Wat houden de Buteyko ademhalingsoefeningen in? Bij de Buteyko ademhalingsoefeningen ga je bewust 'minder diep' leren ademen. Hierdoor treden er een aantal biochemische processen in je lichaam op waardoor je ademhaling steeds rustiger wordt. en je krijgt veel meer energie.
Tel eerst, bij een normale ademhaling, hoeveel seconden je inademt en uitademt. Stel dat je normaal 5 seconden inademt en 5 seconden uitademt, dan adem je nu opnieuw 5 seconden in en verleng je je uitademen naar 10 seconden. Je ademt dus twee keer zo lang uit als in. Doe dat nu de komende 2 minuten.
Adem eerst rustig in en uit, adem richting de buik. Voel dat de buik omhoog komt bij inademing en de buik naar binnen gaat bij uitademing. De ademhaling moet rustig en ontspannen zijn.
Leg je ene hand op je borst en de andere hand op je navel. Haal diep adem door de neus en zorg ervoor dat je de adem helemaal tot onderin de buik laat gaan. Kijk of het lukt om 6 tot 10 keer per minuut zo adem te halen gedurende 10 minuten. Doe deze oefening om te ontspannen bijvoorbeeld in bed als je niet kunt slapen.
Diepe ademhaling laat ons lichaam ontspannen, omdat het helpt het sympathische zenuwstelsel te reguleren. Het sympathische zenuwstelsel is verantwoordelijk voor onze “vecht of vlucht”-reactie en veroorzaakt een verhoging van de hartslag, ademhalingsfrequentie, bloeddruk en spierspanning.
Adem rustig in, niet te lang, en adem heel langzaam uit. Na de uitademing nog even wachten alvorens weer rustig in te ademen. Je kunt grofweg dit tempo vasthouden; adem 2 tellen in, adem 4 tellen uit en houdt de adem 2 tellen vast. Doe deze oefening minstens drie keer per dag, gedurende +/- 10 minuten.
Probeer de oefeningen 5 keer per dag te doen. Zo nodig krijgt u een advies van uw fysiotherapeut om meer te oefenen. Als u geen last heeft van slijm is het vooral belangrijk om oefening 1 en 2 minimaal 5 keer per dag uit te voeren.
Tevens heeft de neusademhaling een positieve invloed op je lichaamshouding, je gemoedstoestand en je bloeddruk. Mensen die door hun neus ademhalen krijgen ongeveer 60% meer zuurstof binnen dan mensen die door hun mond ademhalen.
Mensen klagen over een scala van klachten die variëren van borstkas gerelateerde klachten (zoals kortademigheid, een benauwd strak gevoel op de borst, pijn en steken op de borst) tot hoofdpijn, duizeligheid, tintelingen, krampen, buikpijn, angst en chronische vermoeidheid.
Als je overademt, blaas je te veel koolzuur uit en wordt de verbinding tussen de zuurstof en de hemoglobine – de stof die zuurstof transporteert door het bloed – sterker. Het gevolg is dat er minder zuurstof beschikbaar is voor de cellen in het lichaam.
Minstens 10 procent van de gezonde mensen ademt verkeerd, vertelde adem- en ontspanningstherapeut Eveline Kempenaar onlangs in de Volkskrant. Dat is niet direct problematisch, want je krijgt hoe dan ook de zuurstof binnen die je nodig hebt, benadrukt ze direct. 'Maar het kan met minder moeite, meer ontspannen.
Groene thee
Ze zijn om te beginnen rijk aan catechines, flavonoïden en antioxidanten. Een van de bestanddelen epigallocatechinegallaat (EGCG), zou met name beschadigingen in de longen verminderen (3).
Iedereen die de longcapaciteit wil vergroten, doet er goed aan om fruit met veel antioxidanten te eten, zoals banaan en appel. Ook tomaten zorgen voor een betere longfunctie, zo blijkt uit recent Duits onderzoek.
Vanaf het moment dat je niet meer rookt kunnen de longen gezonder worden. Slijm en andere overblijfselen van het roken worden door de longen opgeruimd. Al na 72 uur gaat ademhalen makkelijker. Na ongeveer 3 maanden kunnen de longen zichzelf weer goed schoonhouden.
Honing is een slijmoplossend middel. De suikers in honing trekken vocht aan. Hierdoor vermindert de slijmvorming. Honing bevat ook etherische oliën die het slijm verdunnen en de hoestprikkel verminderen.
Fluimucil bij bronchitis
Het lichaam gaat slijm aanmaken om de bacteriën en virussen op te ruimen. Dit slijm hoest je op. Fluimucil werkt slijmoplossend, zodat je het makkelijker ophoest.
Stomen helpt ook. Adem warme, vochtige lucht in. Het maakt het slijm in de longen losser en het verlicht je klachten. Stoom boven een bak met heet water, met een handdoek over je hoofd.
De meeste mensen ademen in rust tussen de 10 en 20 keer per minuut (één keer is in- en uitademen). Als je zit, heb je genoeg aan 4 tot 8 keer ademen per minuut. Van een te snelle ademhaling kun je hoofdpijn krijgen en duizelig en moe worden.
Ademhalingsproblemen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Zo kan een aandoening, zoals astma of COPD, de achterliggende oorzaak zijn. Veelvoorkomend is een luchtweginfectie. Andere oorzaken zijn stress (hyperventilatie of chronische stress) of een allergie.