Reken minimaal één vierkante meter per kip, hoewel twee vierkante meter beter is. Hoe meer ruimte u voor uw kippen heeft, des te beter.
Ze scharrelen graag en je zult ze overdag meestal buiten zien. De ruimte in jouw tuin bepaalt grotendeels het aantal kippen dat je kunt houden. Een buitenruimte van 5 m2 per kip is een minimum. Wil je de kippen een altijd groenblijvende ren geven, dan voorzie je een oppervlakte van 10 tot 25 m2 per dier.
Voor krielkippen kun je per kip uitgaan van ten minste 0,75 m2 in de kippenren. Voor de grote kippenrassen kun je uitgaan van 1,5m2 per kip in de kippenren.
Grootte van de ren
De ruimte in jouw tuin bepaalt sterk wat je kunt doen met kippen. Een buitenruimte van 5 m2 per kip is een minimum. Wanneer je de kippen een steeds groenblijvende en diervriendelijke kippenren wil geven, voorzie je in een oppervlakte van 10 tot 25 m2 per dier.
9 kippen per m2. In Nederland zijn de richtlijnen voor biologische kippen op het gebied van ruimte helder: 9 kippen per vierkant meter (en 36 vierkante meter buiten). Vind je dit weinig ruimte? Denk dan ook aan vrije uitloop kippen (2 sterren): zij lopen met 12 kippen per vierkante meter (+ 12 vierkante meter buiten).
Per 3 grote of 4 kleinere kippen reken je best een vierkante meter overdekt hok. Voorzie ook zeker een meter zitstok en een legnest per 3 à 4 kippen. In het legnest leg je best stro, want daar leggen hennen het liefst hun eieren in.
Dient het hok alleen als nachthok, dan is een vierkante meter per drie kippen van gemiddeld formaat voldoende. Verblijven de kippen langdurig in het hok en de ren en hebben ze verder geen uitloopmogelijkheden, dan is een afmeting van 3m2 per kip wenselijk. De bodem van de ren kan verhard worden, met behulp van tegels.
Voor scharrelkippen en scharreleieren geldt onder andere: Leghennen leven met maximaal 9 kippen per vierkante meter. Vleeskuikens leven met maximaal 13 kippen per vierkante meter bij vrije uitloop. Zonder uitloop gaat dit tot 15 kippen.
Als kippen niet op stok gaan kan het zijn dat er iets mis is met de zitstokken. Voor de meeste rassen kun je een zitstok van 5,5 cm breed en 4 cm dik aanhouden en voor krielen is 4 cm breed en 3,5 cm dik voldoende. De scherpe hoeken/randen van rechthoekige zitstokken kun je iets afronden, zo hebben de kippen meer grip.
Een andere veel gebruikte bodembedekker in het kippenhok, de kippenren en het legnest is stro. Maar wist je dat stro niet heel veel vocht opneemt? Hierdoor is stro minder geschikt als bodembedekker in het kippenhok.
Ze herkennen andere kippen en gedragen zich anders tegen de verschillende leden van hun groep. Voor een gemiddeld gezin zijn drie kippen ideaal. Kippen hebben onderling een welbepaalde rangorde, de zogenaamde pikorde. Als de kippen voldoende plaats, voer en legnesten hebben, zullen er zelden problemen ontstaan.
6 dieren per m2 voor legkippen en maximaal 21 kg levend gewicht per m2 voor jonge hennen en leghanen.
De juiste grootte van het kippenhok
De minimale oppervlakte van het nachthok voor krielkippen is 0,25m² en voor de ren 0,50m² per krielkip. Voor gewone kippen kun je het beste rekenen met het dubbele: 0,5m² voor het nachthok en 1m² voor de ren, per kip. Dit zijn gemiddelde maten.
We vermenigvuldigen de lengte, 3 meter, met de breedte, dus keer 3 meter, om 3 * 3 = 9-- 9 vierkante meter te krijgen.
Geen probleem: kippen leggen eieren met of zonder haan in de buurt. In een woonwijk wordt kippen houden zónder haan zelfs aanbevolen.
Scharrel, vrije uitloop, biologisch
Vrije-uitloopkippen en biologische kippen kunnen ook naar buiten, scharrelkippen meestal niet. Kippen met Beter leven 1 ster hebben alleen een overdekte uitloop, de andere kunnen ook naar buiten. Vrije-uitloopkippen en biologische kippen hebben 4 m2 uitloop per kip.
Ze gaan op stok als het donker wordt en ontwaken bij het eerste licht”, zegt Floorijp. Een korte nacht dus, in de zomer. „Als het langer licht is leggen kippen meer eieren. Door de korte en koude dagen in de winter stoppen veel kippen tijdelijk met leggen.” In legbatterijen gaat dit natuurlijke ritme door de war.
De ideale kippen voor kinderen zijn klein, rustig, betrouwbaar, lopen niet te snel en zijn relatief snel handtam te maken. Belgische krielen zoals de Ukkelse en de Antwerpse baardkriel beantwoorden hier zeker aan. Ook andere rassen zoals Chabo's, Wyandottes en Zijdehoenders zijn erg geschikt.
Scharrel, vrije-uitloop en biologisch zijn wettelijk beschermde namen. Ze geven de mate van diervriendelijkheid aan van de leefomstandigheden van de kippen die onze eieren leggen. Een scharrelei scoort het laagst op de diervriendelijke schaal, vrije-uitloop zit ertussenin en biologische eieren scoren het beste.
Hoeveel kippen mag een hobbykippenhouder hebben? Zolang je niet meer dan 250 kippen houdt, kun je jezelf beschouwen als hobbykippenhouder. Het kan in de gemeentelijke Algemene Plaatselijke Verordening zijn opgenomen of je wel of geen hanen kunt houden binnen de bebouwde kom.
Een haan houden
En logischerwijs kunt u alleen eieren kweken met een haan. Er wordt wel eens gedacht dat een haan de leg van kippen bevordert, maar dit is een fabel. Om een haan aan te kunnen schaffen moet u minimaal vier kippen houden. Beperk dit altijd tot één haan, want meerdere hanen bij elkaar gaan vechten.
Voorzie minimaal een halve vierkante meter per kip binnenruimte en zorg voor minimaal 1 vierkante meter per kip in de ren. Dus als je 6 kippen hebt voorzie je minimaal 3 vierkante meter voor huisvesting en 6 vierkante meter buitenruimte.
De aanschaf van uw eigen kippen
Legkippen koop je best in het voorjaar – wanneer de temperaturen nog zacht zijn – op de leeftijd van 18 tot 20weken.
Kippen kunnen goed tegen kou, maar slecht tegen tocht. Plaats uw kippenhok daarom op een beschutte plek zodat uw kippen zo min mogelijk last hebben van tocht. Tip: een struik naast uw kippenhok plaatsen helpt de tocht te verminderen en geeft uw tuin een groene uitstraling.