Gebruik geen zeep om je voeten te wassen; hiervan wordt de huid weker. Zorg voor goede sokken: ze mogen niet te groot zijn en niet te klein, naadloos zijn en hiel- en teenbescherming bieden. Ook moeten ze het vocht van de voet goed af kunnen voeren.
Ontstaan blaren
Een blaar ontstaat door langdurige wrijving op de huid. Dit kan veroorzaakt worden door intensief sporten (denk aan de langeafstand-wandelaars tijdens de vierdaagse), maar ook door het dragen van verkeerde schoenen of sokken. Zo kunnen te ruime of te krappe schoenen gaan schuren rondom de voet.
Lievelingsplek van blaren: de hiel. Constante druk of wrijving leidt uiteindelijk tot het loslaten van de opperhuid (de bovenste huidlaag) van de onderliggende huidlagen. Er ontstaat dan een blaar met weefselvloeistof erin. Deze vloeistof vormt een kussentje op de wond om zichzelf te beschermen tegen nog meer druk.
Dit kun je het beste doen als je een blaar hebt
Plak een blarenpleister over de blaar. Ook bij beginnende blaren (rode huid) kun je een blarenpleister gebruiken. Heb je te veel last van de blaar om nog te kunen lopen (bijvoorbeeld door de dikte van de blaar), prik deze dan door.
Een blaar ontstaat door wrijving en drukpunten op je voet door je schoenen. Hoe meer en hoe dichter jouw nieuwe schoenen op je huid zitten, hoe meer wrijving en druk je ervaart. Zorg ervoor dat je jouw nieuwste aankoop niet te dicht op je huid laat zitten. Dit doe je door dikke sokken te dragen tijdens het inlopen.
Gaat u afstanden lopen van meer dan 20 kilometer en u bent blaar gevoelig dan moet u medium dikke wandelsokken gebruiken. Loopt u afstanden van maximaal 15 kilometer en u bent blaar gevoelig dan is ook de dunne versie geschikt. Bent u niet blaar gevoelig dan kunt iedere anti-blaar sok aantrekken.
Heb je veel last van blaren, dan kun je overwegen om je kwetsbare plekken in te smeren met vaseline of Gehwohl. Dat vermindert de wrijving. Ook kun je preventief de zogenaamde 2de huid blarenpleisters plakken of met sporttape je kritieke plekken afplakken.
Veel kwaliteit schoenen zijn gemaakt van kwaliteitsleer. Leer staat namelijk bekend om het feit dat het ''ademt'' en bovendien vormt leer zich na een tijd helemaal naar de voet. Dit zorgt voor ultiem comfort en voorkomt het ontstaan van blaren.
In principe heelt een blaar vanzelf en hoef je hiervoor niet naar de huisarts. Het is wel verstandig om je huisarts te raadplegen wanneer je last hebt van een ontstoken blaar. Een ontstoken blaar is rood van kleur en bevat pus in plaats van helder vocht.
Je kunt met een blaar prima kilometers maken, mits je 'm goed behandelt. De pijn kan het wandelplezier wegnemen, maar door de blaar goed af te plakken, moet de pijn afnemen. Blarenpleisters zorgen namelijk voor een soort tweede huid die de blaar beschermt.
Hoe lang duurt het door een blaar geneest? Als je een blaar met rust laat, geneest hij vrij snel. 'Blaren verdwijnen binnen een paar dagen uit zichzelf,' aldus Gohil.
Over het algemeen zal een blaar die doorgeprikt is vrij snel genezen. Wanneer de huid of het vel nog op de plek zit, dan beschermt dat het weefsel er onder al een beetje. Deze huid zal droger en harder worden, net als het weefsel eronder. De blaar zal dan meestal na ongeveer een week zo goed als weg zijn.
Preventief tapen tegen blaren doe je trapsgewijs. Je begint buiten de kwetsbare plek. De tweede strook overlapt de eerste een klein beetje. Afhankelijk van het te tapen onderdeel blijf je stroken doorplakken tot je voorbij het pijnlijke deel bent.
Druppel Betadine Oplossing direct vanuit het flesje op de open(geprikte) blaar. Je kunt hiervoor ook een watje of steriel gaasje gebruiken. Je kunt eventueel ook Betadine Zalf op de wond smeren. Dek de blaar goed af met een pleister om te voorkomen dat er vuil en bacteriën inkomen die een infectie kunnen veroorzaken.
Ook werkt zinkzalf goed bij blaasjes, zoals waterpokken, krentenbaard of blaren. Het zorgt ervoor dat de hoeveelheid vocht afneemt en het blaasje indroogt. Ook worden blaasjes die ontstaan zijn door een kinderziekte, dankzij zinkzalf minder besmettelijk en verdwijnen ze sneller.
Knip de losgekomen huid voorzichtig weg en spoel de wonde meteen met veel water zodat je al het vuil verwijdert. Gebruik vervolgens een reinigingsspray om potentiële infecties tegen te gaan. Bij open blaren helpt DermaPlast EFFECT, een hydrocolloïdepleister die de genezing bevordert.
Thermische sokken, beter bekend als thermosokken, bieden optimaal comfort en helpen voorkomen dat je koude voeten krijgt. Om dit te bewerkstelligen zijn de sokken veelal gemaakt van specifieke materialen en dan met name van wol. De bekendste wolsoorten voor sokken tegen koude voeten zijn merinowol of alpacawol.
Je kunt dus het beste katoenen of wollen sokken dragen. Dat zijn materialen die ventileren en je voeten droog houden. Draag hierbij cederhouten inlegzolen, die houden het vocht vast en hebben een anti-bacteriële werking.
Natte kranten
Haal de volgende morgen de natte kranten uit je schoenen en trek ze aan. Omdat het leer nu een beetje vochtig is, gaat het zich makkelijker naar de vorm van je voeten vormen. Dit heeft in principe hetzelfde effect als het dragen van natte sokken.
Maak een paar dunne sokken vochtig en draag deze in je nieuwe schoenen. Door het vocht gaat het leer uitzetten en wordt het soepeler. De schoen vormt zich zo sneller naar je voet. Ook kun je je schoen aan de binnenkant nat maken en deze vervolgens aantrekken.
Tip 3: Vochtige pantysokjes of natte sokken
Maak een paar pantysokjes of dunne sokken vochtig tot nat en trek deze aan in je nieuwe schoenen. Door vocht gaat het leer uitzetten en wordt het soepeler. Zo vormt de schoen zich sneller naar je voet. Ook kun je je schoen aan de binnenkant nat maken en dan aantrekken.
Om te beginnen is het goed de droge voeten niet te lang te wassen. Droog ze goed, ook tussen de tenen. Smeer de (hiel)kloven in met een klovenzalf en plak vervolgens de kloven af. De pleister zorgt dat de crème goed intrekt en haalt de druk van de huid af.