Een rood gekleurde tong kan komen door drugs, koffie en koorts. Een paars gekleurde tong kan komen doordat u te weinig vitamine b12 binnenkrijgt of door een zuurstofgebrek. Een bruin gekleurde tong kan komen door vaak koffie te drinken of door het roken. Een blauw gekleurde tong kan komen door een zuurstofgebrek.
Bij ernstige ziektes kan de tong langer een witte kleur houden, omdat de weerstand lange tijd laag is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ziektebeelden zoals AIDS. Ook bij het gebruik van bepaalde medicijnen (zoals antibiotica) en ingrijpende behandelingen (zoals chemotherapie) kan een witte tong ontstaan.
Zo kan je tong donkerrood of paars worden, of kan deze een witte waas krijgen. Ook kan je last krijgen van pijn bij het praten of slikken. Een ontstoken tong is vaak gezwollen en kan samengaan met een ontsteking in de mond, aften of zweertjes.
Zo zegt de tongpunt iets over het Hart en de emoties. Een zeer rode tongpunt kan betekenen dat er emotionele onrust is. Ook een kleine dip in de tongpunt kan betekenen dat er op emotioneel vlak iets niet goed gaat. Het midden van de tong staat voor het spijsverteringssysteem.
Een gezonde tong is roze. Wanneer er een overmaat aan hitte in het lichaam is, zal de tong rood zijn. Is er koude, dan is hij bleek of zelfs paarsachtig. Daarnaast kijk je naar de kleur op specifieke delen van de tong, die daarmee iets vertellen over blokkades in de organen die ermee verbonden zijn.
Als je merkt dat je tong wit is, heb je misschien een beslagen tong, ook wel bekend als 'witte tong'. Dit is meestal onschadelijk en wordt veroorzaakt door bacteriën, schimmels en dode cellen die vast komen te zitten tussen ontstoken papillen op je tong.
Over het algemeen is een gezonde tong roze van kleur en heeft het kleine knobbeltjes (papillen). De grootte van je tong is gezond wanneer je tong goed in jouw mond past en je er geen last van hebt. Bekijk ook de onderkant van je tong.
Een gladde tong die soms ook bleek is kan op bloedarmoede duiden, een vitamine B3-tekort, of een ontsteking (glossitis).
Je tong moet losjes tegen je boven gehemelte(bovenkaak) liggen. Ontdek de juiste plek voor je tong. Als je de juiste plek voor je tong hebt gevonden, dan moet je je tong 'leren' om altijd op deze plek te liggen. Dit kun je oefenen door er zo vaak mogelijk aan te denken.
Hoe herken je een mondschimmel? Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies.
Een wit laagje op je tong kan wijzen op een groot aantal bacteriën in de mond. Dit wordt vaak veroorzaakt door roken, dehydratatie of slechte mondhygiëne. Een witte tong kan ook een symptoom zijn van spruw (een schimmelinfectie in de mond).
Overleven zonder tong is erg moeilijk, omdat het orgaan nodig is om te kauwen en slikken.
Er bestaan veel verschillende oorzaken van een brandende tong. Van een slechte mondhygiëne tot aan auto-immuun aandoeningen, zoals systeemziekten. Indien je zo'n ziekte hebt, is het belangrijk om dit altijd bij de controle aan jouw tandarts of mondhygiënist te melden.
Is de tong geel van kleur dan is de kans groot dat u een slechte adem heeft en een vieze smaak in uw mond. Deze gele aanslag is niet eenvoudig weg te poetsen, maar dat is wel belangrijk. Want de aanslag kan voor mondproblemen zorgen als gaatjes en ontstekingen. De aanslag wordt veroorzaakt door bacteriën.
Gele aanslag op je tong: De oorzaken van gele tongaanslag kunnen ziekten zijn die verband houden met de lever of galblaas, evenals een schimmelinfectie. Rokers hebben ook vaak last van een gele tong.
Hoe ziet een gezonde tong eruit
Een gezonde tong is licht bobbelig (papillen) mooi egaal roze tot licht rood, zonder ruwe oppervlakken, groeven of andere oneffenheden en heeft geen geur.
Door de tong vast te plakken tegen je verhemelte span je spieren in je nek en je schouders aan. En het verhemelte staat in verbinding met je middenrif|( dat is je belangrijkste ademhaling spier) en je bekkenbodem.
Je kunt je tong alleen inslikken als die zozeer is losgescheurd dat hij niet meer goed vast in je mond zit. Zolang de weefsels van de tong en de spieraanhechting in de onderkaak, het tongbeen en de schedelrand intact zijn, blijft hij in de mondholte. Je tong kan wel ademhalingsproblemen veroorzaken.
Een droge mond ontstaat door te weinig speeksel. Het kan zijn dat je te weinig speeksel maakt, bijvoorbeeld door uitdroging, een ontstoken speekselklier of door bepaalde medicijnen. Het kan ook zijn dat het speeksel te snel uit je mond verdwijnt.
Witte aanslag op de tong verwijderen
De gemakkelijkste manier om een witte tong te behandelen, is met een tongschraper of een tongreiniger.
Belangrijke vitamine
Het mineraal calcium is een vereiste voor sterke botten en een sterk gebit. Maar het kan alleen door het kaakbot en het gebit worden opgenomen als je voldoende vitamine D in je lichaam hebt. Een tekort aan vitamine D vergroot mede de kans op cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen.
Spruw gaat vaak vanzelf over. Is de infectie uitgebreider? Dan kan uw arts miconazol-gel voor in de mond (orale gel) voorschrijven. De behandeling duurt meestal 1 tot 4 weken.
Kleine bultjes aan beide zijkanten van de tong kunnen meestal geen kwaad, maar als er maar aan één kant een bultje zit kan het juist weer kwaadaardig zijn. Ook onverklaarbare rode of witte delen op de tong of knobbeltjes (zeker als ze geen pijn doen) kunnen op tongkanker wijzen.
Die structuur is kenmerkend voor de smaakpapillen. Aan de voorkant van de tong zitten de kleine smaakpapillen en achter op de tong de grote smaakpapillen. Vooral die laatste zien eruit als bultjes. Hier hoef je je geen zorgen om te maken.
Als de schimmel groeit en slijmvliesafwijkingen geeft, wordt over candidose gesproken. Candidose van het mondslijmvlies is niet besmettelijk.