Een vezelrijk voedingspatroon is belangrijk voor een gezonde stoelgang. Zoek het niet in één enkel voedingsmiddel als je last hebt van verstopping of diaree, maar voeg meer vezels toe uit verschillende voedingsmiddelen. Vezels haal je uit volkorenproducten, groente, fruit, peulvruchten en noten.
Vezels eten
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang. In de volgende voedingsmiddelen zitten veel vezels: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Bananen zitten juist bomvol vezels. Die vezels houden de massa in de darmen soepel en je stoelgang op gang. 'Toch zijn er gevallen wanneer bananen klachten als buikpijn of winderigheid kunnen geven', zegt Rook. 'Je spijsvertering heeft moeite met onrijpe bananen.
Kies steeds voor “zachte” vezels, d.w.z. bereide groenten zal u vaak beter verdragen dan (teveel) rauwkost, fruit eet u beter geschild, steenfruit (krieken, kersen, …) gebruikt u best niet in te grote hoeveelheden.
Yoghurt is een hele goede manier om je darmflora te herstellen als je last hebt van een onbalans. Het maakt niet uit of dit komt doordat je een antibioticakuur hebt of doordat slechte bacteriën, virussen en schimmels gewoon de overhand hebben gekregen in je darmen.
Gevarieerd eten met veel groenten en fruit, weinig suikers en hier en daar wat gefermenteerde producten gebruiken kan al een heel pak helpen. Daarnaast kan je ook altijd de hulp van een probioticum zoals Enterol inschakelen om je darmflora weer helemaal in balans te brengen!
Bananen: Bananen helpen tegen het vasthouden van vocht én zullen ook de kans op constipatie verkleinen. Want ook constipatie kan een achterliggende reden zijn van jouw opgezwollen gevoel. Ananas: Een ander tropisch fruit, ananas, is alweer een vrucht boordevol enzymen die de spijsvertering bevorderen.
Eet volkorengranen.
Dus zilvervliesrijst, volkoren pasta, quinoa, volkoren couscous, volkoren brood, roggebrood. Eet rustig en kauw uw eten goed, dit stimuleert de spijsvertering! Drink veel: minstens 2 liter per dag. Vocht zorgt dat uw darmen goed kunnen functioneren en maken dat de ontlasting soepel verloopt.
Water voor je darmen
Voor een goede spijsvertering is elke dag een anderhalf tot twee liter water drinken belangrijk. Dat is best veel, dus wissel water af met thee, koffie en bijvoorbeeld soep. Als je last hebt van je darmen, bijvoorbeeld omdat je diarree hebt, dan is het belangrijk om nog meer te drinken.
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.
Probiotica, prebiotica en resistent zetmeel kunnen een verstoorde darmflora helpen en de darmgezondheid bevorderen. Ze komen voor in bepaalde voedingsmiddelen zoals kefir, zuurkool, gekoelde aardappelen en in voedingssupplementen.
Hoe lang duurt het voordat mijn darmen weer in orde zijn? Hoe lang dat duurt is een lastige vraag, sommige mensen hebben hun hele leven al slechte darmen en het zal u dan ook niet verbazen als dat niet in een paar weken over is. Reken minimaal 1/2 jaar, maar soms is 2 jaar begeleiding geen uitzondering.
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora [12-14]. Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering.
De wortel is ook een mooie vriend om diarree te verhelpen. Want als je last hebt van diarree, maak dan onderstaande wortelsoep eens. Super simpel, best lekker en het werkt niet alleen prima voor jong en oud. Maar ook voor bijvoorbeeld je hond (en mijn honden vinden wortelsoep erg lekker).
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de onoplosbare vezels voor buikklachten kunnen zorgen bij sommige mensen met PDS. Deze vezels zitten in veel gezonde producten, zoals aardappelen, bananen, maïs, wortels, bonen, koolsoorten, bepaalde tarweproducten en appels.
Regelmatig een halfuur wandelen is supergoed voor je gezondheid. Het heeft positieve effecten op onder andere je hart, hersenen, longen én darmen.
Komijn, venkel, kamille, gember en anijs zijn kruiden die een positieve, verzachtende en ontkrampende invloed hebben op de spijsvertering, zeker als zij in combinatie worden gebruikt.