Bij een ontsteking in je baarmoeder, eileider of eierstok kun je 1 of meer van deze klachten hebben: pijn onderin je buik. koorts (38 graden of hoger) er komt meer vocht/slijm (afscheiding) uit je vagina.
Via een kijkbuis ziet de gynaecoloog op een scherm of er problemen met de eileiders zijn (verklevingen of endometriose). Hiervoor wordt via de baarmoedermond een klein beetje blauwe vloeistof in de baarmoeder en eileiders gespoten.
De arts brengt de speciale echokop een klein stukje in de vagina. Op een beeldscherm kan de arts de baarmoeder en de eierstokken bekijken. Het onderzoek duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Dit kan vervelend aanvoelen, maar het doet meestal geen pijn.
Bij een ontsteking in je baarmoeder, eileider of eierstok kun je 1 of meer van deze klachten hebben: pijn onderin je buik. koorts (38 graden of hoger) er komt meer vocht/slijm (afscheiding) uit je vagina.
Bij een tumor in de buik zijn de eerste symptomen vaak een vol gevoel, darmklachten of een opgezette buik. Een andere aanwijzing zijn pijnklachten. U kunt pijn hebben doordat de tumor in een orgaan groeit of daar tegenaan drukt. Of doordat de tumor op een zenuw of bloedvat drukt.
De meeste eierstokcysten geven geen klachten. Heel vaak wordt de cyste, indien klein van omvang, per toeval ontdekt tijdens een gynaecologisch consult. Wordt de cyste omvangrijker, dan kan ze ongemak veroorzaken gaande tot pijn in de onderbuik en druk op de blaas of de ingewanden.
De cysten geven meestal geen klachten. Soms ontstaat een drukgevoel of pijn in de onderbuik. Door druk op de blaas moet je vaker plassen. Wanneer de cyste gedraaid zit of openscheurt, kan dit hevige pijn uitlokken.
Verklevingen kunnen met zekerheid vastgesteld worden door middel van een kijkoperatie (laparoscopie). Het nadeel van deze methode is dat door de operatie ook weer nieuwe verklevingen kunnen ontstaan. Artsen zijn daarom in dit geval erg terughoudend met het uitvoeren van een kijkoperatie.
De meest voorkomende kenmerken van een bekkenontsteking: Abnormale vaginale afscheiding. Pijn in de onderbuik. Koorts.
Kan een cyste op mijn eierstok kwaad? De kans dat een cyste kanker is, is klein. Dat gebeurt bij 1 op de 1000 vrouwen die nog niet in de overgang zijn, en bij 7 op de 1000 vrouwen die al wel in de overgang zijn. De gevaarlijke cellen in de eierstok kunnen zich dan verplaatsen naar andere delen van het lichaam.
Vaak wordt pijn in de onderbuik veroorzaakt voor een darmprobleem. Bij vrouwen kan de pijn echter ook afkomstig zijn van een aandoening van de inwendige geslachtsorganen, zoals de eierstokken, baarmoeder of vagina.
Ze komen vaak voor bij vrouwen die vruchtbaarheidsbehandelingen krijgen. Corpus Luteumcysten. Deze ontstaan op het moment dat een follikel waar een eicel in groeit tijdens de ovulatie niet openbarst, maar heel blijft. De cyste kan enkele centimeters groeien, waarna hij vanzelf weer verdwijnt door te knappen.
Grof gezien is een cyste een klein zakje gevuld met lucht of vloeistof. Een tumor is een ongewoon gebied van extra weefsel. Ze komen beiden voor in huid, weefsel, organen en botten.
Diagnose van een cyste
Cysten in je organen zijn minder gemakkelijk te ontdekken. Meestal worden deze cysten ontdekt door röntgen, echo, CT-scan of MRI. Cysten in je organen zijn minder gemakkelijk te ontdekken. Meestal worden deze cysten ontdekt door röntgen, echo, CT-scan of MRI.
Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje. De tumor zelf doet geen pijn. Zit de tumor dieper, dan kan het lang duren voor u hem opmerkt.
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
De alarmsymptomen die zullen worden besproken zijn: orale en mondmotorische afwijkingen, dysfagie, odynofagie (=pijn bij slikken), spugen, recidiverende KNO- en luchtwegproblematiek, afwijkende defecatie zoals diarree, obstipatie, ontkleurde ontlasting, bloedbijmenging en neurologische symptomen zoals hoofdpijn, ...
Inwendig echo onderzoek
Maar ook de blaas en de endeldarm. Omdat onze gynaecologen bekend zijn met endometriose herkennen ze de kenmerken op de echo. De uitslag van het echografisch onderzoek is direct beschikbaar. De gynaecoloog kan dus aan het eind van je afspraak aangeven of je of endometriose hebt en in welke mate.
Ongeveer een op de vijf vrouwen in de vruchtbare levensfase heeft in meer of mindere mate last van endometriose. Klachten die kunnen optreden zijn: pijn tijdens de menstruatie, pijn diep in de buik tijdens het vrijen, pijnlijke of moeizame stoelgang, diarree, pijn bij het plassen.
Ovulatie
Wanneer je ovuleert, komt er prostaglandine vrij, een hormoon waardoor je lichaam pijn aankan. Je kan dan pijn voelen bij je baarmoeder, terwijl je nog niet ongesteld bent. Bij het vrijkomen van dit hormoon kunnen je baarmoederspieren samentrekken, waardoor je kramp in je onderbuik krijgt.
Een ontsteking in de baarmoeder, eileider of eierstok kan deze klachten geven: koorts, buikpijn en/of meer afscheiding uit de vagina. Bacteriën zijn de oorzaak, bijvoorbeeld bacteriën die je kunt krijgen door onveilige seks (soa). Of bacteriën die normaal ook al bij veel vrouwen voorkomen. Je krijgt antibiotica.
Door een eileiderontsteking kunt u zich flink ziek voelen. Pijn onderin of rechts boven in de buik, pijn bij plassen, koorts, maar ook darmklachten horen bij deze ontsteking. Uw huisarts verwijst u met deze klachten naar de gynaecoloog voor onderzoek en een behandeling.