Kleding en schoenen die je zelf niet meer draagt, kun je inleveren in een textielbak of kledingzak. Ook versleten en gescheurde stoffen mogen in de textielbak. De kringloopwinkel of tweedehandszaak is blij met kleding, schoenen en accessoires die nog goed zijn.
Maar hoeveel kleding heb je dan daadwerkelijk nodig? Zo'n dertig items. Oftewel de inhoud van een capsule kledingkast. Een capsule kledingkast is een kast met weinig inhoud, maar wel met dertig slimme items zodat je zeker tachtig combinaties kunt maken.
sorteer je kast op items; hang bijvoorbeeld alle jurken, jeans en truien bij elkaar. 2. werk op kleur en begin met kort en eindig lang. Bijvoorbeeld; wit: hemd, T-shirt, blouse, trui, jurk.
Deken of tapijt: schuif de deken of tapijt onder de kast. Dit kan door iemand anders de kast te laten hellen. Vervolgens kan de kast met weinig moeite verschoven worden. Wilt u wel extra hulpmiddelen gebruiken, dan is een steekwagen of een meubelroller/transportroller een goed idee.
De beste plek om kleding voor langere tijd te bewaren is een droge, stofvrije en donkere plek. Vochtvrij is nodig om schimmel te voorkomen en een donkere ruimte zorgt ervoor dat textiel niet verkleurt door licht. Een extra kledingkast op zolder of een vochtvrije kelder kunnen werken.
In de gemiddelde Nederlandse kledingkast hangen tussen 150 en 200 stukken kleding. En daarnaast gooien we ook nog 40 kledingstukken per persoon weg elk jaar!
Hoe vaak wassen? T-shirts, sokken, ondergoed, ondershirts, sportkleding en alle andere kledingstukken die zijn doorweekt van het zweet, gooi je na elke keer dragen in de was. Kleding van waterafstotend nylon hoef je pas na een paar keer dragen in de was te doen.
Om te bepalen hoeveel kleding je mee wil nemen, tel je het aantal dagen dat je weggaat en deel het door 3. Dat is het aantal sets dat je meeneemt. Hou rekening met de activiteiten, het weer en soort vakantie om de juiste sets te bepalen.
Hang tevens de buitenkant van broekzijde in plaats van de kruiszijde, naar jouw kant toe. Dit zorgt voor een net aanzicht. Je broeken sorteren op kleur, zorgt er niet alleen voor dat jij sneller de broek hebt gevonden die jij zoekt, maar ook voor die aesthetically pleasing look.
heel geschikt om op hoge kasten of planken te zetten: flessen, planten, lijstjes, vaasjes, opgestapelde boeken of een mooi klein lampje. op een hoge kast vind ik een hangende plant heel erg leuk. Het geeft kleur en wat meer body aan je kast. heel geschikt voor zo'n plek: ingelijste prints, foto's of schilderijen.
Shirts op een plank
De meeste mensen zullen hun shirts opbergen op een plank. Als jij dit ook doet, dan vouw je een shirt op de 'normale' wijze en maakt een stapel. Wat ik bij het vouwen van een shirt heel handig vind, is het gebruik van de vouwplank van Brabantia.
De truc is je te kleden in monochrome kleurencombinaties. Monochrome kleuren zijn kleuren die verschillen in diepte, bijvoorbeeld een combinatie van een lichtblauwe top, een medium blauwe jeans en donkerblauwe laarsjes/schoenen. Maar ook een outfit in analoge kleuren maakt jou voor het oog langer én dus slanker.
De meeste gemeenten hebben textielcontainers waar u kleding en textiel kunt inleveren. Zorg ervoor dat u het textiel goed verpakt en de textielbakken op de juiste manier gebruikt. Als uw gemeente geen textielcontainers heeft, dan kunt u het textiel naar de milieustraat brengen.
Conclusie over was vouwen of hangen
Gebreide, tricot en jersey kledingstukken kun je beter opvouwen dan ophangen, omdat ze anders gaan uitrekken. Linnen en katoenen kleding kun je juist weer beter ophangen omdat je dan voorkomt dat het gaat kreuken. Persoonlijke voorkeur speelt ook een rol.
Als je er zeker van wil zijn dat jouw onderbroeken helemaal hygiënisch schoon worden, kun je ervoor kiezen om ze één keer per maand op 60 graden te wassen. De rest van de tijd is op 30 graden voldoende. Dat is goed voor de stof en zo draag je met het wassen van je onderbroeken ook nog iets bij voor het milieu.
Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden. T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast.
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
Koop geen enkel kledingstuk tijdens de week van Black Friday!
Hoeveel paar jeans heb jij door de jaren heen in je kledingkast verzameld? Als dat niet meer op 1 hand te tellen is, dan is het tijd om je garderobe eens flink uit te dunnen. Volgens Cosmopolitan-redacteur en 'spijkerbroekenexpert' Amy Bannerman zijn 5 spijkerbroeken meer dan genoeg.
Gebruik een kledingkast om je kleding, schoenen, kussens, dekens en beddengoed in te bewaren. Kleinere opbergers naast je bed, zoals een nachtkastje of plank, zijn handig voor een lampje, boeken, een wekker of een glaasje water.
Stop die kleren dan op de goede manier in de textielbak of breng ze naar de kringloopwinkel. Zo krijgen ze via recycling en hergebruik een nieuw leven. Kleding en schoenen die je zelf niet meer draagt, kun je inleveren in een textielbak of kledingzak. Ook versleten en gescheurde stoffen mogen in de textielbak.
Uit Brits onderzoek blijkt dat het gemiddelde kledingstuk in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 2,2 jaar 'overleeft'. Daarna wordt het weggedaan. 2,2 jaar is in sommige gevallen nog best lang, aangezien er ook nieuwe kledingstukken zijn die na een paar keer wassen al klaar zijn voor de textielbak.