Parfum doet wat met je neus (een lekker luchtje) – maar niets voor je huid. Integendeel! Parfum is slecht voor de huid omdat je er een allergie voor kan ontwikkelen: contacteczeem. Een op de vier volwassenen in Europa heeft een huidallergie, en parfum is de grootste veroorzaker hiervan.
Zo kunnen geurstoffen, ook wel parfum genoemd, zorgen voor irritatie of een allergische reactie. In combinatie met zonlicht wordt dit effect nog eens versterkt. De reactie is niet altijd direct zichtbaar op de huid, maar het leidt wel altijd tot huidschade en huidveroudering.
Conclusie. Parfums bevatten ongetwijfeld chemische stoffen met een mogelijk schadelijke impact op de gezondheid. Maar het is helemaal niet duidelijk in welke concentratie deze stoffen schade berokkenen, laat staan dat er een verband kan gelegd worden tussen gebruik van parfum en kanker.
Gifvrije keuze
Zo kan je als consumenten letten op het 'EU Ecolabel' en de 'Nordic Swan Ecolabel' letten. Dan bevat het product geen schadelijke chemicaliën, benadrukt stichting Tegengif.
Parfum heeft warmte nodig om mooi te kunnen verdampen. Dus alle plekjes waar het warm is, de zogenaamde pulse points (waar de bloedvaten dichterbij de oppervlakte liggen), zijn goede plekken. Traditionele tips: in de nek en hals, achter de oren, op de polsen (dan ruik je het zelf goed) en in je decolleté.
Achter je oren
Net als je polsen wordt de plek achter je oren gezien als een 'pulse point', daar waar je aderen het dichts bij de huid liggen. Dit betekent dat daar meer warmte wordt uitgestraald en je geur dus beter tot z'n recht komt.
Daarnaast kun je het beste sprayen op de pulspunten van je lichaam, oftewel de warmste en dunste plekjes. Dat activeert namelijk je parfum. Die plekken heb je achter je oren, in je nek, op je pols, de binnenkant van je elleboog, op je borst, je enkels en in je knieholte. Genoeg keuze!
Eau de parfum bevat een hogere concentratie van aromatische ingrediënten, rond de 15%. Hierdoor blijf je de geur langer ruiken. Parfum heeft de hoogste geurconcentratie, vaak zo'n 20% tot 40%. Een paar druppels is al voldoende om de geur de hele dag – of nog langer – te ruiken.
Niet wrijven!
Wie doet het niet: na het opspuiten van je parfum even met je polsen over elkaar wrijven. Niet doen! Door het wrijven creëer je warmte, waardoor de topnoten van je parfum - de geur die je als eerste ruikt wanneer je je parfum opspuit - vrijwel meteen verdampen. Jammer!
Zorgwekkende stoffen in 20 parfums. Alle stoffen zijn hormoonverstorend, lilial is ook vruchtbaarheidsverstorend. In de geteste parfums werden dus zes chemische stoffen gevonden die de hormonenbalans kunnen verstoren. 18 van de 20 parfums in de test bevatten één of meerdere van die stoffen.
Parfum doet wat met je neus (een lekker luchtje) – maar niets voor je huid. Integendeel! Parfum is slecht voor de huid omdat je er een allergie voor kan ontwikkelen: contacteczeem. Een op de vier volwassenen in Europa heeft een huidallergie, en parfum is de grootste veroorzaker hiervan.
Het antwoord kort en simpel: donker, koel en goed gesloten. Je parfums en geurende producten hebben namelijk 4 vijanden die de levensduur kunnen bedreigen: licht, temperatuur, zuurstof en (vreemd genoeg) je huid. Door licht kunnen je parfum bestanddelen aangetast worden en minder sterk of zelfs slecht gaan ruiken.
Tegenwoordig zijn geuren overal te vinden van geurkaarsen tot bad en lichaamsproducten. Er zijn tal van redenen waarom mensen parfums dragen, maar uiteindelijk komt het erop neer dat wij ons gelukkiger en aantrekkelijker voelen als we lekker ruiken. Lekker ruiken is een signaal dat je denkt om je hygiëne.
Optie 1: dep de plekken waarop je teveel hebt gesprayd met een watje dat je in alcohol hebt gedrenkt om de geur te neutraliseren. Optie 2: smeer parfumvrije bodylotion over het getroffen gebied. Optie 3: veeg over je polsen, nek of waar dan ook je hebt gesprayd met babydoekjes.
Gemiddeld blijft parfum zo'n vier tot zes uur zitten, daarna vervliegt het.
Die unieke lichaamsgeur is soms handig; zo kunnen baby's hun moeder aan de geur herkennen en via onze neus bepalen we zelfs onbewust of we iemand leuk vinden. Hoewel onze reukzin lang niet zo goed ontwikkeld is als bij dieren, is onze neus belangrijker bij de communicatie dan we soms wel denken of willen toegeven.
Wanneer je een parfum wilt testen, kun je beter niet aan de fles ruiken. Dan ruik je namelijk vooral de alcohol en de topnoot van de parfum, terwijl de geur al na tien minuten heel anders kan ruiken. Om een parfum goed te testen, kun je deze het beste op je polsen spuiten en ten minste tien minuten wachten.
Bij gebruik van een "Eau de Parfum" raden wij aan om 2 tot 5 sprays te gebruiken, afhankelijk van hoe krachtig het parfum is. Het is normaal dat je het parfum na verloop van tijd zelf niet meer opmerkt, terwijl anderen om je heen het wel nog ruiken. Houd hier rekening mee voordat je parfum opnieuw aanbrengt.
Het beste antwoord. 10x sproeien is ongeveer 1 ml. Je kunt dus ongeveer 500x sproeien. Je wil hem 5x in de week gebruiken en laten we zeggen dat je dan per dag 4x sproeit, wat dus ongeveer 20x sproeien per week is, dus ongeveer 2 ml per week.
Wat een parfum zo prijzig maakt, is de marketing errond, de reclamecampagnes (al dan niet met een dure filmster), de verpakking en de distributie. Daarnaast speelt de prijspositionering natuurlijk ook een belangrijke rol. Het succes van een duur nicheparfum is mede afhankelijk van de exclusiviteit ervan.
Je hebt eau de toilette, eau de parfum, eau de cologne en parfum.
Het onderscheid wordt gemaakt in het deel parfumconcentraat: in eau de toilette zit 5% tot 10%, in eau de parfum zit 10% tot 20% en in parfum zit het hoogste percentage, tussen de 20% en 40%. Parfum is dus het sterkst, de geur blijft het langst hangen, maar is daarom ook het duurst van deze drie soorten.
Smeer wat Vaseline op de plekken waar je parfum spuit, zoals de hals, de polsen en achter de oren. Spuit daarna de parfum hierop en je bent klaar om te gaan. Dankzij de Vaseline-laag blijft de geur veel langer hangen en geniet je tot het einde van de dag van je lievelingsparfum.
Heb je restjes Natuurlijke Parfum over of proefmonstertjes die je niet gebruikt? Gebruik ze dan in geurzakjes. Mixen van merken is vaak teveel van het goede, maar voor de laatste druppeltjes van je lievelingsfles kan het ideaal zijn.