Hout neemt tijdens de groei CO2 op, en dit blijft opgeslagen in het hout wanneer een houten woning wordt gebouwd. De gekapte bomen worden duurzaam herplant in Finland, waar een duurzaam bosbeheer een vereiste is. Door te bouwen in hout draagt u uw steentje bij aan het milieu, en het bereiken van het klimaatakkoord.
Onderhoudsvriendelijk. Eens in de zoveel jaar moet een houten huis met beits behandeld worden en dat kunnen de meeste bewoners makkelijk zelf. Het is dus erg onderhoudsvriendelijk. Daarnaast zorgt houtbouw voor een goede balans in luchtvochtigheid en frisse lucht waardoor een gezond leefklimaat ontstaat.
Hout is gezond
Onderzoek toont zelfs aan dat wonen in een houten huis en werken in een houten gebouw onze stressniveaus vermindert, onze hartslag verlaagt, kinderen kalmeert, de concentratie verbetert en de luchtvochtigheid reguleert. Een geschenk van de natuur voor ons dus.
Het hout dat wordt gebruikt voor uw Noorse woning komt rechtstreeks uit Scandinavië omdat hier al eeuwen gebouwd wordt met hout.
Is een houten woning duurder dan een woning gebouwd in steen of beton? Nee, een houten woning is doorgaans (veel) goedkoper dan een traditioneel gebouwde woning. Dit wordt grotendeels veroorzaakt doordat er veel minder manuren nodig zijn voor het bouwen van een houten woning.
Ze rotten al snel weg, hebben veel onderhoud nodig en gaan minder lang mee dan stenen huizen. Bij de eerste de beste storm waaien ze om en bij een overstroming drijven ze weg. Hout wordt aangetast door schimmel, de boktor en houtworm.
Doorgaans zijn hypotheekverstrekkers terughoudend als het gaat om de financiering van houten woningen. Algemeen is de opvatting dat houten huizen sneller hun waarde verliezen omdat hout als natuurlijk materiaal sneller kan rotten en de brandrisico's groter zijn dan bij regulier gebouwde woningen.
Het duurzame karakter ervan zou de oplossing moeten zijn voor ons huizentekort en zelfs voor het klimaatprobleem. Toch is slechts twee procent van de Nederlandse huizen van hout. Als nieuwe speler op de huizenmarkt kan de houtsector namelijk op obstakels rekenen. Één daarvan is de strijd met de traditionele bouw.
Deze traditie is in het hele noordelijke gebied van Europa overgenomen. Ook in Finland, Noorwegen, Denemarken en de Baltische staten zijn de houten huizen geschilderd in Zweeds rood. De kleur vindt zijn oorsprong in het pigment, dat als bijproduct van de koperwinning vrijkwam.
De huizen in Zweden zijn goedkoper dan in Nederland. Dat komt omdat ze veelal van hout worden gemaakt (Nederlandse huizen zijn meestal van baksteen).
Waarom bouwen Amerikanen hun huizen niet steviger? Weinig woonhuizen zijn bestand tegen winden van 300 km/per uur. Bakstenen gebouwen blijven beter staan, maar hebben dan vaak schade aan fundamenten of ernstige scheuren waardoor ze alsnog onbewoonbaar zijn.
De minimale levensduur van een houten huis is 50 jaar. Dat van een stenen woning is 120 jaar. Meer dan de helft korter dus.
Een groot deel van het huidige Finland maakte meer dan 6 eeuwen lang ook deel uit van Zweden. Toen Finland in 1917 onafhankelijk werd, werd het dus ook geen deel meer van Scandinavië maar velen associëren Finland nog steeds met Scandinavië.
Deze woningen zijn noodwoningen die hun weg naar Nederland vonden in de jaren na de Tweede Wereldoorlog, op het moment dat Oostenrijk kampte met een groot voedselgebrek. De huizen konden hierdoor gedeeltelijk in natura worden betaald en geruild tegen gedroogde groenten, vis en aardappelen.
De rode verf bevat conserverende componenten. Het was een goedkoop alternatief om aan te brengen op het onbehandelde hout van de huizen. Zo waren de huizen beter beschermd tegen barre weersomstandigheden. Daarnaast heeft het faluröd een bijzondere uitstraling bij variërend licht, beter gekend als het changeant effect.
Finnen zijn in het algemeen rustige en gesloten mensen, maar als je eenmaal contact hebt zijn ze erg warm en vriendelijk. Ongeveer 80% van de Finse bevolking leeft in een stad. Ondanks dat is Finland is erg dunbevolkt, er wonen 17 mensen per vierkante kilometer. Ter vergelijking: in Nederland zijn dit er 418.
Vroeger werd de hoogte van de belastingen bepaald aan de hand van de breedte van de gevels. Amsterdammers bouwden hun huizen daarom zo smal mogelijk om hoge belastingen te vermijden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het smalste huis ter wereld in Amsterdam staat.
Er is weinig geschikte bouwgrond en bouwers hebben te maken met een tekort aan vakkundig personeel. In de hele bouwbranche is -net als in andere branches- een groot personeelstekort. Daardoor is arbeid duurder en stijgen de kosten om woningen te bouwen.
Niet enkel resulteert een houten woning in de winter in een warm huis, in de zomer zorgt het juist voor een koel huis. Anders dan bij stenen of beton, houdt het hout zelf nauwelijks warmte vast. Hierdoor koelt de woning ook snel af. Daarnaast voelt een hout in huis gevoelsmatig ook warmer aan dan steen of beton.
Als kostenindicatie kan worden gesteld dat de prijs van een houten woning rond de 550 euro per m³ ligt, maar uiteindelijk is de prijs grotendeels afhankelijk van uw eigen wensen.
Houtbouw is duurzame bouw. Houten woningen hebben namelijk als groot voordeel dat het hout CO² opslaat en tijdens het gebruik ook vasthoudt. Pas als de woning zou worden afgebroken, komt deze CO² vrij. Dat staat in schil contrast met cementproductie waarbij juist veel CO² vrijkomt tijdens het bouwproces.