Een carport biedt jouw voertuigen het hele jaar door bescherming tegen onder meer schadelijke vogelpoep, vuil, stof, Saharazand, hagel, hoge zonkracht en vallende takken.
Het bouwwerk bestaat in de gebruikelijke vorm uit een overkapte parkeerplaats die losstaand of aangebouwd kan zijn uitgevoerd. Door de overkapping zijn auto's in zekere mate beschermd tegen weersinvloeden zoals regen en hagel. De zijkanten van een carport zijn geheel of gedeeltelijk open gelaten.
3. Hoe ver van de scheidingslijn mag een carport komen? Bij het plaatsen van een losstaande carport aan de zijkant van je woning, moet je rekening houden met 3 meter tussen de poten en de perceelgrens. Plaats je een carport in je achtertuin, dan geldt 2 meter.
Een carport is dus een overkapping waaronder je auto kan staan. Hierdoor wordt je auto deels beschermd tegen weersinvloeden. De carport is vaak aan een huis gebouwd of bevestigd, maar hij kan ook los van het huis staan. Een carport wordt ook wel als open garage aangeduid.
De ideale afmetingen van een carport
Een gemiddelde personenauto is zo'n 4 meter lang en net geen 2 meter breed. Daarom raden wij een carport van tenminste 6 meter lang en 3,7 meter breed aan. Houd ook rekening met de toekomst.
Over het algemeen zijn er twee categorieën waarin een overkapping/carport valt. De meeste overkappingen zijn vergunningsvrij of licht bouwvergunningsplichtig. Voor het plaatsen van een carport voor of naast de woning is er zelden een vergunning nodig.
De meeste carports zijn vergunningsvrij of licht bouwvergunningplichtig. De woning wetgeving in Nederland schrijft dat carports in principe binnen de categorie van vergunningsvrije bouwwerken vallen. Dat geldt zowel als de carport voor, naast of achter het huis staat.
Heb je ruimte genoeg (meer dan 300 m2)? Dan mag je een carport van maximaal 90 m2 laten plaatsen. Daarnaast mag een carport maximaal drie meter hoog zijn om vergunningsvrij te zijn.
Een carport is een effectieve en niet al te dure oplossing om je auto droog weg te kunnen zetten. Voor een carport heb je meestal geen omgevingsvergunning nodig (voorheen bouwvergunning). Toch is het verstandig om dit te checken bij je gemeente. De regels verschillen namelijk per gemeente.
De woningwetgeving in Nederland schrijft namelijk voor dat carports in principe binnen de categorie van vergunningsvrije bouwwerken vallen. Dat geldt zowel als de carport naast of achter het huis staat. Belangrijk om te beseffen is dat een carport voor de wet hetzelfde is als een overkapping.
Een carport is een bijgebouw zodra de carport 2 of meer gesloten wanden en een dak heeft. Een carport mag je daardoor in de meeste gevallen bouwen zonder een omgevingsvergunning aan te vragen. Vergunningsvrij bouwen betekent uiteraard niet dat je regelvrij mag bouwen.
In veel gevallen kunt u een blokhut of tuinhuis plaatsen zonder een omgevingsvergunning aan te vragen. Een van de voorwaarden is dat uw tuinhuis niet hoger mag zijn dan 3 meter en u deze niet gebruikt als slaapkamer of keuken. De totale oppervlakte van 'bijbehorende gebouwen' mag niet meer zijn dan 30m2.
Afstand perceelgrens
De bijbouw moet minstens 3 meter van de perceelgrens blijven in de zijtuin en in de achtertuin is deze afstand vastgesteld op 2 meter.
Hoeveel gewicht kan jouw carport dragen? Onze adviseur kan beoordelen of jouw carport stevig genoeg is. Zonnepanelen brengen natuurlijk de nodige kilo's met zich mee. Voor een plat dak is dit maximaal zo'n 50 kilo per vierkante meter en bij schuine daken gaat het om maximaal 25 kilo per vierkante meter.
Hoewel carports worden behandeld als een terrasoverkapping, is in de meeste gevallen een bouwvergunning nodig omdat zij bijna altijd zichtbaar zijn vanaf de straat. Informeer altijd eerst bij je gemeente. Houd rekening met de maximaal toegestane hoogte.
Een bijbehorend bouwwerk, en dus ook een carport, moet namelijk binnen de 4 meter van het hoofdgebouw geplaatst worden. Staat de carport aan het hoofdgebouw vast? Dan mag deze dus maximaal 4 meter lang zijn!
Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
Als je een carport vergunning moet aanvragen, wat kost deze vergunning carport dan? Dat verschilt per gemeente, maar de kosten zijn ongeveer 2,5% van de bouwkosten met een minimum van 78,75 euro. De kosten kunnen wel flink oplopen, het verschil tussen gemeentes is groot.
Voor de voorkant (vóór de voorgevelrooilijn) gelden aparte maatstaven. De afscheiding mag tot 1 meter hoogte zonder omgevingsvergunning worden geplaatst. Wilt u vóór de voorgevel- rooilijn een afscheiding plaatsen die hoger is dan 1 meter, dan moet u hiervoor een omgevingsvergunning aanvragen.
Een eenvoudige dubbele houten carport kost tussen de 1100 en 1700 euro. Wanneer u toch kiest voor licht materiaal loopt de prijs op tot 8000 euro.
Je mag nooit hoger dan 30 centimeter boven de eerste bouwlaag bouwen en nooit hoger dan 5 meter. Verder mag de aanbouw niet dieper zijn dan 4 meter. Ook mag je de aanbouw alleen gebruiken als woonkamer, serre, berging, garage of bijkeuken. Je mag er dus geen bedrijfsactiviteiten zonder vergunning gaan doen.
Voor het bekleden van de onderzijde van je carport adviseren we een kunststof plaatdikte van 3 mm – 6 mm. De dikte die je nodig hebt, is afhankelijk van het regelwerk onder je carport. Als er circa 30 cm tussen je regelwerk zit, kun je 3 mm HPL wit of Alupanel gebruiken.