Wat is (ex-)partnergeweld? (Ex-)Partnergeweld is iedere vorm van geweld tussen partners of ex-partners. Ook een (constante) geweldsdreiging wordt beschouwd als (ex-) partnergeweld. Hierbij gaat het om alle vormen van geweld; fysiek, emotioneel/psychisch, seksueel, financieel of online, en om stalking.
Geen enkele andere vorm van geweld komt zó vaak voor. De maatschappelijke en persoonlijke gevolgen zijn enorm. Ook voor kinderen: zij zijn vaak de (stille) getuigen. Huiselijk geweld is geweld wat zich afspeelt binnen de huiselijke sfeer en niet direct zichtbaar is voor de omgeving.
Dwingende controle meest voorkomende huiselijke geweld
Fysiek geweld varieert van dreigen met lichamelijke pijn of slaan, tot poging tot verstikking. Er is sprake van dwingende controle wanneer één persoon de ander sterk domineert en controleert.
Psychische mishandeling (ook wel emotionele - of geestelijke mishandeling genoemd) is het stelselmatig uitschelden, treiteren, vernederen, bedreigen, kleineren, overvragen, isoleren of elk ander gedrag dat een negatieve invloed kan hebben op de emotionele ontwikkeling van een kind.
De politie luistert aandachtig en zoekt samen met jou naar een oplossing. Als de politie op een adres komt waar ook kinderen zijn en de politie maakt zich zorgen over hun veiligheid, dan meldt de politie dit bij Veilig Thuis. Is de situatie voor kinderen erg gevaarlijk, dan grijpt de politie meteen in.
Huiselijk geweldplegers kunnen worden vervolgd en eventueel een gevangenisstraf krijgen. Voor mishandeling kan de straf zelfs worden verhoogd als het gaat om een gezinslid. Is er geen aangifte gedaan? De politie streeft er samen met het Openbaar Ministerie naar om de zaak ambtshalve te kunnen vervolgen.
Welke straf kan worden opgelegd? Maximale straf: vier jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 20.500,-. Met de juiste verdediging zal een dergelijke straf nooit worden opgelegd. Neem contact met ons op zodat we samen naar de best mogelijke oplossing kunnen zoeken: 035-3038110.
Word je door iemand in je omgeving gekleineerd, geïntimideerd of gepest? Dan kan er sprake zijn van geestelijke mishandeling. Geestelijke mishandeling wordt ook wel psychische of emotionele mishandeling genoemd. Langdurige en herhaalde geestelijke mishandeling levert grote spanningen op.
angst voor lichamelijk contact of juist zoeken van seksueel getint lichamelijk contact. seksueel agressief en dwingend gedrag ten opzichte van andere kinderen. niet leeftijdsadequaat seksueel spel. niet leeftijdsadequate kennis van seksualiteit.
Mishandeling is het bewust verwonden of pijn doen van een ander, door iemand bijvoorbeeld te slaan of te schoppen. Als je door iemand gekleineerd, geïntimideerd of gepest wordt, kan er sprake zijn van geestelijke mishandeling.
Als er sprake is van psychologisch geweld (pestgedrag enz.) kunt u een kopie van brieven, sms'en, stemopnames, video's enz. aan het dossier laten toevoegen. In elk geval mag u schriftelijke getuigenissen van getuigen meebrengen of aan bepaalde personen vragen of ze tijdens het onderzoek willen getuigen.
Iedere dreiging met geweld is strafbaar. Ook wanneer je gedwongen wordt iets te doen of juist niet te doen, zoals: “Als je je mond niet houdt, steek ik je huis in brand” of “Als je dit niet voor me doet, maak ik je af”, is er sprake van een strafbare bedreiging.
Na de aangifte start de politie een onderzoek. In de aangifte staat zoveel mogelijk over de mishandeling vermeld. Alles wat de politie tijdens zo'n onderzoek doet, bijvoorbeeld een buurtonderzoek, komt op papier.
Vaak wordt er gezocht naar getuigen en camerabeelden. En als jij weet wie de mishandeling gepleegd heeft, zal de politie ook deze persoon verhoren en de andere kant van het verhaal vastleggen. Als het onderzoek is afgerond, wordt alles in een dossier vastgelegd.
Veilig Thuis neemt meldingen aan die een professional doet op basis van het afwegingskader en voert binnen vijf werkdagen een veiligheidsbeoordeling uit (voorheen: triage). Op basis hiervan bepaalt Veilig Thuis welke vervolgstap nodig is. Hierover informeren ze de melder en de directbetrokkenen.
Het slachtoffer zelf kan aangifte doen. Het is ook mogelijk dat anderen namens het slachtoffer aangifte doen. Wil je een melding maken van huiselijk geweld of aangifte doen? Bel dan met het landelijke politienummer 0900-8844.
5 jaar bij overtredingen (10 jaar als je een taakstraf kreeg of de gevangenis in moest); 20 of 30 jaar voor misdrijven waarop maximaal 6 jaar straf staat; 80 jaar bij zedenmisdrijven.
Ook zonder dat je het ziet kan er sprake zijn van een vorm van kindermishandeling. Denk dan aan: schreeuwen, kleineren of bang maken. Kinderen kunnen op verschillende manieren slachtoffer zijn van kindermishandeling. Je kunt bijvoorbeeld geslagen of geschopt worden.
Psychische mishandeling valt in het Wetboek van Strafrecht onder mishandeling. Helaas wordt dit niet apart benoemd en is emotionele mishandeling moeilijk aantoonbaar. Voor een geslaagde aangifte van partnergeweld adviseert de politie bijvoorbeeld om bewijsmateriaal te verzamelen. Denk aan tekstberichten of filmpjes.
Iemand negatieve kritiek geven op alles wat hij of zij doet, denkt of zegt en de ander vernederen en beschuldigen. Bijvoorbeeld zeggen dat die persoon waardeloos, dom en gek is; Dreigen om de ander te verlaten; Het controleren van het gevoelsleven van iemand.