Gelukkig klopt dit niet. Door het smelten komen de vetten meer naar buiten en lijkt het alsof gesmolten kaas vetter is, maar die vetten zaten er al in. De voedingswaarden van gesmolten kaas zijn gelijk aan die van gewone kaas: het bevat evenveel calorieën en vetten.
De Keuringsdienst zoekt het uit! Het antwoord is simpel: nee. Zodra de kaas wordt verwarmd verandert er niks in de hoeveelheid voedingsstoffen of aantal calorieën. Omdat het er vetter uitziet denken we dat het ook ongezonder is, maar dat is dus niet zo.
Gesmolten kaas ziet er vettiger uit, dat staat vast. Je ziet het van op enkele meters afstand al heerlijk glimmen, het glijdt probleemloos van je tosti en je ziet er soms letterlijk het vet op liggen in de vorm van druppeltjes. Hoewel een plak kaas verser en frisser oogt, zijn beide vormen minstens even ongezond.
Doordat iets warm is kan de smaak en geur ook heftiger zijn, hierdoor eet je volgens Camps ook langzamer en bewuster. Daardoor heb je sneller een verzadigd gevoel, waardoor het bijvoorbeeld lijkt alsof gesmolten kaas of chocolade veel machtiger is.
Het vet in de kaas zelf bestaat voor 60% uit verzadigde vetten, waardoor het dus ongezond is voor je hart en bloedvaten. En hoe ouder de kaas, hoe hoger het vetgehalte. Als je voor oude +48 kaas kiest, dan zit hier meer vet in dan een jonge +48.
De Sardische kaas casu marzu kreeg van The Guinness Book of World Records en wel heel bijzondere titel: de gevaarlijkste kaas ter wereld. Waarom? Het feit dat er levende maden inzitten zou daar wel iets mee te maken kunnen hebben.
In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas. Die laatste bevat minder vetten en zout, en hoort eigenlijk eerder bij de melkproducten dan bij de kazen.
'Gesmolten kaas is ongezonder dan gewone kaas'
"Maar dat is niet extra vet, maar gewoon vet uit de kaas. Of het erop of erin zit, maakt niet uit. Wel wordt er voor het smelten van kaas vaak voor een vette variant gekozen, omdat het makkelijker smelt. Dat kan gesmolten kaas minder gezond maken."
Als je precies dezelfde kaassoort (en brood) gebruikt is een tosti niet ongezonder dan een broodje met kaas. Het smelten van de kaas heeft geen invloed op de voedingswaarden en daardoor maakt het dus ook niet uit of nou een tosti of een normaal broodje met kaas eet.
Dus de winnaars zijn... Het is dus duidelijk. Jonge, zachte, vette, vochtige kazen met een pH-waarde tussen 5,0 en 5,5, zoals jonge Goudse of cheddar, smelten dus het beste. Het enige nadeel: deze kazen bezitten niet altijd een heel sterke smaak...
Hagelslag bevat chocola waar je opgewekt van wordt, maar per 100 gram meer calorieën dan kaas (je doet alleen niet net zoveel gewicht van beide op een boterham), minder mineralen, vitaminen en eiwitten.
Er zitten 111 kilocalorieën in 1 voorgesneden plak (30 gram) kaas, 48+, jong belegen.
Er is een aantal verklaringen waarom kaas beschermt tegen hart- en vaatziekten. Kaas is bijvoorbeeld een goede bron van vitamines en mineralen die mogelijk beschermen tegen hart- en vaatziekten. Calcium uit voeding is bijvoorbeeld geassocieerd met een verlaagd risico op beroerte en sterfte aan hart- en vaatziekten.
Kaas. Calcium helpt het lichaam bij de opname van tryptofaan. Tryptofaan is belangrijk voor de aanmaak van de stof serotine, die weer zorgt voor de aanmaak van het hormoon melatonine, een stof die helpt bij je natuurlijke dag- en nachtritme. Goed nieuws: er zit een aardige hoeveelheid calcium in kaas.
Een tosti bevat niet meer calorieën dan een dubbele boterham met (ham en) kaas. Het toasten verandert niets aan het aantal calorieën of de hoeveelheid voedingsstoffen.
Het aantal calorieën van een boterham met kaas kan dus sterk variëren. Maar voor een enkele boterham van 90 kcal en een plakje kaas van 35 gram kom je ongeveer uit op 190 kcal. Voor een dubbele boterham met kaas zijn dit 280 kcal. En smeer je er graag 10 gram roomboter tussen, dan kom je aan een totaal van 353 kcal.
Vaak wordt gedacht dat een tosti per definitie ongezonder is dan een broodje kaas, omdat de kaas gesmolten is en hierdoor meer verzadigde vetten bevat. Volgens Groenenberg is dat in ieder geval niet zo. „Het toasten verandert niets aan het aantal calorieën of de voedingsstoffen.
Smeerkaas is een smeltkaas die vooral als broodbeleg wordt gebruikt. Het wordt bereid uit gesmolten kaas met toevoeging van smeltzout, waardoor het smeerbaar wordt. Roomkaas wordt ook weleens smeerkaas genoemd, omdat het eveneens (min of meer) smeerbaar is.
Vanwege COVID-19 ging de competitie dit jaar tussen de 'Supreme Champion' prijswinnaars van de afgelopen 5 jaar. Met trots laten wij weten dat de Jerseyhoeve Schorren de winnaar is geworden en daarmee opnieuw is uitgeroepen tot: beste kaas van de wereld!
Gesmolten kaas maak je schoon met koud water in plaats van warm. Waarom? Koud water doet de kaas namelijk opnieuw stollen waardoor het makkelijker te verwijderen is.
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.