Als de ribbenkast voor je gevoel wat vast zit, kan dat komen door stress, een verkeerde houding of ademhaling. Door een aantal simpele oefeningen toe te passen ontstaat er vanzelf weer ruimte.
Pijn aan de ribben wordt vaak veroorzaakt door een kneuzing van de tussenribspieren of een breuk van één of meerdere ribben. Dit kan erg heftige pijn zijn en u kunt er veel last van krijgen. Een kneuzing of breuk bij de ribben komt vaak door een ongeluk, val, stoot of klap tegen de borstkas.
Meestal aan één zijde van de romp. De pijn kan hevig, schietend en/of scherp zijn en kan continu of aanvalsgewijs aanwezig zijn. De pijn wordt vaak erger door bewegingen zoals bukken, hoesten of (diep) ademhalen.
Pijn in het midden van de rug. Een steek in de zij wanneer u sport of beweegt. Pijn wanneer u niest of hoest. Pijn rond de ribben of op de borst (een drukkend gevoel)
De middenrifspier is een grote koepelvormige spier die de borstholte scheidt van de buikholte. De spier is aan de voorkant verbonden met een aantal ribben, de onderkant van het borstbeen en aan de achterkant aan een aantal wervels.
Het is belangrijk is om niet dingen te forceren. Bouw langzaam uw dagelijkse activiteiten zoals sport op, om terugval te voorkomen. Een arts kan niet veel doen aan een gekneusde rib. Wel kunt u pijnstillers nemen, zoals paracetamol, om te zorgen dat u diep kunt blijven ademhalen.
De oorzaak van pijn rondom de ribben is in veel gevallen een ontsteking van één of meerdere tussenribspieren. Als een tussenribspier ontstoken is, dan ontstaat pijn rondom je ribben. De mate van pijn varieert van een matige, beklemmende pijnsensatie tot een intense en stekende pijn tussen de ribben.
Ga op uw rug liggen met een kussen onder uw hoofd en een ander kussen onder uw knieën. Plaats een hand op het bovenste deel van uw borst en een hand net onder uw ribben op uw buik. Adem langzaam in door uw neus en voel hoe uw buik zachtjes tegen uw hand drukt.
Het middenrif is een spierplaat die de borstholte scheidt van de buikholte. In het middenrif zit een opening, waar de slokdarm doorheen gaat. Als deze opening wijder is dan noodzakelijk, spreken we van een middenrifbreuk. Een middenrifbreuk wordt ook wel 'hernia diafragmatica' genoemd.
Als de middenrifspier uitvalt, trekt de peesplaat niet meer goed naar beneden. Hierdoor ontstaat benauwdheid en kortademigheid, vooral wanneer u plat ligt of voorover bukt. De capaciteit bij inademen is beperkt, waardoor er ook problemen ontstaan tijdens inspanning en slapen.
Het kraakbeen van één of enkele ribben is ontstoken. Je borstbeen kan daarbij gezwollen zijn. Door de zwelling is bewegen, zuchten of hoesten vaak pijnlijk. Ook is je huid soms rood verkleurd op de pijnlijke plek(ken).
Bij het syndroom van Tietze is het kraakbeen tussen het borstbeen en de ribben pijnlijk. De pijn zit meestal aan één kant. Bij hoesten en niezen kan de pijn erger worden. Het is zeldzaam.
De elfde en de twaalfde rib zitten alleen vast aan de ruggenwervels. Ze zijn korter, waardoor ze geen verbinding kunnen maken met hogere ribparen of het borstbeen. Ze hebben een 'vrij' einde en worden dan ook zwevende ribben genoemd.
Hoe lang en hoe herstellen – Het herstel duurt ongeveer 5 tot 10 weken. Dit herstel kan alleen door rust. Tegen de pijn kan door een arts pijnstillers (bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen) voorgeschreven worden.
De alvleesklier
Het orgaan is ongeveer 15 cm lang en 1 - 3 cm dik. De alvleesklier ligt tussen de maag en de dunne darm in, achterin de bovenbuik. De alvleesklier heeft 2 belangrijke functies: Het maken van spijsverteringsenzymen, deze komen via de afvoerbuis van de alvleesklier in de dunne darm terecht.
U zult merken dat de hevigste pijn na enkele dagen al wat afneemt. De pijn kan echter lang aanwezig blijven, zelfs tot 6-12 weken na het ongeval, of soms zelfs nog langer. Bij een breuk kunnen scherpe botstukken schade geven aan de onderliggende longen.
Een middenrifbreuk geeft zelf geen klachten. Klachten ontstaan pas als de maag door de wijdere opening in het middenrif (gedeeltelijk) omhoog komt. De maag hoort normaal gesproken in de buikholte te liggen. Bij mensen met een middenrifbreuk kan een deel van de maag omhoog komen.
Symptomen. Een middenrifbreuk veroorzaakt op zich geen klachten, dus wordt meestal per toeval ontdekt. Typische klachten van reflux zijn zure oprispingen, zeurende/branderige pijn achter het borstbeen en slikproblemen.
Bekende symptomen van een middenrifbreuk zijn zuurbranden, misselijkheid en moeite met slikken. De behandeling van een middenrifbreuk bestaat uit medicatie om de maagzuurproductie te remmen, leefstijlaanpassingen en/of een operatie.
Spanning, stress of angst, benauwdheid door zware verkoudheid of astma en buikpijn zijn veel voorkomende oorzaken. Het kan zijn dat je al heel lang een disfunctionele ademhaling hebt, maar dat de klachten die er bij horen steeds erger worden. Allereerst is het belangrijk dat je weet wat er met je aan de hand is.
De nervus phrenicus is de zenuw die het middenrif doet samentrekken. Deze is kwetsbaar en raakt daarom nog weleens beschadigd, wat leidt tot een gehele of gedeeltelijke diafragmaverlamming.
Bij chronisch hyperventileren is er sprake van voortdurende hinderlijke lichamelijke en psychische klachten, zoals vermoeidheid, spierpijn, depressie, slapeloosheid, piekeren en concentratiestoornissen. De klachten ontstaan door een verkeerd ademhalingspatroon.
Bij een ribblokkade is er geen beweging van een rib ten opzichte van de wervel. Hierdoor wordt de beweeglijkheid van de gehele borstkas beïnvloed. Een ribblokkade kan ontstaan doordat de rib van positie is veranderd na bijvoorbeeld hoesten en niezen of een foutieve houding / beweging.
Heeft u pijn in de bovenbuik, rechts onder de ribben? Daar liggen uw lever en galblaas. In de galblaas kunnen galstenen ontstaan. Veel mensen hebben deze zonder dat ze er last van hebben.
Miltaandoening De milt bevindt zich in de buik aan de linkerkant van het lichaam. De milt zorgt voor een goede samenstelling van het bloed. Het is een belangrijk orgaan en behoort tot de bloed- en lymfevormende organen, waar ook de lymfeklieren en de lever bij horen.