Een kleine uitleg over het maken van de /R/: De /R/ kan op 2 verschillende manieren uitgesproken worden; - met de tongpunt vlak achter de tanden (trilling van de tongpunt voor in de mond; tongpunt /R/). - als trilling achter in de keel (huig /R/).
De Gooise-r is op het moment veruit de populairste r-klank in Nederland. Maar in het verleden was bijvoorbeeld de Franse-r (de keel-r die veel in Limburg gebruikt wordt) ontzettend populair bij de Haagse elite. "Op een gegeven moment raakte de Gooise-r opeens heel erg in de mode en dat komt door Kinderen voor Kinderen.
In de taalontwikkeling komen de 'l' en de 'j' vroeger dan de 'r', en die zijn allebei familie van de 'r' dus de kinderen gaan de 'r' gewoon vervangen door een 'l' of 'j'. Dat is een normaal verschijnsel, dus zeker op de leeftijd van 5 jaar. Je hoeft er niets aan te doen.
Niemand spreekt de r altijd hetzelfde uit." Van Oostendorp: "De Gooise r wordt vaak gelinkt aan die regio, maar eigenlijk komt die r vanuit Hilversum. In de media hoor je zo vaak de airrrr, maar het is nooit bewezen dat de verspreiding van die uitspraak ook daadwerkelijk door de media komt."
De eerste R staat voor een klinker en wordt licht gerold uitgesproken. De meeste mensen doen dat door hun huig te laten trillen. De tweede R klinkt veel vloeiender: Rotterrrrdam. Ook bij de volgende woorden rolt de R lekker door: ja hoorrrr, pakkie boterrrr.
De Gooise r is de uitspraak van het foneem /r/ zoals men die, althans in naam, vooral in de Nederlandse streek het Gooi (provincie Noord-Holland) bezigt.
Kinderen rond de leeftijd van 1 jaar spreken nog niet, maar de non-verbale communicatie is in principe al wel in volle ontwikkeling. Heeft je kind het moeilijk om samen te lachen of te spelen, is er weinig oogcontact, gebaren, gebrabbel of andere geluiden? Dan kan het zeker geen kwaad een logopedist te contacteren.
De laatste n van een woord hoeft niet uitgesproken te worden als die volgt op een onbeklemtoonde e (sjwa): [openə], [komə], [deurə], [tegə] enzovoort. Onder invloed van de spelling bestaat soms de neiging om elke slot-n uit te spreken, maar dat klinkt onnatuurlijk nadrukkelijk.
De g wordt vooral richting het zuidoosten steeds palataler en 'zachter', en is dus vooral in Zuidoost-Brabant en Limburg hoorbaar anders dan de harde g.
Het gemiddeld aantal fonemen per taal is 35. In het Nederlands zijn er ongeveer 40, en het Engels heeft er ongeveer 44.
1) (Hoofdletter) Romeins getal 80; Réaumur (op thermometers); recipe: men neme (op recepten); radix: wortel (rekenkunde) 2) (kleine letter) r., radius: straal; resultante (in natuurkunde); recto: op rechterzijde van blad (ook r°).
De letter R is de achttiende letter in het moderne Latijnse alfabet.
Beide zijn goed, maar er is wel een zeker verschil in stijl. Het verschil zit 'm in de stijl: je kan is informeler en meer spreektaal. Bij het schrijven kun je beter kiezen voor je kunt. Tegenwoordig kom je in teksten steeds vaker de informele vorm je kan tegen.
Formele schrijfwijze. Maar.. als je correct en formeel wilt zijn, wordt wel de voorkeur gegeven aan kun je. Volgens veel taalgebruikers zijn de vormen je/jij zal, je/jij kan en je/jij wilnog niet geschikt voor de nette schrijftaal, al is het in de spreektaal geen probleem meer.
“Wie geen vreemde talen kent, weet niets van zijn eigen taal”, schreef de grote Duitse schrijver Johann Wolfgang von Goethe aan het einde van zijn leven.
Eén: de kosten voor een logopedische behandeling van een half uur bedragen liggen rond de 38 euro. Twee: logopedisten besteden gemiddeld heel veel tijd aan andere zaken dan directe patiëntenzorg. Veel meer dan andere paramedici. In economische termen: de productiviteit is laag.
Dat doe je zo: Duw met je duim achter je boventanden op de ribbeltjes • Leg het puntje van je tong op dit plekje • Zeg een aantal keer d (spreek uit: duh en niet dee). Bij de d beweegt je tongpunt, maar je lippen bewegen niet. Als je je tong in de goede positie hebt gebracht, kun je met de klanken gaan oefenen.
Je tongval is echt Gooisch
Dan zijn er bepaalde woorden die je jou nóóit zal horen zeggen: koelkast bijvoorbeeld, gebakje of wagen. Voor jou is het namelijk ijskast, taartje en auto. Overigens wel uitgesproken als 'oto' hè. En je stopzinnen zijn ' liever verwend dan verwaarloosd' en 'beter te duur dan niet te koop'.
Nassen betekent met smaak eten en is afgeleid van het Jiddische woord naschen wat snoepen betekent.
Als je in Rotterdam-Noord bent zegt je 'in Noord' en in Rotterdam-Zuid zeg je 'op Zuid'. Dat komt omdat Zuid officieel een eiland is. Rotterdam kocht namelijk een groot gedeelte van het eiland Feijenoord in 1591.