In de chocopasta zitten minder koolhydraten dan in de hagelslag, maar in de hagelslag veel minder vet.
Gezond. Geen best nieuws voor zoetekauwen, maar als u gezond wilt eten, kunt u al deze hagelslagsoorten beter niet te vaak nemen. Ze bevatten veel suiker en de chocoladevarianten bevatten ook veel verzadigd vet. Daarom staan ze allemaal niet in de Schijf van Vijf.
Ook sommige volwassenen starten hiermee graag de dag. Maar dit broodbeleg staat niet in de Schijf van Vijf. Hagelslag en chocoladepasta bevatten veel calorieën, verzadigd vet en suiker. Eet dit daarom niet te veel en niet te vaak.
In allebei de soorten hagelslag zitten eigenlijk geen goede voedingsstoffen, zoals vezels. De Consumentenbond en het Voedingscentrum adviseren dan ook om het met mate te eten. Kortom: eet gewoon wat je het lekkerst vindt, want qua gezondheid is het één niet (veel) beter of slechter dan het ander.
Zoet beleg
Het mag duidelijk zijn dat chocoladepasta en hagelslag, niet als de gezondste uit de bus komen. Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder.
Gezond broodbeleg
Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring.
Céréal Hagelslag is een heerlijk broodbeleg. Deze Hagelslag bevat 90% minder suikers in vergelijking met een gewone pure chocoladehagelslag. De Céréal Hagelslag is een lekker broodbeleg voor iedereen die op zijn suikerinname wil letten.
Is choco gezond als beleg? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: neen, choco biedt geen meerwaarde aan jouw gezondheid. Zo bevat choco doorgaans geen belangrijke voedingsstoffen. Integendeel, want choco zit namelijk boordevol suiker en vetten.
Chocoladehagelslag is verkrijgbaar als melkchocolade (20% cacaopoeder), pure chocolade (32% cacaopoeder), extra pure chocolade (50% cacaopoeder) en als een mix van pure en witte chocolade.
Is hagelslag gezond? Melk- en pure hagelslag bestaan voornamelijk uit suiker en zijn dus niet erg gezond. Het nutriëntenprofiel is verder vergelijkbaar. Extra puur bevat aanzienlijk minder suiker en is dus een gezondere keuze.
Namelijk de Blue Band hazelnootpasta met minder suiker en de Whey Choco van Body & Fitshop. Het zouden beiden gezondere varianten zijn van chocopasta. Je kunt het dus gebruiken als broodbeleg, maar natuurlijk ook op crackers, beschuit of rijstwafels.
Eetwissel voor je gezondheid, want:
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
Eén boterham belegd met hagelslag levert evenveel calorieën als een plak kaas, levert minder verzadigd vet en minder zout dan kaas, maar geen kalk. Hagelslag is niet goed, maar echt slecht is het nu ook weer niet te noemen.
De hagelslag van G'woon is de topper uit de test. Deze is volgens het panel de aller-, allerlekkerste hagelslag uit de supermarkt. Je koopt dit huismerk onder andere bij de Vomar, Spar en Coop.
Waarom is het zo populair en waar komt het vandaan? Het begon allemaal in 1919, toen de directeur van dropfabriek Venco op het geniale idee kwam. Hij wilde witte breekbare korrels met pure anijssmaak maken als broodbeleg. Hij noemde dit witte goedje hagelslag en bood het aan bij de kruideniers en bakkerijen.
Nutella bestaat voor 70 procent uit vet en suiker, en twee eetlepels bevatten 200 calorieën, 11 gram vet en 21 gram suiker: alles behalve gezond dus!
Bijvoorbeeld als ze muizenstrontjes zeggen tegen hagelslag. “Want hagelslag komt uit Nederland!” Belgen vinden het raar dat wij zeggen dat we 'geld pinnen'; zij zeggen 'geld afhalen'.
Het is daarmee het meest populaire broodbeleg van ons land. In een pak hagelslag van 400 gram zitten ongeveer 18.000 hagelslagjes en een belegde boterham telt ongeveer 700 hagelslagkorrels. Per Nederlander eten we zo jaarlijks ongeveer 1 kilogram chocolade strooibeleg (hagelslag en vlokken).
Ze brengen vooral veel suiker en/of vet aan. Je hebt het dus eigenlijk niet nodig en eet het best met mate. Confituur, honing en stroop bevatten voornamelijk veel suiker terwijl choco en speculaaspasta veel suiker én vet bevatten. Hierdoor bevat choco bijna twee keer zoveel calorieën als confituur.
In een beker chocolademelk (halfvol) van 250 ml zit ruim 30 gram suiker. Dat zijn meer dan 7,5 suikerklontjes! Dat is net iets meer dan een glas cola van 250 ml.
Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen. Een nadeel is dat we na het eten van een klein stukje chocolade vaak zin krijgen in meer.
Hagelslag is met ruim 600 miljoen boterhammen per jaar het populairste broodbeleg. In een pak hagelslag van 400 gram zitten ongeveer 18.000 hagelslagjes, op één boterham liggen ongeveer 700 hagelslagjes.
Gezond broodbeleg
Toch graag wat zoets op je brood? Notenpasta en pindakaas van 100% pinda's zonder toegevoegd zout of suiker passen wel heel goed in een gezond eetpatroon. Daarnaast is groente of fruit natuurlijk altijd een goede keuze.