De meest voorkomende bijwerkingen van tramadol zijn misselijkheid, braken en obstipatie. Ook kan slaperigheid, verwardheid en hoofdpijn voorkomen. Minder voorkomende bijwerkingen zijn diarree, flauwvallen en vermoeidheid.
Is tramadol gevaarlijk? Wanneer je kortdurend tramadol gebruikt, is het in principe niet gevaarlijk, tenzij je er allergisch voor bent. Tramadol is gevaarlijk tijdens de zwangerschap en mag niet gecombineerd worden met bepaalde medicijnen tegen HIV/AIDS en antidepressiva.
Tramadol is een zwak opiaat dat als matig sterke pijnstiller wordt ingezet bij acute pijn, bijvoorbeeld na operaties of tijdens een bevalling, of langdurige hevige pijn.
Tramadol is een morfineachtige pijnstiller (opiaat). Het heeft een sterke pijnstillende werking. Artsen schrijven het voor bij plotselinge of langdurige hevige pijn. Soms schrijven artsen het voor bij seksuele stoornissen (voortijdige zaadlozing).
Ook zwakke opioïden worden door kwetsbare ouderen vaak minder goed verdragen. Voor codeïne is daarom geen plaats, voor tramadol een beperkte plaats. Kwetsbare ouderen hebben vaak te maken met multimorbiditeit en daarmee polyfarmacie. Belangrijk is dat daarmee rekening gehouden wordt bij de medicamenteuze behandeling.
De werking van Tapentadol lijkt sterk op die van Tramadol, maar er zijn ook verschillen. De opioide werking van Tapentadol is sterker dan die van Tramadol. Tramadol remt echter niet alleen de opname van noradrenaline, maar ook die van serotonine, een andere signaalstof in de hersenen.
Slaapmiddelen zijn niet hetzelfde als zware pijnstillers Oxycodon, Tramadol en Fentanyl. Slaapmiddelen als temazepam, oxazepam, lorazepam en diazepam zijn vaak uit de benzodiazepinen groep.
Maar wat doet Tramadol met je lichaam als het op gewichtsverlies aankomt en kan je afvallen met tramadol? Het kan leiden tot een verminderde eetlust of maagproblemen, wat op zijn beurt gewichtsverlies kan veroorzaken. Maar let op, dit is geen reguliere en “normale” manier om gewicht te verliezen.
Neem contact op met uw arts als u de volgende symptomen ondervindt tijdens het gebruiken van Tramadol HCl Mylan: Extreme vermoeidheid, gebrek aan eetlust, ernstige buikpijn, misselijkheid, overgeven of lage bloeddruk.
Volwassenen en kinderen ≥ 12 jaar. Begindosering: 2 tabletten, zo nodig herhalen met een interval van minimaal 6 uur; max. 8 tabletten (= 2600 mg paracetamol en 300 mg tramadol) per dag.
De gebruikelijke aanvangsdosis voor volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar is één tot vier keer per dag 50 mg tramadol. Je neemt de tabletten iedere vier tot zes uur in. Zo nodig wordt de dosering verhoogd tot maximaal 400 mg per dag. Afhankelijk van de pijn is de stof ongeveer vier tot acht uur effectief tegen pijn.
Het behoort net als codeïne tot de zwak werkende opioïden, De pijnstillende werking is wat minder dan echte morfine. Dat geldt zeker voor codeïne. Daarom wordt dit middel meestal alleen voorgeschreven bij hoest. De werking van Tramadol tegen pijn is krachtiger dan codeïne.
Volgens het WADA blijkt uit onderzoeken dat tramadol fysieke prestaties verbetert en dat er kans is op een te grote afhankelijkheid van de pijnstiller. Vanaf 1 januari 2024 gaat het antidopingagentschap over tot een verbod. Tramadol is een pijnstiller die regelmatig opduikt in het wielerpeloton.
Maar in de laatste categorie bestaat er een omstreden middel in het peloton: Tramadol. Tramadol is een opiumachtige pijnstiller die onder meer de angst vermindert. Maar het maakt wielrenners ook minder alert, waardoor er sneller valpartijen zouden ontstaan.
Tramadol is een zeer sterke pijnstiller, maar heeft geen ontstekingsremmende eigenschappen. Voor de ontstekingsremming is een NSAID wel een goede keuze.
Tramadol is sinds 1977 internationaal op de markt en paracetamol sinds sinds 1893. Deze combinatie is uitsluitend op recept verkrijgbaar onder de merknaam Zaldiar en als het merkloze Tramadol/Paracetamol in tabletten. De combinatie van tramadol en paracetamol wordt gebruikt bij matige tot ernstige pijn.
Opiaten (morfine-achtigen)
Opiaten zijn sterke pijnstillers, beter bekend als morfine-achtigen. In deze groep vallen ook medicijnen als Codeïne en Tramadol. Een veelgehoorde bijwerking van opiaten is obstipatie. Dit komt doordat opiaten de peristaltiek van de darm platleggen.
Tramadol is één van de zwakkere opiaten. Oxycodon is een sterker opiaat, net als morfine. De werking van oxycodon is dus beter dan die van tramadol. Behalve de werking zijn ook de bijwerkingen en het risico op verslaving hoger bij oxycodon versus tramadol.
Tramadol kunt u in 1 keer stoppen als u het kort heeft gebruikt.
Tramadol is een sterke pijnstiller die alleen op recept verkrijgbaar is bij de apotheek.
De kans op verslaving is het kleinst bij kortdurend gebruik en bij lagere doseringen. Maar ook bij een lage dosis, voorgeschreven door een arts, kan tramadol gevaarlijk zijn en leiden tot een verslaving. Je kunt zowel psychisch als lichamelijk afhankelijk worden van dit medicijn.
Benzodiazepinen, zoals diazepam en oxazepam kunnen een wisselwerking veroorzaken met tramadol, waardoor men er euforisch van kan worden. Het hangt van de persoon en van de dosis af hoe gevoelig iemand daarvoor is. Het kan ook tot overmoedig gedrag leiden.
Voorbeelden zijn carbamazepine, gabapentine, lamotrigine en oxcarbazepine. Pregabaline vermindert de prikkelbaarheid van de zenuwen. Hierdoor versturen de geïrriteerde en beschadigde zenuwen minder prikkels naar de hersenen, zodat pijnklachten verminderen. Baclofen is een spierverslapper.
Als de pijn heftig is, lang blijft, erger wordt, of steeds terugkomt: ga naar uw huisarts. Als de oorzaak duidelijk is, spreekt de huisarts een behandeling met u af. Nadat de oorzaak is behandeld, gaat de pijn meestal weg.