De 'makkelijkste' manier is, om het gewoon te zeggen: pap, mam, ik ben lesbisch, of: ik ben een meisje (als je geboren bent als jongen bijvoorbeeld). Je kunt ook zeggen: ik val op mannen (als je een jongen bent), of: ik voel me vanbinnen geen meisje, maar een jongen.
Er is nog weinig data beschikbaar over de non-binaire gemeenschap, terwijl 5,3% van Gen Z* en 2,8% van de gehele bevolking zichzelf identificeert als non-binair.
Transgender kinderen hebben vragen over hun genderidentiteit. Ze zijn geboren als jongen of meisje en hebben niet het gevoel een jongen of een meisje te zijn. De mismatch tussen het gevoel wat je bent en het lichaam dat je hebt wordt ook wel genderincongruentie of genderdysforie genoemd.
Een non-binair persoon is dus iemand die zich niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, niet-binaire, genderidentiteit. We gebruiken non-binair hier als een paraplubegrip voor een verzameling aan genderidentiteiten die niet (enkel of helemaal) man of vrouw zijn.
In Nederland mag je non-binaire personen aanspreken met 'hen', 'hun' en 'die'.
Iemand die non-binair is voelt zich niet thuis in de binaire gender categorieën (vrouw of man). Simpel gezegd: iemand die zich non-binair voelt, kan zich dus niet of niet alleen identificeren als man of vrouw. Deze persoon voelt zich dus niet specifiek man of vrouw of juist net zozeer man als vrouw.
Van de steekproef geeft 1,8 procent aan zich niet uitsluitend man of vrouw, oftewel non binair te voelen. Omgerekend gaat het om tussen de 233.000 en 306.000 personen van 16 jaar en ouder in de Nederlandse samenleving.
“Hen” of “die”
Let op: 'hen' is voornamelijk bedoeld voor non-binaire mensen en niet als genderneutraal woord voor als je even niet weet of wilt benoemen hoe iemand zich identificeert.
Die/hen/hun zijn genderneutrale voornaamwoorden. Zo verwijs je naar een persoon zonder iets te zeggen over hun gender.
In 2014 ontwierp de toen 17-jarige Kye Rowan de non-binaire vlag. Deze vlag bestaat uit vier horizontale strepen in geel, wit, paars en zwart. Geel staat voor iedereen wiens gender buiten de traditionele genders valt. Wit staat voor een mix van alle kleuren en representeert iedereen met meerdere of alle genders.
De twee grootste steekproeven bij trans respondenten wereldwijd, geven aan dat ongeveer één op drie van alle trans personen zichzelf omschrijft als non-binair (gaande van 33% in de US (N = 6456)4 en 36% in de EU (N = 6579)5 .
Er zijn eigenlijk maar twee voornaamwoorden in het Nederlands: 'zij' en 'hij'. Maar dat schiet dus niet echt op als je buiten die hokjes valt. Daarom willen non-binaire personen meestal aanspreken worden met 'hen/hun' of 'die/diens' ('they' en 'them' in het Engels).
Spijt van de medische transsitie
Over spijt na de transitie is niet veel bekend. Er is wel onderzoek uitgevoerd waaruit zou blijken dat het om kleine aantallen zou gaan, minder dan 1% van de transgender mensen. Maar niet zeker is of daarmee ook de echte spijtoptanten bereikt zijn.
Genderqueer is een overkoepelende term voor een genderidentiteit die niet puur mannelijk of vrouwelijk is. Dus als je jezelf niet ziet als man of vrouw, maar een andere genderidentiteit hebt. Gender gaat niet over fysieke en biologische kenmerken van man- of vrouwzijn maar over de culturele invulling van die rollen.
Biologisch zijn er twee geslachten: mannelijk en vrouwelijk.
Kort samengevat: een persoon die zich als non-binair identificeert, voelt zich niet specifiek man en ook niet specifiek vrouw. Maar juist een beetje van beide, wisselend of juist geen van beide. Non-binaire personen herkennen zich niet in de 'binaire hokjes' die we van de meeste mensen kennen: óf man, óf vrouw.
Pangender is een multi gender niet-binaire genderidentiteit die verwijst naar een enorme en diverse veelheid van geslachten in hetzelfde individu die zich oneindig kan uitstrekken, altijd binnen de eigen cultuur en levenservaring, en al dan niet onbekende geslachten kan omvatten.
1 op de 200 mensen is geboren zonder eenduidige geslachtskenmerken. * Sommige intersekse mensen vinden het fijn om genderneutrale voornaamwoor- den te gebruiken. De maatschappij heeft ervoor gezorgd dat deze mensen vaak onwillig in één van de twee m/v hokjes worden geplaatst.
Als iemand geen keuze maakt in de genderidentiteit man of vrouw spreken we van non-binair. Non-binaire personen voelen zich een beetje jongen/man en meisje/vrouw, of juist geen van beiden. Of zij voelen zich soms jongen/man en soms meisje/vrouw. Dit heet genderfluïde.
LGBTQ. L staat voor lesbian en heeft betrekking op vrouwen of mensen met een non-binaire identiteit die alleen op vrouwen vallen.
Enkele belangrijke identiteiten op een rij: Non-binair: iemand wiens gender zit op het spectrum tussen 'man' en 'vrouw'. Gender fluïde: het geslacht waarmee jij je identificeert varieert per dag of tijd. Agender: mensen die zich met geen enkel gender identificeren.
In het decimale stelsel werkten we met machten van 10 omdat we toen ook met 10 verschillende cijfers werkten (0 t/m 9). Dus het binaire getal 1001 is gelijk aan het decimale getal 9.
Vanaf ongeveer 16 weken zwangerschap is met redelijke zekerheid het geslacht van je baby te bepalen. Veel mensen horen bij de 20-wekenecho wat het geslacht is. Tijdens deze echo wordt gekeken naar lichamelijke afwijkingen, maar zal de echoscopiste vaak ook vragen of je het geslacht wilt weten.
Wettelijke erkenning van non-binaire genderidentiteit
In Nederland is het sinds 1993 mogelijk om pasgeboren kinderen bij wie geen geslacht vastgesteld kan worden niet te laten registreren als man of vrouw.