Er bestaan namelijk ook behoorlijk wat verschillende soorten steuren. Je hebt zoet- en zoutwatersteuren, hele grote en wat kleinere, zeldzame en wat minder unieke soorten, en zo kun je nog wel even doorgaan. Al die soorten steuren hebben ieder een heel eigen kaviaar, zowel qua smaak, grootte, kleur en structuur.
Van oorsprong zijn er drie soorten steur die het grootste deel van de kaviaar leveren, namelijk de Beluga, Osetra en Sevruga, soorten die van oorsprong in de kaspische zee voorkomen.
Imitatiekaviaar zijn eitjes van de lompvis (of snotolf). Een surrogaat voor echte kaviaar (eitjes van de steur). De eitjes zijn ongeveer even groot. De grijze lompeitjes worden bijgekleurd naar zwart of rood.
De kaviaar, Vivace Caviar gedoopt, wordt geoogst nadat met een echo is gecheckt of de eitjes volgroeid zijn. Vervolgens wordt bij de steur een proteïne ingespoten die de 'bevalling' op gang brengt. Wat bij vissen inhoudt dat de eitjes loskomen van een membraan in de buikholte.
Waarom is kaviaar zo duur? Kaviaar is een gewild product (en dat is niet voor niets). De steur, waar kaviaar vandaan komt, legt erg weinig eitjes (ze doen er 10 - 15 jaar over). Omdat de 'wilde' steur beschermd is en niet mag worden gevangen, worden ze gekweekt om toch kaviaar te kunnen produceren.
Voor één kilo tel je tussen de 6.000 en 8.500 euro neer. Als geld echt, echt, écht geen probleem is, kun je nog een prijscategorie hoger gaan. Want het kan nog exclusiever: Almas, de kaviaar van een überzeldzame, Iraanse albino-steur.
een ware kaviaarbeleving hoeft niet duur te zijn
Wij presenteren een niet van echt te onderscheiden Russische steur vriendelijke imitatie kaviaar al vanaf € 795,- per 1000 gram. Met 1 kilo kaviaar kunt u ruim 90 gasten in de watten leggen.
Mocht je je afvragen hoeveel eitjes er uit één vis komen: tientallen duizenden. Sterker nog: een steur van 300 kilo levert soms wel 45 kilo kaviaar op.
Almas is de duurste en meest exclusieve kaviaar ter wereld. De kaviaar wordt ook wel 'nec plus ultra' genoemd, wat betekent 'het beste van het allerbeste'. De Almas kaviaar is afkomstig van de Beluga, de grootste steur van alle soorten.
Doordat de vissen eerst moeten worden gedood voordat de eitjes eruit kan worden gehaald, is kaviaar niét vegetarisch. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de eieren van een kip. Je eet de kaviaar van de muis van hand, omdat dit het enige plekje op je lichaam is dat porie vrij is en dus smaakvrij.
Lompviseitjes is een goedkoop alternatief voor kaviaar. De eitjes zijn lang houdbaar en kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als garnering. De lompvis, ook wel snotolf genoemd, waar de eitjes uit worden gehaald, worden niet heel groot (volwassen vrouwtjes worden 30 cm).
1. Kaviaar is een zeer geconcentreerde bron van voedingsstoffen. Kaviaar zit boordevol vitaminen en mineralen (omega 3-vetzuren) en is rijk aan eiwitten. Een portie kaviaar bevat de dagelijkse behoefte voor een volwassene aan B12, maar ook vitamine A, E en B6, ijzer, magnesium en selenium.
De eitjes variëren, afhankelijk van het soort steur, in grootte van 2 tot 5 millimeter. De steur kan meer dan 100 jaar oud worden. Over het algemeen wordt de steur 70 tot 80 jaar oud.
Gemaakt van zeewier en gemaakt van allerehande vis. Doorgaans zijn de prijzen redelijk. Ook eitjes van een aantal soorten vis worden aangeboden als imitatiekaviaar; zalm, forel, pollock.
Het is ongetwijfeld één van de meest luxe delicatesse die je kent; Kaviaar. Het is een populair doch zeldzaam product. Kaviaar heeft een licht zilte smaak, die door vele ook wordt bestempeld als nootachtig. Echter voelt het zacht en romig aan in de mond.
Kaviaar verwijst enkel naar de onbevruchte eitjes van de steur. Wel zijn er alternatieven, hoewel die eigenlijk geen kaviaar genoemd mogen worden. De alternatieven komen onder andere van forel, de snotolf (ook wel, toepasselijk, lompvis genaamd) of Alaskaanse zalm.
Kaviaar wordt echter in blik verkocht. Het zijn blikken van 20 gram tot 500 gram. Bij CAVIARPASSION.COM begint de prijs vanaf 35€ voor 20 gram Baeri Selection.
Hoewel sommigen kaviaar eten alsof het droog brood is en er zelfs eetwedstrijden bestaan, zit er een aardig prijskaartje aan. Dit doordat de steur niet alleen wordt overbevist, maar ook doordat de vis alles behalve jaarlijks eitjes legt.
Waar komt het zwarte goud vandaan? Kaviaar, ook wel het zwarte goud genoemd, zijn de onbevruchte eitjes van de vrouwelijke steur. Het woord kaviaar komt van het Perzische woord woord خاگآور (Khag-avar). De steur leeft van nature in de Kaspische regio.
Steuren koop je vanaf 35 tot 400 euro en meer per vis, afhankelijk van de soort en de grootte.
De steur legt namelijk niet ieder jaar eitjes, zoals veel andere vissen dit doen. Het kan in sommige gevallen wel negen of tien jaar duren voordat de steur eitjes legt, dit maakt de kaviaar ontzettend schaars en dus kostbaar. Verschillende soorten kaviaar Er zijn diverse soorten kaviaar te onderscheiden.
Een ijskoude Wodka, een neutrale alcoholische drank is ideaal (zie de Wodkarubriek). Champagne (niet gesuikerd, zie onze Champagnerubriek) of droge witte wijn kan Wodka goed vervangen. Vermijd geparfumeerde wijn, hij concurreert met de kaviaar.
Iraanse kaviaar is bekend als "de beste ter wereld", en dankt dit aan de natuurlijke omgeving waar hij geoogst wordt: een exclusief en buitengewoon milieu : de waterkwaliteit van de Kaspische Zee, grenzend aan Iran, met een diepte tot 900 Meter en zeer zuiver. Het heeft de steur altijd naar deze contreien gelokt.
De duurste kaviaar
Niet alleen komt de prijs op 36.000 euro voor een theelepel, er zit ook écht goud in. Met zijn gekke prijs is deze kaviaar eveneens het duurste eten ter wereld. Deze Strottarga Bianco werd bedacht door de Oostenrijkse viskweker Gruell.
De kaviaar is volgens hem een soort vergeten groente, een krokante erwt in de vorm van een traan, die enkel in het Baskenland gekweekt wordt.