Zijn bruine eieren gezonder dan witte eieren? Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat de eikleur geen aanzienlijk effect heeft op de kwaliteit en samenstelling van een ei. Alle eieren lijken qua voedingswaarde op elkaar, ongeacht de grootte, eicode of kleur. Elk ei bevat dus ongeveer evenveel vitamines en mineralen.
Je zal het in de supermarkt vast wel eens hebben gemerkt: eieren met een bruine schaal zijn doorgaans duurder dan eieren met een witte schaal. Daar is een reden voor: kippen die bruine eieren leggen, zijn groter dan kippen die witte eieren leggen.
Een witte kip heeft minder voer nodig om hetzelfde ei te maken dan een bruine kip. Minder voer betekent minder grondstoffen en minder grondstoffen is per definitie duurzamer. Witte eieren zijn dus niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog eens een stuk efficienter om te maken. En dus goedkoper voor jou.
'Witte eieren zijn inderdaad duurzamer', zegt Thea van Niekerk, onderzoeker bij Wageningen Livestock Research. 'Witte kippen eten minder en leggen meer eieren per jaar dan bruine kippen. Er is dus minder grondstof en transport nodig, en dat is beter voor het milieu. '
Is een bruin ei gezonder dan een wit ei? Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip.
Genen bepalen de kleur
De kleur wordt bepaald door het ras en is genetisch bepaald. Het is daarbij niet zo dat bruine kippen bruine eieren en witte kippen witte eieren leggen. Ook witte kippen kunnen bruine eieren leggen.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Het beste ei voor je geld krijg je volgens Bestman als je eieren met twee of drie Beter Leven-sterren koopt. Dat zijn eieren van Kipster, Rondeel, Eko, Demeter, vrije uitloop, biologische of biodynamische. ,,Dan weet je zeker dat de kippen, als het kan, weer naar buiten mogen.
Ga voor eieren met een topkeurmerk: Biologisch (het groene blaadje), Beter leven 2 of 3 sterren, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof. Lees meer over de keurmerken in de Keurmerkenwijzer. In de buurtwinkel of op de markt kun je ook nog kooi-eieren aantreffen.
Voor je gezondheid maakt het niets uit welk ei je eet. De eieren zijn allemaal even (on)gezond. De Consumentenbond testte 17 merken biologische, vrijeuitloop- en scharreleieren. Daaruit blijkt dat de samenstelling van vet en cholesterol bij alle eieren vrijwel hetzelfde is.
Biologische eieren zijn het duurst, scharreleieren het voordeligst.
Een bruin ei kost 7 à 8 cent meer dan een wit ei. Gemiddeld kosten witte exemplaren zo'n 16 cent, terwijl de bruine circa 24 cent per stuk opbrengen.
Met haar oortoefjes is de araucanakip is niet alleen wat haar uiterlijk betreft een bijzonder kippenras, maar ook haar eieren zijn heel speciaal: die hebben een groene tot blauwe kleur. De araucanakip is een goede legger die 180 tot 200 en meer eieren per jaar produceert.
Het is genetisch bepaald welke kleur ei een kip legt. Het ene ras legt witte eieren en het andere legt bruine eieren. Je kunt ook aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren: kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en die met witte oorlellen een witte.
Feitje 1: Een geverfd ei kun je veilig eten
Heb je een gekleurd, gekookt ei in de winkel gekocht? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Er is wel een kleine kans dat de kleurstof door de schaal is gedrongen, maar dat is echt geen ramp. Voor deze eieren moet verplicht een veilige, onschadelijke verf gebruikt worden.
Nadat je ei dus minimaal drie dagen heeft gelegen, kun je 'm nog tot zeker 3 weken na het leggen opeten. In deze periode smaken de eieren het beste en pellen ze het gemakkelijkst. In de winkel wordt zelfs een houdbaarheid van 28 dagen na het leggen aangehouden.
Kun je de eerste eieren van een kip eten? Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn.
Wij halen onze eieren zoveel mogelijk uit Nederland en kennen onze boeren graag persoonlijk. Zo ook de Familie van Ginkel, die al sinds 1964 aan het boeren is. Ze zijn sinds 2004 trotse eigenaren van 15.000 biologische kippen in het mooie Renswoude.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12. Bak je je spiegelei in boter of margarine verrijkt met vitamine A en D, dan voeg je wat extra vitamine A en D toe.
Waar voorheen het bruine ei werd geassocieerd met 'scharrel' en 'diervriendelijk', komt inmiddels steeds meer het besef dat het witte ei helemaal niet onder doet voor het bruine ei. Deze eieren zijn goedkoper en wordt door supermarkten ook wel in de markt gezet als het 'klimaatvriendelijke ei'.
De rijkste bronnen van groenten met omega 3-vetzuren zijn veldsla, postelein en spruitjes. Een gewoon ei bevat ongeveer 0,1 gram aan omega 3-vetten. Omega-3-eieren zijn afkomstig van kippen die lijnzaad gemengd door het gewone voer krijgen. De eieren bevatten daardoor ongeveer 6 keer zoveel omega 3 als een gewoon ei.
Kleine kippen worden ouder
De typische bruine legkippen worden vaak niet ouder dan 3 tot 5 jaar. Dat komt omdat ze gefokt zijn om extreem veel eieren te leggen.