ROCKWOOL rotswol is onbrandbaar en voldoet aan EUROCLASS A1. Het verdraagt temperaturen tot boven de 1.000°C en veroorzaakt amper rook of toxische gassen.
Is steenwol brandbaar? Een van de grote voordelen van steenwol isolatie is de hoge brandwerendheid. Met een ontbrandingstemperatuur van 1100 °C is steenwol hittebestendig te noemen. Ter vergelijking: als een brand volledig ontwikkeld is, kan de temperatuur oplopen tot 1200 °C.
Het materiaal steenwol voldoet aan Euro-brandklasse A1. Het verdraagt temperaturen tot boven de 1.000°C en veroorzaakt nauwelijks rook of toxische gassen.
ROCKWOOL rotswol is onbrandbaar en verdraagt temperaturen tot boven de 1.000 °C. Het beperkt branduitbreiding, veroorzaakt nauwelijks of geen rook en geen schadelijke toxische gassen. Dit maakt ROCKWOOL rotswol een uitermate effectieve oplossing voor situaties waarin de hoogste eisen worden gesteld aan brandwerendheid.
Minerale isolatieproducten zijn nagenoeg onbrandbaar. Wat een groot voordeel is. Minerale isolatieproducten zijn onder andere glaswol, schuimglas en steenwol. Vaak worden minerale isolatieproducten toegepast in de vorm van dekens of platen.
Brandklasse glaswol
Net als steenwol is ook glaswol erg brandveilig. Het valt ook in de brandklasse A1,s0,d0. Vlammen kunnen zich minder snel verspreiden wanneer glaswol in de constructie aanwezig is. Daarom is glaswol ook brandwerend.
Steenwol wordt gebruikt voor warmte-isolatie in huizen. Steenwol is bestand tegen vuur en verdraagt temperaturen tot boven de 1000⁰C. Onder brandbelasting blijft de steenwolstructuur intact. Ook blijft de steenwol isoleren en de draagconstructie beschermen.
Er zijn brandwerende gipsplaten, brandvertragend MDF, brandvertragend spaanplaat en houtvezelcementplaten. Ook Fermacell Aestuver en Firepanel A1 zijn brandwerende platen.
Waarom staan er pijlen op ROCKWOOL Rocksono Base Vario? Rocksono Base Vario heeft een speciale zijkant die tot wel 50 mm ingedrukt kan worden. De plaat is hierdoor altijd klemmend aan te brengen zonder hem op maat te hoeven snijden. De pijlen op de isolatie wijzen naar de indrukbare rand.
Glaswol is hittebestendig en zal nooit vlam vatten en is hiermee één van de meest brandveilige isolatiematerialen dat er te verkrijgen is. Naast het feit dat glaswol hittebestendig is, zullen er bij aantasting door vuur geen schadelijke stoffen vrij komen.
Conclusie. Voor de consumenten adviseren wij altijd om voor een steenwol geïsoleerde kachelpijp te kiezen. Deze geïsoleerde rookkanalen kunt u in verscheidene diameters op onze site bekijken.
Een brand ontstaat sneller dan je denkt. Via openingen in het buitenspouwblad kan het wegbranden van onkruid, het afbranden van verf of lassen al leiden tot brand. Ook de aansluiting van een plat dak met een opgaande gevel vormt een risico als daar werkzaamheden met open vuur plaatsvinden.
Alle glaswolisolatie van ISOVER is onbrandbaar, wat betekent dat deze glaswolisolatie je woning op-en-top brandveilig maakt. In geval van brand versnelt ze de verspreiding van een brand niet en verspreidt ze ook geen giftige rook.
Minerale wol heeft een hogere ontbrandingstemperatuur dan EPS of PUR, maar ook glaswol ontbrandt rond de 700 °C, en steenwol bij 1100 °C. Bij een volledig ontwikkelde brand kunnen temperaturen oplopen tot 1200 °C.
De lambda waardes van beide wolsoorten liggen tussen de 0,031 en 0,040, wat overigens een prima score is en betekent dat glaswol en steenwol alle twee goede isolatiematerialen voor warmte isolatie zijn. Toch geldt over het algemeen dat glaswol net wat beter isoleert dan steenwol.
Verschil glaswol en rotswol
Het verschil tussen glaswol en rotswol (ook wel steenwol genoemd) zit in eerste instantie in de basis. Bij glaswol zijn dat gerecycleerde glasscherven, gecombineerd met zand, kalk en andere natuurlijke grondstoffen. Bij rotswol is dat vulkanisch gesteente (basalt).
Het werken met minerale wol (steenwol en glaswol) levert geen gevaar op voor de gezondheid.
In 2020 stootte het bedrijf bijna 219 ton ammoniak uit, een vorm van stikstof. Rockwool is daarmee de op twee na grootste ammoniakvervuiler van Nederland.
Prop nooit zachte isolatiematerialen uit minerale wol, zoals glaswol, wanneer je jouw dak isoleert. Waarom niet? Het heeft geen zin om bijvoorbeeld 18 cm isolatie samen te drukken wanneer je maar 10 cm plaats hebt. Het zal de goed isolerende werking van jouw isolatie tenietdoen.
Door de unieke structuur van cellenbeton biedt Ytong de optimale brandveiligheid. Bij een eventuele brand behoudt cellenbeton al zijn eigenschappen. Ytong blokken zijn onontvlambaar, onbrandbaar, vervormen niet, scheiden geen giftige gassen af.
Trespa® platen zijn niet onbrandbaar, maar voldoen wel aan alle Europese regels op het gebied van brandveiligheid. Ze hebben een B1-clasifisering, wat inhoudt dat het materiaal moeilijk ontvlambaar is en ervoor zorgt dat een brand zich minder snel verspreid.
We verdelen OSB en constructieplaten die voldoen aan de bouwmateriaalklasse B1 volgens DIN 4102. Uitgebreide testseries van deze brandvertragende OSB platen hebben aangetoond dat deze zelf bij langdurige blootstelling aan vlammen, geen brand vatten.
Welk materiaal isoleert goed tegen de warmte? Steenwol of glaswol wordt vaak als isolatiemateriaal voor thermische isolatie (warmte) gebruikt. Ook op het gebied van geluidsisolatie is dit materiaal aan te bevelen. Glaswol is een van de meeste gebruikte isolatiematerialen vanwege de makkelijke toepassing.
Welk materiaal je best gebruikt? Minerale isolatiematerialen zoals glaswol of rotswol zijn niet brandbaar en dus zeer brandveilig. Sterker nog: bij een brand versnelt die isolatie de uitbreiding van het vuur niet en verspreidt ze ook geen giftige rook.
De irritatie ontstaat door minuscule wondjes van de vezels die in de huid prikken. In eerste instantie krijgt je last van (soms heftige) jeuk. Die jeuk is meestal de volgende dag weer verdwenen. Na een aantal weken nemen de klachten af, maar na een periode van rust (bijvoorbeeld vakantie) beginnen ze weer.