De beste stoffen tijdens het tropische weer zijn katoen, linnen of een lichte wolsoort. Katoen is een goede optie omdat het hitte niet opvangt én omdat het vocht laat wegtrekken. Bye bye zweetplekken. Ook linnen is een natuurlijke stof die hitte meer buiten houdt dan andere stoffen.
Lichtgewicht en lichtgekleurde kleding van dun geweven materialen die ademen, zoals katoen en linnen. Ook sneldrogende en vochtafvoerende kleding van polyester of nylon zijn perfect, vooral als de luchtvochtigheid wat hoger is (zoals in de tropen).
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor in de zomer.
Linnen. Katoen draag je het hele jaar door, maar linnen daarentegen is een écht zomerstofje. Van alle materialen is dit misschien wel het koelste stofje: linnen laat lucht door en neemt snel vocht op.
Synthetische stoffen (zoals polyester en nylon) houden het zweet gemakkelijk vast. Plantaardige stoffen zoals katoen en linnen zijn luchtiger, wat een prettige oplossing biedt. Zowel cafeïne, alcohol als pittig eten hebben als eigenschap de lichaamstemperatuur te laten stijgen.
Katoen en linnen
In natuurlijke, plantaardige materialen zweet je het minst omdat ze lekker luchtig zijn. Ze 'ademen'. Ga daarom voor katoen of linnen in plaats van synthetische materialen. Een leuke linnen broek bijvoorbeeld, of een luchtig jurkje van dunne denimstof.
Katoen en linnen zijn heerlijk luchtig, omdat ze ademen. Hierdoor zweet je er minder in en zijn het dus betere opties in de hitte dan synthetische materialen.
Kies in de zomer vooral luchtige, natuurlijke stoffen
In de zomer heb je behoefte aan kleding die luchtig is, niet te strak zit en ervoor zorgt dat je lichaam niet in de eigen zweet baadt. Daarom kies je voor natuurlijke stoffen zoals katoen, linnen, bamboe en zijde.
Viscose is rekbaar en comfortabel om te dragen, maar absorbeert niet erg en doet u veel zweten. Pas op dat u dit materiaal niet draagt bij warm weer, want viscose is zwaar om te dragen.
Polyester is een ademende stof
Dat kan een voordeel zijn als je slechts gemiddeld zweet. Maar zweet je veel, dan weet je dat deze stoffen zorgen voor natte en donkere vlekken op je kleding, niet zo aangenaam natuurlijk. Polyester of polyamide nemen juist geen vocht op, maar sturen het naar buiten.
Linnen heeft de bijzondere kwaliteit dat het de warmte van je lichaam reguleert. Bij warm weer ademt de stof en zorgt linnen er zelfs voor dat de lucht tussen de stof en het lichaam koeler is dan de lucht in de omgeving. De vezels van linnen kunnen veel vocht opnemen, zonder dat de stof vochtig gaat aanvoelen.
Je doet er dan goed aan om wijde kleding te dragen van katoen. Je zult bij dit soort warmte temperaturen ongetwijfeld iets zweten. Kies daarom voor kleding met printjes, zweetplekken vallen dan veel minder op! Aanraders zijn: zomerjurkjes, mini rokjes, tuniekjes en shorts.
Omdat katoen gemaakt is van een natuurlijke vezels, ademt de stof beter. Zo wordt transpiratievocht snel opgenomen en blijft je katoenen kleding de hele dag fris. Polyester is daarentegen geen ideale stof voor hoge temperaturen. Pure polyester neemt vocht namelijk slecht op, waardoor de stof zweterig kan aanvoelen.
Katoenen kleding is één van de favorieten tijdens warm weer. De stof staat bekend om het ademende effect en vangt nauwelijks hitte op. Ideaal om je koel te houden tijdens de warme dagen. Nog een mooie bijkomstigheid: katoen trekt vocht weg waardoor je minder kans hebt op vervelende zweetplekken.
Katoen is een natuurlijk materiaal en is dus ventilerend - enig 'nadeel' is dat een katoenen badjas net iets minder beschutting/warmte zal bieden dan een fleece badjas. Hij is dus wat koeler.
Het antwoord op die vraag ligt eigenlijk voor de hand, want dat is wol. De schapenvacht is van nature al isolerend en vochtafdrijvend en is dus ideaal voor in de winter. Verder kunt u fleece dragen om uzelf te verwarmen. Het materiaal is lichter dan wol, maar net zo isolerend en snel drogend.
Viscose/Rayon
Je zou denken dat het de stof daarom luchtig maakt, maar niks is minder waar. Net als de andere synthetische stoffen, laat viscose geen lucht door en wordt het zweet opgehoopt in het textiel. Dit kan naast ongemak ook nog eens huidirritatie veroorzaken, met name bij de oksels.
Viscose is ook duidelijk minder kwaliteitsvol dan bijvoorbeeld katoen: het is zwakker, voelt koud aan, en het heeft een neiging tot krimpen en kreuken. Hoe was je het? Viscose is minder sterk als het nat is en het kledingstuk zal door het wassen waarschijnlijk veranderen.
Tencel heeft de eigenschap dat je het behaaglijk warm hebt zonder dat het gaat broeien of zelfs zweterig wordt.
Dit zijn de beste stoffen om te dragen tijdens een hittegolf
Blijf in elk geval weg van kunststoffen zoals polyester en viscose, en kies in plaats daarvan voor natuurlijke materialen. Deze stoffen helpen je het hoofd koel te houden, en zijn bovendien een duurzame optie.
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort. Gelukkig vind je kledij in deze natuurlijke materialen tegenwoordig niet alleen in het duurdere segment.
Luchtige stoffen: linnen
Nog zo'n op-en-top luchtig stofje is linnen, dat afkomstig is van de vlasplant. De kenmerken komen overeen met katoen, alleen kreukt de stof veel sneller. Linnen laat nog gemakkelijker lucht door, waardoor het een echt zomerstofje is!
De voordelen van modal
De gladde en zachte stof voelt erg comfortabel aan. Daarnaast is modal een ademende stof die 50% meer vocht opneemt dan katoen. De stof voelt dus niet zweterig of plakkerig aan. Ook is modal makkelijk te verven, omdat er minder energie en chemicaliën nodig zijn dan bijvoorbeeld bij katoen.