Trek de teek uit de huid. Als je geen tekentang hebt: gebruik je nagels. Het gebruik van een normale pincet is niet aan te raden in verband met het risico van knijpen in het lijfje van de teek. Ontsmet het wondje na het verwijderen van de teek met alcohol 70% of met jodium.
Teken verwijderen
Pak de teek dan zo dicht mogelijk op de huid vast bij zijn kop. Trek de teek er vervolgens rustig en in een rechte beweging uit.
Een teek verwijderen met blote hand geeft je altijd het risico op een besmetting via het speeksel van de teek waarmee je in direct contact kan komen. Daarbij heeft een tekentang als voordeel dat er minimale besmetting mogelijk is en je de teek ook in zijn geheel en vrij pijnloos kan verwijderen.
Verwijder de teek rustig in één beweging met een tekenverwijderaar. Gebruik geen alcohol, jodium, zeep, ether of olie. Verbrand een vastgehechte teek ook niet. Draai niet aan een teek.
Hoe gevaarlijk is het voor mijn hond of kat als er een deel van de teek is blijven zitten? Als de kop of monddelen van de teek na de verwijderpoging zijn blijven zitten, is er geen reden voor paniek. Je hebt de teek gedood en zijn lijf verwijderd. Daarmee heb je voorkomen dat er een ziekte kan worden overgedragen.
Spoel de teek ook liever niet door de wc of de gootsteen; de ziektes kunnen dan in het drinkwater terechtkomen.
Neem contact op met de huisarts bij de volgende klachten: Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die langzaam groter wordt. Deze kan tot 3 maanden na een tekenbeet verschijnen. Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
Als de hele kop blijft zitten kan de teek mogelijk nog steeds bacteriën overdragen. Probeer daarom alsnog met een ontsmette pincet of naald de rest van de kop eruit te krijgen. Raadpleeg een dierenarts wanneer dit niet lukt.
Probeer de teek niet weg te krabben en gebruik geen alcohol of jodium. Je hebt een pincet of een speciale tekentang nodig: hiermee trek je de teek met een draaiende beweging uit je lichaam. Dat er een stukje achterblijft is niet erg.
Als de kop van de teek nog in de kat zit, dan is de kans op ziekteoverdracht nog steeds aanwezig. Probeer de kop alsnog met een pincet te verwijderen en raadpleeg een dierenarts als dat niet lukt. Als slechts kleine deeltjes van de snuit achterblijven is dit vaak ongevaarlijk.
Een plakkende kledingroller of kleefroller, kan bij het controleren van de kleding een handig hulpmiddel zijn. Hoewel teken de wasmachine (< 60 graden) vaak overleven, gaan ze meestal wel dood als je de kleding een half uur in de wasdroger doet, teken kunnen niet tegen droge lucht.
Als je toch gebeten bent door een teek, is het volgens Van Vliet zaak het beestje zo snel mogelijk te verwijderen. "Het liefst binnen 24 uur, dit verkleint de kans op besmetting met Lyme."
Eenmaal op een mens of dier aangekomen kruipt de teek over het lichaam (met ongeveer dezelfde loopsnelheid als een lieveheersbeestje) op zoek naar een geschikte plek om zich vervolgens - doorgaans zonder dat je het voelt - in de huid vast te gaan bijten.
Een tekenbeet is pijnloos, omdat een teek samen met haar speeksel ook verdovings- en antistollingsstoffen uitscheidt. Je voelt een teek dus niet bijten. Bovendien houdt een teek van warme (en dus niet goed zichtbare) plekjes, zoals knieholtes, liezen, bilspleet, haarlijn, navel en oksels.
Via een hond of kat kunnen teken overlopen op mensen. Bij een aai of een knuffel is dat zo gebeurd. Ook als je preventieve middelen gebruikt, blijft controle dus belangrijk.
Net als bij andere insectenbeten, kan er een bultje of een rode kring ontstaan na een tekenbeet. In de meeste gevallen hoef je geen actie te ondernemen en verdwijnt de rode vlek na een paar dagen weer. Is deze na een week nog niet verdwenen? Raadpleeg dan een huisarts of specialist.
Teek met draaiende beweging verwijderen
Je voorkomt dat de teek afbreekt en zijn steeksnuit in de huid blijft steken. Beweeg altijd rustig, trek niet aan de teek en geef geen ruk aan de teek om hem los te krijgen. Draaien werkt snel en moeiteloos en is een van de veiligste manieren van verwijderen.
Dit is het geval wanneer de teek langer dan 24 uur heeft gezeten en de profylaxe kan worden gestart binnen 72 uur na het verwijderen van de teek. De termijn langer dan 24 uur is gehanteerd om personen te selecteren met een hogere kans op lymeziekte.
Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien. Als een teek u net heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op uw huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.
Teken kunnen overal op het lichaam bijten. Vergeet niet de liezen, bilspleet, oksels, onder de randen van ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in je nek goed te controleren. Sommige van deze plekken kan je zelf moeilijk zien, gebruik hierbij een spiegel of laat iemand anders controleren.
Iedere volgezogen vrouwtjesteek zal na een paar dagen tot een paar weken eitjes gaan leggen. Gelukkig kunnen de Nederlandse teken niet tegen droogte. Een teek die in een gemiddeld huis terecht kom zal na een dag of 5 sterven omdat de lucht te droog is.
Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de lymebacterie bij zich. De bacterie wordt niet bij elke tekenbeet overgedragen. Heb je de ziekte van Lyme, dan kun je last krijgen van een vlek of kring rondom de plek van de tekenbeet. Andere mogelijke verschijnselen zijn koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn.
De ziekte van Lyme krijg je door een teek in je huid. Via de teek is er een bacterie in je lichaam gekomen. De bacterie heet Borrelia. Door die bacterie krijg je klachten.
Als je een rode vlek of kring hebt, is er geen bloedtest meer nodig. Het is dan zeker dat je besmet bent met de ziekte van Lyme. Je moet dan direct met antibiotica behandeld worden. De rode vlek of kring wordt door artsen soms niet herkend, men ziet de huiduitslag nogal eens aan voor eczeem of een schimmelinfectie.
Enerzijds dienen ze als voedselbron: tot hun natuurlijke vijanden behoren vogels en diverse andere bosbewoners. Als parasieten hebben teken nog een ander doel: ze reguleren populaties.