting.
Wat kost een schade expert? Als uw verzekeraar of schadehersteller een schade expert inschakelt, dan is dit kosteloos voor u. Met andere woorden: u hoeft de kosten hiervan niet te verhalen op uw verzekeraar. Dat doet de schade expert namelijk zelf.
Een slotbetaling is de vergoeding die uitgekeerd kan worden aan het einde van een letselschadezaak. De betaling bevat de totale schade met aftrek van de voorschotten die tussentijds zijn uitgekeerd.