De avocadobomen groeien van nature in tropisch klimaat zoals Midden Amerika en Afrika en kunnen wel 20 meter hoog en 100 jaar oud worden.
Het vruchtvlees moet een lichtgroene kleur hebben. Als het vlees zwart of bruin is, dan mag je de avocado niet meer eten. Als er wat kleine kneuzingen in de vorm van kleine, geïsoleerde gebieden van bruine verkleuring zijn, dan is de avocado nog goed te eten.
Avocado kweken tot plant
Je kunt hem ook al eerder in de grond zetten. Het is aan te raden om de pit op een gegeven moment te planten, zo ondersteun je de groei het beste en krijg je uiteindelijk een echte avocado boom. Echte avocado's zullen er in Nederland helaas niet aan groeien.
Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten. Het geluk hierbij is dat de avocado een neutrale smaak heeft en een verzadigd gevoel geeft, waardoor je minder snel geneigd bent om er veel van te eten.
De vrucht. De vrucht van de avocado is peervormig tot rond, 7 tot soms 20 cm lang en kan tot 2,3 kg wegen. De kleur varieert van groen tot donkerbruin en paars-achtig.
Wanneer de stam 15 tot 17 centimeter lang is knip je hem bij tot 7 centimeter. Als de wortels dik genoeg zijn en er blaadjes verschenen zijn, kun je de avocadopit in de aarde planten. Laat de helft boven de grond uitsteken. Geef de plant om de dag of om de twee dagen een beetje water.
De Avocadoplant wordt vrolijk in een lichte ruimte waar veel daglicht door de ramen komt. Alleen direct zonlicht is niet zo'n goed idee. Met voldoende licht zal de plant snel groeien en blijven de bladeren mooi groen van kleur. Naast water mag je de Avocadoplant regelmatig wat extra's geven.
Avocado bevat meer vezels dan andere soorten groenten en fruit [4]. Per portie (50 gram) gaat het om maar liefst 3 gram vezels. Daar profiteert ook je spijsvertering van, want vezels hebben een stimulerend effect op onze darmen.
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde 'vruchtgroente'. De avocado is hierin geen excentriekeling.
Avocado's bevatten relatief veel kalium, wat een gunstig effect heeft op de bloeddruk. Dat de consumptie van avocado's de bloeddruk verlaagt, is echter nooit aangetoond.
Wil je dat de avocado plant meer opzij groeit en zijtakken aan gaat maken? Dan kun je ervoor kiezen om de avocado plant te snoeien.
Een avocado begint als plant, maar zal uitgroeien tot een boom. Het duurt gemiddeld vijf jaar vooraleer je de eerste vruchtjes aan de avocadoplant zal zien. Met een beetje geluk groeien de eigenlijke vruchten pas na 7 jaar. Een levenswerk dus.
's Zomers kan de avocadoplant naar buiten. Zet hem wel op een zonnige, beschutte plek. Zorg ervoor dat je hem weer op tijd naar binnen haalt, want de plant kan niet tegen temperaturen lager dan 10°C.
Hij is precies goed en zal niet bruin zijn. Is de holte van het pitje als enigszins bruin, laat de avocado dan liggen. Hij zal te rijp zijn en waarschijnlijk bruin van binnen. Je kunt de bruine stukken overigens prima wegsnijden en de rest nog wel eten.
De slierten zijn namelijk de vaatbundels die de voedingsstoffen en water in de vrucht brengen. Ze worden ook wel gezien als het interne 'loodgieterswerk' binnen de boom en het verbinden van de avocado met de rest van de boom.
Houd hem in je hand en knijp er zachtjes in met je vingers. Geeft de schil gelijk mee en kun je de avocado makkelijk indeuken, tien tegen één dat 'ie dan al overrijp is en veel te zacht en bruin van binnen. Een perfect rijpe avocado is niet te hard en niet te zacht, en geeft een beetje mee als je de schil indrukt.
Avocado herstelt een beschadigde lever en bevat veel antioxidanten. Noten hebben een ontgiftende werking, omdat ze de lever helpen bij het elimineren van ammoniak (een stof die je lichaam aanmaakt als sommige organen slecht functioneren).
De avocado bestaat voor 30% uit vet, voornamelijk oliezuur. Dat is een onverzadigde vetsoort. Juist die vetten verlagen het LDL-cholesterol van het bloed en dat is weer goed tegen hart- en vaatziekten. Je krijgt dus goede vetten binnen, net zoals met olijfolie, vette vis en noten.
Avocado's bevatten goede vetten en veel omega-3 vetzuren. Deze zorgen ervoor dat je de anti-oxidanten lycopeen en bètacaroteen beter opneemt waardoor jouw huid straalt als nooit tevoren! Bananen zijn niet alleen rijk aan potassium maar ze bevatten ook vezels, vitamine B6, vitamine C en magnesium. Eten dus die hap!
Rauw eten
De avocado is het lekkerste wanneer deze rauw wordt gegeten. Je hoeft het dus niet te koken of bakken. Sterker nog: de beste voedingsstoffen verdwijnen wanneer je het opwarmt en de avocado kan ook wat bitter worden als je het echt gaat bakken of koken.
Als je al aan de avocado voelt dat 'ie rijp is, maar je wil 'm nog niet eten, dan kun je de hele avocado met schil en al gewoon in de vriezer leggen. Je kunt hem dan wel 4 tot 6 maanden bewaren!
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Opkrullende bladeren zijn een duidelijk signaal van je plant dat de wortels niet meer genoeg water uit de bodem kunnen opnemen.
De bovenkant is puntig en de onderkant is het ronde gedeelte. Deze gaat het water in. Pak een glas of bakje en vul deze met lauwwarm water. Neem drie satéprikkers of stevige tandenstokers en steek deze op gelijke hoogte in de avocado, een beetje boven het midden.
Vul de plantenpot met gat tot de helft met potgrond en perliet, en stop de avocadopit in de pot. Houd de pit vast en vul de pot met meer potgrond en perliet totdat de pit in de potgrond staat. De punt steekt boven de potgrond uit. Druk de potgrond zachtjes aan en zet de plantenpot met gat op de plantenschotel.