HILLEGOM – Lavendel behoort tot die groep van planten die gek is op bijen, hommels en vlinders. Ze bieden deze onmisbare insecten een feestmaal, de hele zomer door. En als klap op de vuurpijl verspreidt lavendel ook nog eens een heerlijke geur.
Lavandula angustifolia 'Hidcote' is een sterke lavendelsoort die bloeit met diep blauwpaarse bloemen. Om de struikjes mooi dicht te houden snoei je ze direct na de bloei, op het moment dat je het eigenlijk nog zonde vindt! Bijen en hommels zijn dol op deze plant.
Lavendel
De meeste mensen vinden lavendel heerlijk ruiken, maar wespen zien dit anders. Zij houden niet van de intense geur die de lavendelplant verspreidt. Lavendel staat in de zomer vol in bloei en daarmee is lavendel de ideale plant om te gebruiken tegen wespen.
Lavendel. Kruiden doen het altijd goed bij bijen en hommels. Met lavendel (Lavandula) in je tuin ben je dan ook verzekerd van het nodige zoemende gezelschap tijdens de zomerdagen. Tel daar de heerlijke geur en de prachtige paarse bloemenzee nog eens bij op, en de lavendel blijkt dé must have voor deze zomer.
Dit zijn bloemen waar insecten dol op zijn: vlinderstruik, wilde kamperfoelie, lavendel, marjolein, tijm, salie, ijzerhard, kruipend zenegroen, herfstaster, koninginnekruid, adderwortel, hemelsleutel, zonnehoed, valeriaan, klimop, paardenbloem, grote teunisbloem, look-zonder-look, kaasjeskruid, kattenstaart, ...
Lavendel
Mensen houden dus ontzettend van lavendel. Vliegen, muggen, wespen, mieren, motten en slakken blijven liever weg van de plant. Lavendel is een heerlijk geurende én groenblijvende heester. Het is bovendien een sterke plant die goed tegen droogte en felle zon kan, maar ook bestand is tegen een beetje vorst.
Deze planten zijn wél geschikt:
lavendel: is naast een heerlijk geurende plant een heel goede plant (vol nectar) voor vooral bijen.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium.
Welke geur schrikt bijen af? Meng dan een paar druppels kruidnagelolie met geraniumolie en citroengrasolie. Dit zijn namelijk de drie geuren waar de beestjes een enorme hekel aan hebben. Zo vergroot je de kans dat je deze zomer rustig in je tuin kunt zitten, zonder lastiggevallen te worden door wespen of bijen.
Lavendel ( Lavandula ) trekt in de zomermaanden veel verschillende soorten vlinders waaronder het koolwitje, de kleine vos, zandoogje en de citroenvlinder. Ook bijen zijn dol op de lavandelbloemen. Je kunt het beste de winterharde Lavandula angustifolia aanplanten.
Bijen en wespen komen af op zoete geuren. Pas daarom op met bijvoorbeeld zoete dranken, ijs en fruit. Drink frisdrank niet uit een blikje. Als er een wesp of bij in zit, kan die in uw mond steken!
De beste bijenplanten hebben open bloemen met veel nectar en stuifmeel. Bijen zijn bijvoorbeeld verzot op kattenkruid, en hommels op vingerhoedskruid. Ook kruiden zijn een geweldige voedselbron, vooral de bloemen van bieslook, rozemarijn, tijm, salie en pimpernel. Oregano bevat de meeste stuifmeel en nectar.
Lavendel (Lavandula angustifolia)
Deze paarsbloemige vaste plant is al jaren heel populair in de tuin. Lavendel verspreidt een heerlijke geur, en laat deze nou ook nog eens de muggen verdrijven. Een goed idee dus om bij je terras lavendel in de border of in plantenbakken te planten.
Afrikaantjes (Tagetes)
Ze worden ook wel eens stinkertjes genoemd, maar daarmee doe je afrikaantjes (Tagetes) tekort. De vrolijke gele, rode en oranje bloemen zijn namelijk geweldige planten in de moestuin, omdat ze diverse plagen op afstand houden – en op je terras weren ze muggen.
Zilvervisjes bestrijden met lavendel
In tegenstelling tot ons, houden zilvervisjes helemaal niet van de geur van lavendel. Plaats gewoon een paar zakjes gevuld met gedroogde bloemen van lavendel en leg ze op de plaatsen waar zilvervisjes leven. Een essentiële lavendelolie is natuurlijk ook een optie.
De geur van bepaalde etherische oliën kunnen spinnen op afstand houden, bijvoorbeeld de geur van pepermuntolie. U mengt de olie met wat afwasmiddel en water en u spuit het met een verstuiver op plekken waar veel spinnen voorkomen, bijvoorbeeld in hoekjes of kiertjes. Liever geen olie? Dan kunt u ook wierook branden.
Ieder insect heeft wel een geur waar hij niet van houdt, zoals pepermunt, cederhout, kruidnagel of tea tree olie. Verspreid deze geur door je huis met een diffuser of breng de olie aan op je huid. Vervolgens zal je merken dat insecten liever niet bij je in de buurt komen.
De meeste vlinders eten van de nectar die in bloemen zit. In nectar zit een heleboel energie, die vlinders nodig hebben om te kunnen vliegen en eitjes te leggen. Er zijn ook vlindersoorten die de voorkeur geven aan rottend fruit, bijvoorbeeld de atalanta (algemeen in Nederland) en de rouwmantel (zeldzaam in Nederland).