Zo zit je goed
Zitten doe je op de brede achterkant van het zadel, met beide zitbotten erop. Zit je te ver naar voren, dan rust een gevoeliger deel van je bekken op het zadel. Zit liever iets voorovergebogen dan kaarsrecht. Zo is je lichaamsgewicht beter verdeeld over zadel en stuur.
De ideale houding van je bovenlichaam begint op het zadel. Je achterwerk moet stabiel op het zadel rusten, met de zitbotjes op het brede deel van het zadel. Als je nu het stuur vastpakt, zijn je schouders ontspannen en laag. Je armen heb je licht gebogen naar beneden.
Kijk naar de punt van de knie ten opzichte van de pedaal. Staat je knie verder dan de punt van je schoen, dan staat je zadel te ver naar voren. Staat je knie achter de hiel van je voet, dan staat je zadel te ver naar achteren.
Aan de onderkant van je bekken zitten je zitbotjes. En die horen op je zadel te zitten. Want aan de binnenkant loopt een zenuwbaan. En die zenuwbaan gaat via je rug, door je bekken heen, langs je zitbotjes zo naar je schaamdelen toe.
Een fietszadel met gat erin geeft veel fietsers een prettigere zit en het helpt tegen zadelpijn. Inhoudsopgave: Minder pijn.
Die punt zit er om te zorgen dat je bekken stabiel blijft staan op de zitbotjes en niet alle kanten op draait. Een zadel moet zo hard zijn dat de zitbotjes er ver genoeg in zakken om de last te kunnen dragen zonder dat daarbij andere delen van het zitvlak te veel belast worden.
Toont de rug van je paard verminderde bespiering, dan kan dit een teken zijn van een slecht passend zadel. Minder goede bespiering van de rug kan je herkennen aan de zichtbaarheid van de wervelkolom. Loopt je paard scheef en ligt daarom het zadel mogelijks niet goed? Dit kan komen door een ongelijke stand in de hoeven.
Zadel met veel wrong
Ruiter/amazones werken te veel in op de wrong, met als gevolg dat het zadel naar voren wordt gedrukt. Met name wanneer de africhting van het paard meer richting de verzameling gaat en de ruiter/amazone hierdoor meer in gaat werken met de zit zal het zadel eerder naar voren schuiven.
Het zadel opleggen
Zorg ervoor dat zowel voor, als achter en onder het zadel stukjes dek uitsteken. Ook mag het zadel niet op de verdikte rand van het dekje liggen, dit kan gaan knellen. Leg het zadel altijd zachtjes neer. Het weegt niet alleen een paar kilo voor jouw armen, maar ook op de gevoelige paardenrug!
Zadelpijn is eigenlijk niets anders dan een teken dat de druk op je zitvlak te hoog is. Pijn verminderen betekent druk verminderen. De meest efficiënte manier is afvallen. Dat heeft vrij snel effect omdat de extra kilo's zich meestal bij de buik of heupen ophopen.
Dit is wat we weten. Een fiets wil per definitie rechtop blijven: als je van je fiets stapt terwijl hij in beweging is, zal hij op twee wielen blijven doorrollen, als ware het magie. Als hij vertraagt, draait het voorwiel in de richting waarin hij valt, in een uiterste poging om hem rechtop te houden.
Neem talkpoeder mee om de pijnlijke huid te poederen. Dat vermindert de wrijving. Een extra (fiets)broek meenemen om onderweg van kleding te wisselen kan ook verlichting geven. Koop ook een fiets die bij je past.
Afstand achter de bracket (trapas)
Meet bij de trapas die naar achteren staat op de 'cranck' de afstand tot het midden van de trapas. Uitgangspunt is 5 tot 9 cm. Hoeveel dit precies is, hangt af van je eigen voorkeur.
Zadelpijn is een van de meest gehoorde klachten tijdens het fietsen. Zadelpijn is bijvoorbeeld pijn aan het schaambeen, slapend en tintelend gevoel of pijn in het stuit-/staartbeen. Gelukkig is zadelpijn prima te verhelpen met een op uw maat afgestemd zadel.
De aanschafprijs van een zadel is niet gering. Maar wanneer je kiest voor een ambachtelijk gemaakt zadel van degelijk Engels leer, dan kan een zadel makkelijk 25 tot 30 jaar mee. Uiteraard hangt dat af van de kwaliteit, maar zeker ook van het onderhoud.
Een brede singel zorgt voor minder gecentreerde druk onder de singel, wat drukkingen en ontstekingsreacties op die plaatsen voorkomt. Als je een nieuwe singel koopt, kies dan bij voorkeur een brede(re) singel omdat deze beter de druk verdeelt en minder 'knelpunten' veroorzaakt.
Zonder zadel rijden is heel goed voor je zit, houding, gevoel en evenwicht. Je leert hoe je meer contact kan maken met je paard en hoeveel invloed je zit heeft op de manier waarop je paard zich gedraagt. Minimaal 4 jaar wekelijks les is een vereiste.
Er moeten 3 tot 4 vingers tussen de schoft en de onderrand van de pommel zitten. Er moet 2 tot 3 vingers ruimte zijn tussen de schoft en het zadel.
De tijd die er tussen de aanschaf van het zadel en de eerste opvulbeurt zit kan per paard variëren, soms al na een paar weken en soms pas na 1 jaar, afhankelijk van het gebruik, het paard en de ruiter. Wij adviseren om een half jaar na de eerste zadelcontrole uit te laten voeren.
Het beste fietszadel tegen zadelpijn is de SQLab 611 omdat hij de juiste breedte en hardheid heeft (te zacht werkt vaak nadelig). Daarnaast zorgt de anatomische opening voor minder druk op je zenuwen en bloedvaten. Hij biedt precies voldoende vering en bewegingsvrijheid.
Verschil tussen mannen- en vrouwenzadels
Simpel gezegd zijn dameszadels wat breder aan de achterkant, hebben ze een wat kortere punt en zijn ze iets zachter. Bij mannenzadels is de punt vaak wat langer, is de achterzijde wat smaller en heeft het dek wat minder padding.