Mieren houden niet van koffiedik en een beetje koffiedik op z'n tijd is ook nog eens goed voor jouw tuinplanten. Kruiden/bloemen in de tuin kweken: mieren hebben een hekel aan sterk geurende kruiden en bloemen zoals bieslook, munt, knoflook, goudsbloemen of Afrikaantjes.
Buiten kun je strooien met kruiden als nootmuskaat, kruidnagelpoeder of kaneel. Je kunt ook mieren proberen te verjagen met de geur van lavendel en koffiedrab. Ook koperen stuivers houden mieren weg van plaatsen waar jij ze niet wilt hebben.
Ze leven graag in grote groepen en een mierenkoningin heeft altijd de leiding. Mieren maken hun nesten in het gras. Precies de reden dat ze in jouw tuin uitkomen. Hebben ze in jouw tuin ook toegang tot eten, water en beschutting, dan kunnen ze zomaar besluiten een tijdje te blijven.
Strooi kaneel, nootmuskaat, lavendel of koffiedrab
Mieren houden niet van de geur van kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, lavendel en koffiedrab. Ze zullen de plekken waar ze die geur ruiken dan ook verlaten en vermijden.
Mieren kunnen niet zo goed tegen azijn. Maak dus een mengsel van twee delen water op één deel azijn en besproei daarmee het pad.
Op internet lees je vaak dat azijn als onkruid- en ongedierteverdelger gebruikt kan worden. Ook mieren kunnen niet zo goed tegen azijn. Milieu Centraal waarschuwt wel dat schoonmaakazijn als bestrijdingsmiddel gevaarlijk kan zijn voor het milieu en de gezondheid. Daarom is het beter om natuurazijn in te zetten.
In de tuin kunnen we doorgaans mieren beter tolereren.
Ze zorgen pas voor overlast als ze het terras ondergraven of wanneer er een gangenstelsel onder je gazon wordt gebouwd waardoor zandhoopjes tussen het gras komen te liggen. Als mieren tussen planten en struiken nesten maken, kan dit over het algemeen weinig kwaad.
Voor mieren is borax dodelijk, want hun maagjes ontploffen erdoor. Om te zorgen dat mieren borax binnen krijgen kun je een mengsel maken van water, suiker en borax. Doop wattenbollen in het mengsel en leg ze, eventueel in doppen van frisdrankflessen, bij ingangen van het mierennest of op veelgebruikte looppaden.
Mieren bestrijden met chloor werkt hetzelfde als kaneel tegen mieren, alleen effectiever. Dompel een watje in chloor en leg dit op de route. De mieren zullen al snel een rechtsomkeer maken. Mocht een mier ermee in aanraking komen zal chloor mieren ook doden.
Mierennesten verwijderen uit de tuin
Plaats bijvoorbeeld een bloempot vol met tuinaarde omgekeerd op een mierennest. Na enkele weken hebben de mieren hier een nest in gebouwd. Vervolgens kun je de bloempotten verplaatsen of de mieren in de potten verdelgen door er kokend water op te gieten.
Chloor is één van de mogelijkheden. Leg een watje met chloor op het traject dat de mieren afleggen. Je zal zien dat de mieren hun weg niet verder zetten en een andere richting uitgaan.
Als mieren zout eten, exploderen ze. Niet de meest diervriendelijke optie, maar wel een effectieve. Maak daarom een mixje van keukenzout en poedersuiker. De suiker lokt ze, het zout nemen ze mee naar hun nest waar ze uiteindelijk sterven.
Mieren bestrijden met zout of soda
Mieren in huis bestrijden kan ook met zout of baking soda. Meng dit met wat poedersuiker en verdeel het over enkele schaaltjes. Zet dit vervolgens op plekken waar je vaak mieren ziet. De mieren nemen het mee naar hun kolonie, eten ervan en gaan dood.
Mierennest herkennen
Een mierennest kun je herkennen aan kleine hoopjes aarde of zand. Wanneer er gaatjes in deze hoopjes zijn ontstaan, kun je er vanuit gaan dat dit de plek is waar de mieren zich hebben genesteld.
Een wat dieronvriendelijk middel is een mengsel van gist (bijvoorbeeld baking soda) met iets zoets (stroop of jam) en een beetje water. Mieren zijn gek op zoetigheid, en eten onbewust de gist in dit mengsel ook op. De gist zet uit, de mierenmaagjes ontploffen en de mier gaat dood.
Gooi sop in een pan met gekookt water en een effectieve mierenbestrijder is daar. Máár, een mierennest kan erg groot en diep zijn, dus hou vol en giet dit mengsel meerdere malen per dag in het mierennest. Als echte zoetekauw kan de mier honing, jam of stroop niet weerstaan.
Mieren hebben een hekel aan de geur van sommige planten, zoals lavendel, tomaten, afrikaantjes (Tagetes), boerenwormkruid, salie, bieslook, basilicum, oregano, rozemarijn, majoraan, knoflook, munt, lavas (maggikruid), brandnetel, varens en goudsbloem.
Strooi peper, nootmuskaat, kaneel of kruidnagelpoeder op plaatsen waar u mieren ziet lopen. Doe dat om de paar dagen, zodat de geur sterk blijft. De mieren zullen die plaatsen voortaan mijden.
Een mierennest kan een meter tot zelfs anderhalve meter diep in de grond zitten.
Mieren hebben veel natuurlijke vijanden. Bepaalde slakken, kevers en rupsen doen zich maar al te graag tegoed aan een mierenkolonie. De bekendste natuurlijke vijand is de miereneter, maar deze zul je in Nederland niet snel in het wild aantreffen. Een andere bekende vijand van de mier zijn aaltjes.
Baking soda houdt mieren tegen, maar je kunt ze ook verdelgen in hun mierenhoop. Maak de mierenhoop vochtig en strooi er Baking Soda overheen. Wacht een half uur en giet vervolgens een beetje azijn op de mierenhoop. Mieren zullen de combinatie binnenkrijgen en dit niet overleven.
Mieren worden actief vanaf de lente, wanneer de temperatuur hoger wordt. En hoe warmer het weer, hoe actiever de mieren! Een piek in mierenactiviteit vindt dan ook meestal plaats in de zomer.
Bakpoeder met honing zou mieren laten ontploffen
Deze vrij lugubere methode zou mieren laten ontploffen. Door honing of suiker met bakpoeder te mengen, verleid je ze om het mengsel te eten. Bij het rijzen van bakpoeder komt gas vrij en daardoor zouden de mieren exploderen.
Vul een plantenspuit met een mengsel van water en azijn. Spuit dit vervolgens op plekken waar u vaak mieren ziet trippelen. Mieren bestrijden mag ook met pure azijn, tenzij u vindt dat dit teveel stinkt. Het middel zal de mierenplaag niet snel oplossen, maar u houdt het aantal mieren er wel een beetje mee beperkt.