Bekend zijn de watermeloenen uit Adana in Turkije, waarvan het vruchtvlees roze tot dieprood is en zeer sappig en zoet van smaak, mede door de hoge vruchtbaarheid van de grond in deze streek.
China is de grootste producent van watermeloenen. Turkije en landen rond de Middellandse Zee zijn ook watermeloen-producerende landen. Volgens World Atlas is de top 5 van landen op het gebied van watermeloenproductie: China (meer dan twee derde van de wereldproductie)
Een perfecte, sappige, rijpe, zoete meloen is donkergroen en wat dof van kleur. Als hij teveel glanst kan dat erop wijzen dat de meloen niet goed rijp is.
In Nederland is het telen van watermeloen in de vollegrond echt een kansspel: bij hele warme, droge zomers kan het nog wel eens lukken, maar meestal zijn de temperaturen te laag en is er te veel nattigheid om de teelt te doen slagen.
Watermeloen kun je alleen zelf kweken als je beschikt over een (kleine) kas. Zaai de zaadjes in grote bloempotten met draingaten. Druk per pot één zaadje ongeveer een centimeter de aarde in en geef het voldoende water. Om tot ontkieming te kunnen komen, hebben de zaadjes de eerste dagen veel warmte nodig.
Hoeveel watermeloen kun je eten? Mijn advies wat betreft het eten van watermeloen is hetzelfde als voor elke andere soort fruit: ongeveer 200-300g fruit per dag is het advies voor een gezonde leefstijl.
Hoe zwaarder, hoe beter
Omdat de watermeloen voor 90% uit water bestaat, moet de vrucht zwaar aanvoelen voor z'n grootte. Als je meloen er groot uitziet, maar verrassend licht aanvoelt, is de kans groot dat hij overrijp is en uitdroogt. Je innerlijke weegschaal gebruiken is dus de boodschap!
Alle meloenpitten zijn gewoon eetbaar. Was de pitten van bijvoorbeeld watermeloen of cantaloupe en laat goed uitlekken.
Watermeloen zaaien
Het kweken van watermeloenen begint vaak met het voorzaaien van de zaden. Dit kan vanaf begin april en is handig om binnen te doen bij een temperatuur van 20 tot 22 graden. Plaats de zaden in potjes die gevuld zijn met potgrond en grof zand en/of perliet.
Maar wat maakt deze meloenen nu zo duur? Net als bij champagne kan het fruit alleen in een bepaalde regio groeien. De zoetigheid van vrucht schijnt een bijzonder fenomeen te zijn, waar mensen graag wat (veel) geld voor neerleggen. De perfecte Yubari-meloen is rond en heeft een uitzonderlijk gladde schil.
Een ronde watermeloen is over het algemeen wat zoeter, terwijl een langwerpig/ovaal exemplaar wateriger van smaak is.
Een watermeloen heet niet voor niets watermeloen: deze zomerse lekkernij bestaat voor 95% uit water. Daarnaast bevat het onder andere ook ijzer, vezels, vitamine C, lycopeen, bètacaroteen en kalium. Kalium helpt om je zenuwen en spieren goed te laten functioneren, het heeft een bloeddrukverlagend effect.
Watermeloen bewaren
In tegenstelling tot andere meloenen bewaar je watermeloen in de koelkast. De watermeloen is gekoeld namelijk het allerlekkerst! Bewaar gesneden watermeloen (stukken of schijven) ook in de koelkast. Verpak ze dan in aluminiumfolie of plastic folie.
Vanwege de aanwezigheid van de aminozuren citrulline en arginine in watermeloen wordt de productie van stikstofmonoxide bevorderd. Die verbinding helpt de bloedvaten in het lichaam ontspannen. Dat zorgt weer voor een betere bloedtoevoer, ook in de penis, met een betere erectie als gevolg.
Watermeloen is familie van de komkommer en de pompoen en daardoor dus eigelijk een (vrucht)groente en geen fruit. Toch zul je zien dat watermeloen in overzichten terug te vinden is onder de fruitsoorten en niet onder de groenten. Dat komt vanwege de hoeveelheid fruitsuikers die in de watermeloen zit.
Meloenen hebben zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen en beide zitten op dezelfde plant. De meloen is zelfbestuivend.
Watermeloenen zijn gewassen voor de lange termijn. Om buiten te kweken, hebben ze gemiddeld 100 tot 120 dagen nodig van zaaien tot oogsten.
Dit is namelijk een speciaal voor ons (kas)klimaat geselecteerd ras. Per vierkante meter kan je ongeveer 5 tot 8 watermeloen planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 3 watermeloen planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Watermeloenen hebben gemiddeld 25 mm water per week nodig. Dit is natuurlijk geen eenduidige regel. Zandgronden hebben mogelijk meer water nodig omdat ze het water moeilijker dicht bij de wortels kunnen vasthouden.
Zo kun je het beste watermeloen snijden
Halveer de watermeloen in de lengte. Leg beide helften met het vruchtvlees naar beneden op de snijplank en halveer de helften opnieuw in de lengte (je hebt nu 4 parten). Snijd elk part in schijven van ongeveer 1 centimer. Et voila!
De klopmethode. Een rijpe watermeloen bestaat voor 93% uit water. Door de meloen op te tillen en er op te kloppen kun je, volgens experts, de rijpheid bepalen. Een hol geluid betekent dat er genoeg vocht in het vruchtvlees zit en de watermeloen rijp is.
Even kloppen is de laatste test die je kunt doen bij het kopen van een watermeloen om te checken of hij wel rijp is. Dat gaat als volgt: klop even op de meloen en luister wat voor geluid 'ie maakt. Een rijpe meloen zal een hol geluid maken. Hoor je een dof geluid dan is de meloen zeer waarschijnlijk 'overrijp'.
GELE VLEK
Een watermeloen valt op de grond als 'ie klaar is en rijpt daar dan verder in de zon. Er ontstaat dan een gele vlek op de schil. De zogenaamde 'rijpvlek'. Is de plek niet geel, maar wit of groenig, dan is de meloen wellicht al geoogst voordat hij volledig rijp was.