Nadat u weer naar huis gaat zijn er een aantal zaken waar u thuis rekening mee moet houden. Dat staat in deze folder. U kunt langere tijd last houden van: hoesten, dyspnoe, vermoeidheid en/of pijn. Een normaal herstel van een longontsteking kan 6 weken tot 3 maanden duren.
Tips bij een longontsteking
Maak een antibioticumkuur altijd af. Neem rust en blijf thuis van werk of school. Zeker als je koorts hebt en slijm ophoest.
De longontsteking gaat meestal al over terwijl u nog medicijnen slikt. Meestal is de koorts na 2 tot 3 dagen weer weg. U kunt nog een paar weken blijven hoesten. Ook kunt u nog een paar maanden moe zijn.
Als je gezond bent, duurt een longontsteking meestal twee tot drie weken.
De antibioticakuur duurt ongeveer zeven à tien dagen. De eerste 48 uur wordt de antibiotica meestal gegeven door middel van infusie. Na deze dagen gaat de antibiotica over naar tabletvorm. Bij een ernstige infectie of (hoge) koorts krijgt u de antibiotica langer door middel van infusie.
U kunt langere tijd last houden van: hoesten, dyspnoe, vermoeidheid en/of pijn. Een normaal herstel van een longontsteking kan 6 weken tot 3 maanden duren.
Uw arts kan dit op verschillende manieren vaststellen: bloedonderzoek. lichamelijk onderzoek: de arts luistert met een stethoscoop naar uw longen. röntgenfoto van de longen.
Een longontsteking kan besmettelijk zijn. Dit hangt af van de oorzaak. De meest voorkomende oorzaak is een bacterie, de pneumokok. Deze bacterie is voor zover we weten niet heel besmettelijk.
Een longfoto is een röntgenfoto van je borstkas. Een andere naam hiervoor is thoraxfoto of X-thorax. Met een longfoto kan de arts afwijkingen van longen, hart of lymfeklieren in de borstkas opsporen. Bijvoorbeeld een longontsteking, vocht achter je longen of uitzaaiingen in je longen.
De arts kan jouw bloed of slijm testen om de oorzaak van de longontsteking vast te stellen. Hij onderzoekt of er een virus of bacterie aanwezig is, of allebei. De arts bepaalt hiermee hoe hij jouw longontsteking behandelt.
Verder heb je bij een longontsteking vaak last van koorts en daardoor kun je gaan rillen en klappertanden. Je kunt spierpijn krijgen en je kunt je erg moe voelen doordat je lichaam minder zuurstof opneemt.
Een verwaarloosde longontsteking kan ernstige complicaties geven. In een gevorderd stadium kan een longabces ontstaan (ingekapselde ontstekingshaard), een empyeem (pus longvliezen) of een septische shock (bacteriën in de bloedbaan).
Een lichte longontsteking kan thuis behandeld worden. Bij een ernstige longontsteking kan opname in het ziekenhuis nodig zijn. Hier krijgt u medicijnen (zoals antibiotica) en eventueel vocht via een infuus en zonodig extra zuurstof.
Omdat een longontsteking een ernstige aandoening is, wordt elke longontsteking als bacterieel beschouwd. Daarom wordt het met antibiotica behandeld. De meest voorkomende bacteriën die een longontsteking veroorzaken zijn: Streptococcus pneumoniae ('pneumokok');
Neem dus altijd contact op met uw arts als u denkt dat u een longontsteking heeft. Een longontsteking kan namelijk levensbedreigend zijn. Als u een zware longontsteking heeft of de klachten worden erger, neem dan ook zo snel mogelijk contact op met uw arts. Soms moet u namelijk worden opgenomen in het ziekenhuis.
Een longontsteking kan vanzelf overgaan. Maar vaak zijn de klachten te hevig om dat af te wachten.
Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u longontsteking heeft en daarbij 1 of meer van deze klachten: U bent benauwd. U ademt heel snel of moeilijk (ook als u rustig zit of ligt). U stopt af en toe even met ademen.
Infecties komen op iedere leeftijd voor. Maar oudere mensen zijn vatbaarder voor ernstige infecties (luchtwegen, urinewegen en maag-darmstelsel). De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch. Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen.
Pneumonie wordt zowel door virussen als door bacteriën veroorzaakt. Een longontsteking moet men altijd ernstig nemen. De meeste mensen genezen probleemloos door een korte behandeling met een antibioticum, maar sommigen moeten opgenomen worden in het ziekenhuis. Het kan zelfs fataal aflopen.
Een goede saturatie ligt tussen de 95% en 100%. Bij een longziekte kan de saturatie lager zijn, maar onder de 90% is niet goed. * Als de uitslag onder de 95% is, meet je na tien minuten aan een andere vinger. Is de saturatie nu nog te laag, neem dan contact op met de huisarts.
De tijd tussen contact met de ziektekiem en de klachten (de incubatietijd) bedraagt 1 tot 4 weken.
Als andere mensen om hen heen die kleine druppeltjes inademen, kunnen ze besmet raken. Maar ook door zoenen of iemand aanraken na hoesten of niezen, kun je besmet raken.
U kunt een ontsteking aan de longvliezen herkennen aan de volgende symptomen: Pijn bij ademhalen en niezen. Vooral als u diep ademhaalt of hard niest, voelt u een scherpe pijn links en/of rechts op de borst of rug; Kortademig bij inspanning.
De longontsteking zelf doet geen pijn. Wel kan er pijn op de rug of borst ontstaan door veel hoesten.
Als u last heeft van geel of groen slijm, dan kan dit een gevolg zijn van een luchtweginfectie. Druppel zonodig 1 a 2 maal daags extra met Nacl 0,9% en breng uw arts op de hoogte.