In 2021 werden 11.350 (6,6%) levend- en doodgeboren baby's te vroeg geboren (vóór 37 weken zwangerschapsduur). Van hen werden er 251 (0,15% van alle baby's) extreem vroeg geboren (vóór 26 weken zwangerschap). Uitsluitend baby's geboren na een zwangerschapsduur van 24 weken of meer zijn meegeteld ( Perined 2022.
In Nederland wordt 7 tot 8 procent van alle baby's te vroeg geboren. Vaak weten we niet wat de vroegtijdige weeën of een vroeggeboorte heeft veroorzaakt. Jouw voorgeschiedenis speelt een rol bij de kans op vroeggeboorte.
Dreigende vroeggeboorte Dreigende vroeggeboorte. Zwangerschap is voor alle vrouwen een bijzondere periode, die normaal 37 tot 42 weken duurt. In ongeveer zeven procent van alle zwangerschappen kondigt de geboorte zich echter ruim vóór de uitgerekende datum aan.
Er is sprake van een extreme vroeggeboorte na een zwangerschapsduur van 22 tot 26 weken. De kans op overleving voor deze baby's neemt toe met elke week dat de zwangerschap langer heeft geduurd. Onder perinataal beleid verstaan we de zorg voor de zwangere vrouw en de pasgeboren baby.
Stoppen met roken en drugs
Roken en drugsgebruik (waaronder marihuana) verhogen het risico op een vroeggeboorte. De verloskundige of arts zal je daarom adviseren om te stoppen. Als je stopt voordat je 12 weken zwanger bent, verlaag je het risico op een vroeggeboorte met een derde (33%).
Het effect van angst of stress is afhankelijk van het tijdstip in de zwangerschap, de intensiteit en de duur van deze stressfactor. Stress en angst tijdens de zwangerschap leidt tot een verhoogde kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.
Mogelijke gevolgen voor de baby
Zo kan je baby minder goed groeien, omdat hij minder zuurstof en voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast wordt in de wetenschap langdurige stress gekoppeld aan vroeggeboorte en in sommige gevallen aan een laag geboortegewicht.
Na 24 weken zwangerschap komt de baby in een couveuse op de afdeling Neonatologie. Iets meer dan de helft van de vroeggeboren kinderen overleeft dit. Bij elke week die daarbij komt, stijgt de kans dat de baby het overleeft. Na 26 weken is dit al 71%, na 27 weken 80% tot 90% en na 28 weken zelfs 95%.
Vroegtijdige weeën
Je kind kan dan te vroeg geboren worden. Vroegtijdige weeën zijn hetzelfde als weeën rond de uitgerekende datum. Weeën zijn vaak pijnlijk en regelmatig. Ook kun je wat bloed, slijm en/of vruchtwater verliezen.
Vrouwen met een gezonde levensstijl, voeding en dagelijks voldoende beweging, hebben een lagere kans op vroeggeboorte. Maar toch is bekend dat vrouwen die veel lichamelijk zwaar werk verrichten juist een gering verhoogde kans hebben op vroeggeboorte. Een nuttig effect van complete rust is nooit aangetoond.
Te vroeg (prematuur) geboren. Normaal gesproken duurt een zwangerschap tussen de 37 en 42 weken. Ongeveer 7% bevalt voor de 37 weken. We spreken van een premature geboorte (te vroeg geboren) als de baby voor de 37e zwangerschapsweek geboren wordt.
Je mag dus bevallen vanaf 24 weken, maar je baby is dan nog lang niet af. Er is dan dus een hoop nodig om je baby in leven te houden. Een baby die met 35 of 36 weken wordt geboren, wordt gezien als een te vroeg geboren baby.
Het overgrote deel (ongeveer 70%) bevalt na de uitgerekende datum. Gelukkig bevalt 95% van de vrouwen spontaan vóór de 42 weken.
Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken. De meeste vrouwen bevallen tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Ongeveer 7 procent van de vrouwen bevalt voor 37 weken zwangerschap. Dit heet premature bevalling of vroeggeboorte.
De meeste vrouwen bevallen tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. In Nederland worden vrouwen meestal alleen eerder dan 41 weken zwangerschap ingeleid als daar een medische reden voor is.
Harde buiken
Als je meer dan 8 harde buiken in een uur hebt en de pijn ervan toeneemt, komt je bevalling waarschijnlijk op gang. Harde buiken heb je waarschijnlijk al vaker gevoeld, misschien zelfs al in het 1e of 2e trimester. Bij een harde buik trekt de baarmoederspier samen en dat doet normaal gesproken geen pijn.
Je kunt vooraf niet weten of je te vroeg gaat bevallen. Als je al eerder een vroeggeboorte hebt gehad is de kans wel groter dat dit opnieuw gebeurt. Sommige tekenen van vroeggeboorte lijken op 'gewone' zwangerschapsklachten: Het verliezen van vocht uit de vagina.
Grotere kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht
Daarnaast is er door COVID-19 een hoger risico op vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. Dit geldt vooral voor moeders die erg ziek waren door corona of die al een andere ziekte hadden. Door de vroeggeboorte hebben deze kinderen meer zorg nodig.
Tot 24 weken is een baby niet levensvatbaar, vanaf 25 weken stijgen de overlevingskansen naar bijna 56%. Elke week dat een kindje langer in de baarmoeder kan verblijven nemen deze kansen exponentieel toe.
Voor baby's die geboren worden tussen 24 en 26 weken is de kans op overleving en de kwaliteit ervan erg verschillend en moeilijk voor- spelbaar. Deze baby's hebben rond 60% overlevingskans. Daarom zal het medisch team uitgebreid met jullie overleggen om samen een aanpak te bepalen.
De Baby 24 weken:
Ongeveer 29 cm lang en 600 gram zwaar is de baby nu. Al vrij lang, maar nog erg mager dus. Er is nog geen onderhuids vet opgebouwd, maar dat begint nu te komen. De periode die nu komt, zal de baby gebruiken om uiteindelijk dat lekkere dikke babytje te worden straks bij de geboorte.
Je baby voelt het als jij ontspannen bent. Hij voelt zich dan ook beter. Als je moe bent of verdrietig, reageert je kind daar ook op. Zo leert je baby om te gaan met gevoelens.
Risico's van zwanger tillen en bukken
Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt. Als je hier ook nog eens veel bij gaat bukken of tillen, kan het risico op vervelende rugklachten toenemen.
Veel stress zorgt voor een minder goed functionerende placenta die dus ook minder kan doorgeven of juist tegenhouden. Baby's kunnen dan te vroeg geboren worden, omdat ze op een gegeven moment niet meer de voeding krijgen die ze nodig hebben.” Je hoeft je geen zorgen te maken als je af en toe gestresst bent.