Na een voorlopige toewijzing kan een openbare verkoop niet zomaar gestopt worden. Men kan zowel de uitbrenger van het hoogste bod op de eerste zitdag als de uitbrenger van het hoger bod hun rechten niet zomaar ontzeggen. In 't kort: behalve bij gedwongen verkoop, kunnen de verkopers de verkoop tegenhouden.
Een bank heeft in beginsel de bevoegdheid om het huis van de klant te verkopen wanneer de klant in verzuim is zijn hypotheek te betalen. Dit geldt ook wanneer de achterstand gering is. Dit wordt het recht van parate executie genoemd. Deze bevoegdheid van parate executie wordt echter beperkt door de grenzen van de wet.
Bij een executieveiling van een object moeten de veilingvoorwaarden tenminste dertig dagen vóór de veilingdatum worden gepubliceerd op een website die door de veilende notaris wordt bepaald.
Een openbare verkoop van een woning of bedrijfspand is een verkoop die wordt georganiseerd door een notaris, die speciaal voor de openbare verkoop werd aangesteld. Tijdens deze bijeenkomst krijgt iedere geïnteresseerde de mogelijkheid om een bod uit te brengen op het te koop aangeboden goed.
Volmacht verkoop woning aan bank
Is de verkoopprijs van uw woning lager dan uw hypotheek, dan blijft u zitten met een restschuld. Deze restschuld moet u na de gedwongen verkoop van uw woning, vermeerderd met rente, aan de bank betalen.
Als in de echtscheidingsstukken is vastgelegd dat de ex moet meewerken aan de verkoop, dan kunt u in kort geding nakoming vorderen in combinatie met een boete van bijvoorbeeld €500,- per dag dat de medewerking geweigerd wordt. Deze maatregel blijkt zeer effectief en is zeer lucratief als de ander blijft weigeren.
Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2021 niet tijdig de hypotheek in orde kregen. Een verlengingsverzoek van het financieringsvoorbehoud is dan ook niet heel bijzonder te noemen. Soms komt een tweede verzoek tot verlenging ook voor. Dan is het wellicht nodig om kritisch door te vragen.
Als u uw huis wilt verkopen hebt u twee mogelijkheden: u kiest voor een openbare of een onderhandse verkoop. Bij een openbare verkoop verkoopt u uw woning per opbod. Met andere woorden: de hoogste bieder krijgt de sleutels. Kopers die tegen elkaar strijden om uw woning te kopen?
De verkoper kan afzien van de verkoop. De rechtbank beslist of de verkoper een gegronde reden heeft om de verkoop te annuleren. Wanneer dat niet het geval blijkt te zijn, kan de rechtbank de verkoper dwingen tot verkoop. Anders moet de verkoper bij ontbinden van het compromis een schadevergoeding betalen aan de koper.
Een openbare verkoop wordt meegedeeld via aanplakbrieven en advertenties. Bij een onderhandse verkoping sluiten koper en verkoper een akkoord over de verkoop van een onroerend goed tegen een welbepaalde prijs. Dit gebeurt altijd via een notaris of makelaar. Meteen wordt ook een aantal lasten en plichten overeengekomen.
Wat gebeurt er na de uitspraak in de hoofdprocedure? Als de rechter de vordering toewijst, wordt het beslag executoriaal. Dit betekent: uitvoerbaar. De beslaglegger kan de in beslag genomen bezittingen definitief opeisen en verkopen.
De kosten bij een executieveiling van huis zijn verschillend per individuele situatie. Gemiddeld genomen zijn de veilingkosten circa 5.000,- tot 10.000,- euro, maar afhankelijk van de individuele situatie kunnen deze kosten ook hoger zijn.
Een executieveiling is een veiling die plaats vindt als een huis gedwongen wordt verkocht. De verkoopprijs ligt meestal ruim onder de woningwaarde en is dus veel lager dan bij 'gewone' verkoop. Bij een executieverkoop heb je als woningeigenaar geen invloed op de verkoop van je huis. Je wordt ertoe gedwongen.
Hebt u een koopcontract op basis van het model voor NVM koopcontracten, dan is dit een boete van 3% van de koopsom met een maximum van 10% van de koopsom. Als de verkoper het contract ontbindt, is de boete meestal direct 10% van de koopsom. Ook als de verkoper geen schade heeft moet u deze boete betalen.
Ik kreeg een tegenbod van de verkoper
U mag uw bod altijd intrekken of veranderen. U mag bijvoorbeeld het bedrag verhogen of andere voorwaarden stellen. Ook mag u op andere huizen bieden. Tijdens het onderhandelen mag de verkoper doorgaan met het houden van bezichtigingen.
De makelaar is verplicht jouw bod door te geven aan de verkoper. De meeste makelaars sturen je een bevestiging van jouw bod. Dit is niet altijd het geval. Twijfel je dus of jouw bod ook bij de makelaar of de verkoper is aangekomen?
Nee, de wetgever is duidelijk. Van zodra er tussen een koper en een verkoper een akkoord is over wat er wordt verkocht en voor welke prijs dat gebeurt, is de koop gesloten. Het maakt geen verschil of die afspraken mondeling gebeurden, dan wel op een boterbriefje of bij een notaris op schrift werden gesteld.
Als de verkoper je niet de mogelijkheid biedt om de koop ongedaan te maken, moet je de koop ontbinden. Voordat je mag ontbinden, moet je de verkoper eerst in staat stellen om het product te herstellen of te laten vervangen. Als herstel of vervanging niet mogelijk is, kan je de koopovereenkomst ontbinden.
Laat de verkoper weten dat u de koop ongedaan maakt binnen de wettelijke bedenktijd. Deze is 14 dagen. Gebruik daarvoor het herroepingsformulier of onze voorbeeldbrief ontbinden overeenkomst bedenktijd.
De vrijwillige openbare verkoop
Verkopers kunnen zo sneller verkopen, kopers ervaren minder stress. Vóór de verkoop kan de verkoper in overleg met zijn notaris beslissen om een instelprijs vast te leggen. Dat bedrag kan vooraf worden aangekondigd in alle publiciteit rond het goed.
Een woning openbaar verkopen (ook via Biddit) is niet gratis. Verkoop je je woning via een immobiliënmakelaar dan zal je gemiddeld een commissieloon van 2% à 3% van de verkoopprijs moeten betalen. Hierop moet je als verkoper ook nog eens rekening houden met 21% BTW.
Bij een vrijwillige veiling verkoopt een eigenaar vrijwillig zijn woning via een veiling. Vaak kiest een verkoper voor deze optie omdat hij hoopt zijn woning zo sneller en tegen een hogere prijs te verkopen.
Te hoge vraagprijs (zakken kan altijd nog) Hogere vraagprijs om onderhandelingsruimte over te houden. Op zoek zijn naar die ene gek. De buren, vrienden en kennissen vinden ons huis veel meer waard.
Neem je geen financieringsvoorbehoud op in het koopcontract en krijg je de financiering niet rond, dan ben je gebonden aan de koopovereenkomst. Als je de woning niet kunt betalen, dan kan de verkoper de koopovereenkomst ontbinden. In dat geval moet je meestal een boete betalen van 10% van de koopsom.
Doorgaans zal je als koper in ieder geval op tijd zijn als je het gebrek binnen twee maanden na ontdekking meldt. Als je langer wacht, dan loop je het risico dat je claim vervalt.