De katheter kan een korte of langere tijd blijven zitten. Zolang u een verblijfskatheter heeft, kunt u niet gewoon plassen. De urine loopt weg door de katheter, zonder dat u het merkt.
Een verblijfskatheter kan maximaal 10 tot 12 weken blijven zitten, afhankelijk van het materiaal. Daarna zal de arts of verpleegkundige, indien nodig, een nieuwe katheter bij u inbrengen.
Het inbrengen van de katheter is niet pijnlijk, maar kan wel een onaangenaam gevoel geven. Vervolgens wordt de ballon via het slangetje langzaam met water gevuld.
Neem dan contact op met de polikliniek urologie. Telefoonnummers vindt u bij “Vragen en telefoonnummers”. Is het u niet gelukt om spontaan te plassen of blijft er te veel urine achter in de blaas? Dan gaat u met katheter naar huis.
De meest voorkomende reden om een katheter in te brengen is incontinentie, bijvoorbeeld door een vergrote prostaat of verzakking van de blaas, waarbij de plasbuis wordt dichtgedrukt. Een andere reden om een katheter in te brengen is het ontlasten van de urinewegen na een operatie in dat gebied.
Seksualiteit. Mannen en vrouwen met een katheter kunnen seks hebben. Bij een suprapubische katheter geeft dit geen problemen. Vrouwen met een transurethrale katheter kunnen de katheter op de buik vastplakken.
U kunt ook gewoon douchen of in bad. Voordat u gaat douchen of in bad gaat, verwijdert u de beenzak en/of de nachtzak. Vervolgens sluit u de katheter (tijdelijk) af met de katheterstop. Wij adviseren u om 2 liter per dag te drinken.
Om een goede blaasfunctie te bevorderen kunt u het kraantje op de katheter gebruiken. Als u aandrang krijgt (en anders in ieder geval maximaal om de vier uur), gaat u naar het toilet om uw blaas leeg te laten lopen via de katheter. 's Nachts kunt u de nachtzak aankoppelen voor een ongestoorde nachtrust.
Afknippen katheter
Knip de katheter achter het ventiel door en let er dan op dat er water uit het lumen van de ballon stroomt. Knip de katheter niet tekort af en houd er rekening mee dat de katheterpunt terug kan schieten in de blaas. Zeker als het om een suprapubische katheter gaat.
De Richtlijn V&VN1 geeft aan dat verblijfskatheters 's avonds verwijderd kunnen worden (voor 12 uur 's nachts) met als gevolg een korter verblijf in het ziekenhuis. Daarentegen geven ze aan dat katheters toch veelal 's ochtends verwijderd worden, zodat eventuele retenties overdag behandeld kunnen worden.
De verpleegkundige haalt het ballonnetje leeg en verwijdert de katheter. Dit doet meestal geen pijn. U blijft 1 nacht in het ziekenhuis om te kijken of het plassen weer goed op gang komt.
Als de katheter op de afdeling is verwijderd, moet u elke 2 uur gaan plassen. Pijn in uw onderbuik of flanken kan een teken zijn dat uw blaas vol is. Dan moet u eerder gaan plassen. Dit geldt zowel voor overdag als 's nachts.
Als u een katheter heeft is het belangrijk dat u goed drinkt, minstens 2 liter vocht per dag. Zo produceert u voldoende urine, worden de afvalstoffen met de urine uit uw lichaam afgevoerd en verminderen blaaskrampen en verstoppingen van de katheter.
Urine-opvangzak
Aan de onderkant van de dagzak zit een aftapkraantje. Als de zak vol is, kunt u de urine via dit kraantje in het toilet laten lopen. 's Nachts sluit u de grotere urine-nachtzak op de urine-beenzak aan. Deze heeft een inhoud van twee liter, zodat u rustig door kunt slapen.
Hoe lang moet ik blijven katheteriseren? Dit is afhankelijk van de hoeveelheid urine die achterblijft (het residu genoemd). Doorgaans geldt als regel: als er 100- 200 milliliter (ml) urine achterblijft, moet u een keer per dag katheteriseren, bij 200- 300 ml twee maal, bij 300- 400 ml drie keer per dag en zo verder.
Het is belangrijk dat u voldoende drinkt, ongeveer anderhalf tot twee liter per dag. Drinkt u niet genoeg, dan kan de katheter verstopt raken. Hierdoor kan de urine donker kleuren of vlokken, sliertjes of bloedstolsels bevatten. Ook voorkomt u met voldoende drinken dat er een infectie ontstaat of steenvorming.
Kweek afnemen bij patiënt met verblijfskatheter
Wissel de katheter volgens de voorschriften. Vang de urine op in een steriel potje. Schrijf de naam en geboortedatum van de patiënt op het potje. Als het urinemonster niet meer direct naar het laboratorium gebracht kan worden, bewaar dit dan in de koelkast.
Het verwijderen van de blaaskatheter kunt u gemakkelijk zelf doen. U wacht even tot het water uit het ballonnetje is gelekt en trekt dan rustig de katheter naar buiten. In de loop van de dag probeert u 1-1,5 liter te drinken en probeert u zelf te plassen, als u aandrang krijgt.
Verwijder een verblijfskatheter bij voorkeur in het midden van de nacht omdat de patiënt verder slaapt en zijn blaas rustig de tijd krijgt om te vullen. 's Morgens is de blaas dan redelijk gevuld en gaat het urineren makkelijker.
De katheter kan tussen de 8 en 12 weken blijven zitten. Wanneer de katheter er langer in moet blijven, wordt deze gewisseld en krijgt u een nieuwe katheter.
Dit kan even een pijnlijk of drukkend gevoel geven, omdat de uroloog een kort moment flink op de blaas drukt. Tot slot wordt een ballonnetje aan het eind van de katheter opgeblazen zodat deze er niet kan uitvallen. De verpleegkundige verbindt daarna het wondje. De behandeling duurt ongeveer dertig minuten.
De ingreep gaat via de plasbuis en duurt 15 - 30 minuten.
Wanneer spoelen met de spoelvloeistof Solutio G/Suby G niet voldoende effect heeft, is het mogelijk om een korte periode met Solutio R te spoelen. De fabrikanten adviseren zowel bij Solutio G/Suby G als bij Solutio R, 2 a 3 keer per week te spoelen.
De urine die uit de blaas komt, wordt opgevangen in een urinezak. Overdag kunt u hiervoor een dagzak gebruiken, voor de nacht is er een nachtzak. De urinezak kunt u om de zeven dagen vervangen voor een nieuwe zak in verband met mogelijke nare luchtjes.
Het grootste deel van de gebruikers van Curan-katheters geeft aan deze als pijnloos te ervaren. Wel kan het zijn dat je het inbrengen en verwijderen van de katheter in het begin onaangenaam vindt, omdat het misschien wat branderig aanvoelt. Jouw plasbuis is namelijk nog niet direct gewend aan de katheter.