“Je neus telkens hard snuiten kan zeer schadelijk zijn voor je bloedvaten,” zegt Purvi Parikh, allergist en immunoloog. Je kunt het zelfs verergeren door lucht, neus bacteriën, virusdeeltjes en prikkelende stoffen in je oren en sinussen te blazen.
Bij het snuiten van je neus gaan lucht en en snot precies de andere kant op. Door de druk komt het ook terecht in je holtes waardoor je natuurlijke afvoer wordt belemmerd. Daarnaast heeft snuiten nog een ander groot nadeel: het kan namelijk pijn doen aan je oren.
Volgens Arts Fanoy slikken we automatisch het meeste snot door. Dat is ook eigenlijk beter. Het snot komt dan in de maag terecht waar het maagzuur de virussen en bacteriën uitschakelt. Je besmet dan geen anderen.
Bij een verkoudheid, of allergie, maken de slijmvliezen in de neus meer snot aan. Dat snot wilt u kwijt. Het lijkt logisch om uw neus te snuiten om er vanaf te komen. Maar in plaats van eraf komen, zorgt u ervoor dat de kanalen die naar uw holtes lopen, vol komen te zitten.
Normaal produceert het slijmvlies in het neus-keelgebied een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken raakt, zwelt het op en gaat het veel slijm (snot) produceren. Je neus kan hierdoor verstopt raken. Het snot kan uit de neus lopen of naar achter in de keel lekken.
Het snot in je neus, inclusief vuiligheid, wordt via de trilhaartjes in je luchtwegen richting je maag gestuwd. Daar wordt de troep onschadelijk gemaakt. Je kunt dus gerust je neus ophalen als je ziek bent en vervolgens de inhoud doorslikken.
Bij bloed ophoesten zit er meestal een stipje of streepje bloed in uw slijm. Meestal is de oorzaak een luchtweginfectie, zoals bronchitis of longontsteking. Het kan ook komen door COPD of longkanker. Bel uw huisarts als u een keer of vaker een beetje bloed ophoest.
Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is. Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Snot wordt pulk doordat je inademt
Het stof en de andere viezigheid dat zo je neus binnenkomt, blijft plakken aan het snot. Het inademen zorgt vervolgens dat je snot uitdroogt. Zo ontstaat het pulk dat sommige mensen graag opeten.
Mensen produceren per dag 1 tot 1,5 liter snot en ander slijm. Bij mensen wordt het grootste gedeelte van het geproduceerde snot onbewust opgesnoven en ingeslikt. Snot speelt een belangrijke rol bij de overdracht van virussen tussen mensen.
Helder en doorzichtig snot
Dat is goed nieuws want dat betekent dat je waarschijnlijk geen virus of infectie hebt. Gezond snot is vrijwel kleurloos en transparant en heeft een plakkerige textuur die aan lijm doet denken. Zolang je geen last van overmatig snot hebt is er waarschijnlijk niets aan de hand.
Maar neuspeuteren is dus wel een menselijk dingetje. Wat wel een beetje naar is, is dat van de 90% van de mensen die het doet, maar de helft zijn of haar snotje in een zakdoekje doet. Iewl. Maar het kan nóg ranziger: 10% eet het lieftalllige snotje namelijk op.
Houd het hoofd licht voorover. Knijp de neus minstens 5 minuten dicht, vlak onder het neusbeen. Blijft het daarna bloeden, knijp de neus opnieuw minstens 5 minuten lang dicht. Neem contact op als de bloedneus na 2 keer 5 minuten niet is gestopt.
Hoe kan je het herkennen? De voornaamste kenmerken zijn pijn, zwelling, bloeding en vervorming van de neus. De pijn en de zwelling kunnen spontaan en snel verdwijnen, maar een vervorming kan zichtbaar blijven. Als het neustussenschot verplaatst is, kan de neus soms langs één zijde verstopt zijn en blijven.
Kan neuspeuteren kwaad? Het goede nieuws volgens Wytske Fokkens, hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde van Amsterdam UMC locatie AMC, is dat neuspeuteren geen kwaad kan. En zelfs het opeten hiervan heeft geen negatief effect op je gezondheid.
Een gezond lichaam maakt maar liefst 1 tot 1,5 liter snot per dag! Het meeste verdwijnt ongemerkt via je keel. Door een flinke verkoudheid, een allergie of een irritatie maak je meer slijm aan. Je neus kan verstopt raken of kan gaan lopen.
Bij een gezonde persoon is het helder van kleur. Mensen die veel vervuilde lucht inademen, bijvoorbeeld in de stad, of die roken kunnen echter te maken krijgen met een bruine kleur snot, terwijl zij verder gezond zijn. Is de kleur echter zwart, dan kan dit duiden op roetdeeltjes of een schimmelinfectie.
Een neusbloeding wordt veroorzaakt door een kapot, beschadigd bloedvaatje in de neus. Vaak komt dit voor bij een verkoudheid, infectie van het neusslijmvlies of door peuteren in de neus. Het kan ook ontstaan nadat de neus hard wordt gestoten of na een val. Veel mensen hebben wel eens last gehad van een neusbloeding.
Tips om je kind te leren zijn neusje goed te snuiten:
Je kind moet zich bewust worden van de neus als in- en uitademweg. Vraag je kind zijn mondje dicht te doen en gewoon verder te ademen. Doe mee, maar doe het blazend; houd zijn vingertje onder je neus om hem te laten voelen dat er lucht uit je neus komt.
Normaal maakt het slijmvlies in de neus en keel een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken is, wordt het dikker en gaat het veel slijm (snot) maken. De neus kan daardoor dicht zitten. Het snot kan uit de neus komen of achter in de keel komen.
Gezond snot hoort er in het algemeen helder en een beetje transparant uit te zien. Het heeft een plakkerige textuur, waardoor het eruitziet als lijm. Als je snot er zo uitziet, dan is de kans groot dat je geen virus of infectie hebt.
Fluimucil bij bronchitis
Het lichaam gaat slijm aanmaken om de bacteriën en virussen op te ruimen. Dit slijm hoest je op. Fluimucil werkt slijmoplossend, zodat je het makkelijker ophoest.
Bij een bijholteontsteking loopt er vaak veel snot uit uw neus of achter in uw keel. Dit snot is meestal dik en geel. Er kan ook bloed in zitten. Veel mensen krijgen pijn in hun kiezen of hun bovenkaak.
'Tranen ontstaan in de buitenooghoek, onder het ooglid, en lopen over de oogbol naar de binnenooghoek waar ze via kanaaltjes naar de traanzak worden geleid. Uit die traanzak loopt een buisje naar de neus zodat overtollig vocht kan worden afgevoerd. Vandaar dat je gaat snotteren als je huilt.
In de acute fase van je bijholteontsteking is neusspray vaak de beste ondersteuning voor je holtes. Er bestaan allerlei verschillende typen neussprays: Met alleen zoutoplossing om slijm op te lossen. Deze zijn bij uitstek geschikt voor baby's, jonge kinderen en zwangere vrouwen, of als je een milde neusspray zoekt.